Start van de studie Technische Natuurkunde
Regel dit zo snel mogelijk:
-
Algemene informatie over de start van je studie vind je op welkom.tudelft.nl. Lees deze informatie goed door.
-
Voordat de studie begint zijn er twee activiteiten die je als aankomende student beslist niet mag missen:
- de door TU-studenten georganiseerde Ontvangstweek (OWee, www.owee.nl) vindt plaats van 18 t/m 22 augustus 2024. Tijdens de OWee maak je in een groepje studenten Technische Natuurkunde met twee mentoren kennis met Delft, studeren in Delft, de campus en de studie- en studentenverenigingen.
- het door de studievereniging Vereniging voor Technische Physica (VvTP) georganiseerde eerstejaarsweekend (eweco.vvtp.nl) van vrijdag 16 augustus tot en met zondag 18 augustus 2024, waarin je op een leuke manier kennis maakt met je nieuwe studiegenoten. Aan het einde van dit weekend vorm je met andere eerstejaars een mentorgroep met wie je ook de eerste maanden samen optrekt. Onder 'Informatie voor tijdens de studie' vind je meer informatie over de mentorgroep. Voor studenten die zich hebben aangemeld voor de dubbele bachelor Technische Wiskunde-Technische Natuurkunde is er ook een eerstejaarsweekend van Wiskunde en Informatica studievereniging W.I.S.V. Christiaan Huygens, meer informatie daarover vind je op: ch.tudelft.nl.
Inschrijven voor het eerstejaarsweekend en de OWee kan via www.owee.nl.
-
Je boeken kan je aanschaffen via de webshop van studievereniging VvTP: https://wo4you.nl/.
Wacht niet te lang met bestellen. Je hebt je boeken (en code voor online oefenmateriaal) al nodig vanaf het eerste college. Word je lid van de VvTP? Dan krijg je zo’n 5-10% korting. Lid worden kan tijdens het bestelproces. Je krijgt dan drie opties te zien voor het lidmaatschap, namelijk:
- Ja, ik ben al lid,
- Ja, ik wil lid worden, en
- Nee, ik wil geen lid worden (korting vervalt!).
Wanneer je je inschrijft voor het Eerstejaarsweekend (EJW) van de VvTP, betaal je automatisch voor het lidmaatschap voor de studievereniging. Heb je je ingeschreven voor het EJW of ga je dat doen, kies dan optie 1. Indien je niet deelneemt aan het EJW kies je voor optie 2 of 3. Wanneer je voor optie 2 kiest, komt er een extra 15 euro in je winkelwagentje voor het lidmaatschap, maar hierdoor krijg je wel meteen korting op je boeken. In het geval van optie 3 hoef je niet voor het lidmaatschap te betalen maar betekent dit dus ook dat je geen korting krijgt op je boeken. Heb je vragen over het bestellen van je boeken? Mail dan naar onderwijs@vvtp.nl!
De boeken voor de eerste onderwijsperiode:
- Voor de vakken ‘Inleiding Mechanica, Golven en Optica’ (TN1302), ‘Moderne Natuurkunde’ (TN1312) en ‘Inleiding Elektriciteit en Magnetisme’ (TN1322): R. Wolfson, Essential University Physics, Pearson Education Inc., met Student Access Kit “Mastering Physics”. (complete edition with Mastering Physics).
Koop geen tweedehandsexemplaar van dit boek! Je hebt nl. een unieke Mastering Physics code nodig, die je niet bij een tweedehands exemplaar krijgt. Ook gebruiken wij een aparte editie die alleen bij de studievereniging VvTP te verkrijgen is. - Voor het vak Analyse: Robert A. Adams and Christopher Essex, Calculus: A Complete Course (10th Edition).
Volg je de dubbele bachelor TW/TN? Dan heb je ook boeken nodig voor het TW-deel van je studie. Voor meer informatie verwijzen we je naar de informatie van TW. Je kan je de TW-boeken aanschaffen bij studievereniging Christiaan Huygens https://ch.tudelft.nl/
-
Indien je je hebt aangemeld bij Technische Natuurkunde (TN) én Technische Wiskunde (TW) omdat je de dubbele bachelor TN/TW wilt gaan doen, stuur dan zo spoedig mogelijk, indien je dit nog niet hebt gedaan, een email naar studiestart-ewi@tudelft.nl.
