Onderwijsevaluaties
De faculteit Industrieel Ontwerpen vindt een goede kwaliteit van het onderwijs belangrijk. Daarom kent de faculteit een kwaliteitszorgsysteem met diverse instrumenten, die de kwaliteit van het onderwijs monitoren en bewaken.
De resultaten van de evaluatie-activiteiten en vervolgacties kunnen studenten en medewerkers van de TU Delft inzien op Brightspace.
Contact
Onderwijsadviseur
Drs. Nel Pouw
P.Pouw@TUDelft.nl
015-2788278
Onderwijsevaluaties
evaluatie-io@tudelft.nl
Kwaliteitszorgsysteem
Bij de opzet van onderwijsprogramma’s is vastgelegd welke kwaliteitsdoelstellingen worden beoogd. Deze doelstellingen zijn vertaald naar kwaliteitsnormen. Vervolgens is vastgesteld welke informatie verzameld moet worden om de kwaliteit te monitoren. Na analyse van de uitkomsten van verschillende onderzoeken worden noodzakelijke acties in gang gezet voor de verbetering van het onderwijs.
De cyclus voor kwaliteitsborging, hieronder weergegeven, wordt op deze manier in gang gezet.
Voor meer informatie over het kwaliteitszorgsysteem van de faculteit Industrieel Ontwerpen kun je terecht bij de onderwijsadviseur.
Kwaliteitszorginstrumenten IO
De faculteit zet verschillende instrumenten in om de kwaliteit van het onderwijs te monitoren. Zoals vakevaluatie, panelevaluatie en tijdschrijfonderzoek.
Daarnaast maakt de faculteit gebruik van externe onderzoeken als de Nationale Studenten Enquete (NSE) en de Alumni-enquete.
Evaluatieresultaten
Op deze pagina publiceren we een jaarlijkse samenvatting van de evaluatieresultaten voor de Bachelor en de Masteropleidingen. Evaluatieresultaten per vak zijn voor studenten en medewerkers beschikbaar in de elektronische leeromgeving, Brightspace.
De kwaliteitszorgactiviteiten van het Bachelorprogramma IO in 2023-2024 staan in dit overzicht samengevat. De voornaamste uitkomsten: (1) Naar aanleiding studentenevaluaties is prototyping uitgebreid en verbeterd; (2) de vakken DI en DPD zijn in het rooster omgewisseld. De gemiddelde response op de evaluaties waren voor vakken in het eerste jaar 65%; bij tweedejaars vakken 64%; voor het derde jaar 54% en bij de minors 61%.
91% van de evaluaties zijn op papier gedaan, de andere 9% waren digitale evaluaties. Er zijn 26 van de 39 vakken geëvalueerd.
Fun fact: Wist je dat alle open opmerkingen bij elke evaluatie afzonderlijk worden bekeken, geclusterd, geanalyseerd en besproken met de vakcoördinator?
Annual summary quality assurance IDE master programmes:
In 2023/24, almost no masters’ courses were evaluated, in anticipation of all new courses from September 2024.
In contrast, in 2024/25 many new courses are scheduled to be evaluated. A quality assurance infographic will be available after that academic year.
Accreditatie
Het externe kwaliteitstoezicht op de TU Delft bestaat uit een instellingstoets kwaliteitszorg en een opleidingsbeoordeling door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO). Meer informatie over de instellingstoets is te vinden op de website van de TU Delft.
De opleidingsbeoordelingen vinden iedere 6 jaar plaats; de laatste was in 2019. Alle opleidingen, de Bacheloropleiding IO en de masteropleidingen Design for Interaction (DfI), Integrated Product Design (IPD) en Strategic Product Design (SPD), zijn positief beoordeeld op de kwaliteit van hun onderwijsprogramma’s. Met de beoordelingscommissie is overleg gevoerd over de aanbevelingen voor verdere ontwikkelingen van de opleidingen.