LET WEL: Vanwege de extra studielast is de dubbele bachelor alleen voor excellente studenten die ook bereid zijn hard te werken. Wij raden met klem aan om alleen de dubbele bachelor te doen indien je bereid bent ca. 50 uur per week aan je studie te besteden en je vwo-cijfer voor zowel Wiskunde B als Natuurkunde tenminste een 8 is en het gemiddelde van beide cijfers groter of gelijk is aan 8,5.
-
Je hebt een laptop nodig voor de practica, het analyseonderwijs en de opgaven voor de natuurkundevakken. Je kunt de laptop bij de TU Delft kopen. Zie de website voor details over het laptopproject van de TU Delft. Je mag ook een andere laptop gebruiken mits het een moderne krachtige laptop is vergelijkbaar met de specificaties van de TU-laptop (zie website). De “mid-range” TU-laptop is voldoende voor het gebruik binnen de opleiding TN. De “high-end” TU-laptop biedt meer mogelijkheden. Op de eerste dag van de studie heb je die laptop (inclusief een netID, zie hieronder) al nodig. Dus: Zorg dat je je laptop hebt op de welkomstdag!
Voordat je je laptop kunt gebruiken is het belangrijk dat je test dat je verbinding met internet kunt krijgen op de TU Delft via “Eduroam”, voor de handleiding zie hier. Deze handleiding is ook verkrijgbaar bij het servicepunt bij de hoofdingang van het gebouw Technische Natuurkunde. Je hebt daarnaast je NetID (zie verderop in deze informatiebrief) nodig om daarop te kunnen inloggen. Richtlijnen voor ICT ondersteuning zijn:
- Illegale software wordt niet ondersteund.
- Zorg voor een geüpdatete versie van je OS.
- Kom met een laptop met werkende wifi.
- Naast een laptop heb je schrijfgerei en een dictaatschrift nodig om aantekeningen te kunnen maken tijdens de colleges en practica. Bij de practica gebruik je (elektronische) labjournaals.
-
Tussen je laatste lessen wis- en natuurkunde op het VWO en de start van je studie zit best een lange periode. Om je wiskunde en natuurkunde voor de start van het jaar nog eens op te frissen en ervoor te zorgen dat je een vliegende start maakt, biedt de TU Delft gratis online een Pre-University Calculus Mooc aan (wiskunde) en een Pre-University Physics Mooc (natuurkunde). Je vindt deze cursussen op: https://ocw.tudelft.nl/courses/pre-university-calculus/ (wiskunde) en https://online-learning.tudelft.nl/courses/pre-university-physics/ (natuurkunde). We raden beide cursussen van harte aan.
Naast deze MOOCs biedt de TU Delft ook een Mathematics summer school aan van 12 t/m 16 augustus 2024. Deze summer school is speciaal voor studenten die aankomend studiejaar gaan starten met een bacheloropleiding aan de TU Delft. Je kunt je hier aanmelden.
Regel dit in ieder geval voorafgaand aan de welkomstdag:
-
Op deze dag heten we je van harte welkom bij onze opleiding en zullen je dan in ieder geval wegwijs maken in de praktische zaken die je nodig hebt om de eerste weken je weg te vinden. Het precieze programma, de tijden en locaties volgen nog. Houd daarvoor je mailbox in de gaten. Let op: je hebt tijdens deze dag al een laptop nodig.
-
Als het goed is heb je via de Centrale Studentenadministratie (Contact Centre TU Delft) een NetID gekregen. Mocht je dit kwijt zijn dan kan je het Contact Centre (ContactCentre-ESA@tudelft.nl) verzoeken de gegevens opnieuw te mailen (let op: verstuur deze mail vanaf het e-mailadres dat je hebt doorgegeven via Studielink). Je hebt je NetID onder andere nodig om op het wireless netwerk te komen en om gebruik te kunnen maken van Brightspace, de online leeromgeving.
Let op: je NetID is pas 1 maand voor de start van de studie actief. Tot die tijd heb je dus nog geen toegang tot alle systemen.
-
Je vindt het rooster voor het eerste semester op mytimetable.tudelft.nl. Kies ‘add timetable’ (rechtsboven) en selecteer ‘2024/2025 > Student group > Zoek op Natuurkunde > Vink Technische Natuurkunde Jaar 1 Groep 1, 2 en 3 alle drie aan en klik rechtsonder op Add timetables.
Voor degenen die het dubbelprogramma TW/TN volgen: Selecteer ‘2024/2025 > Student group > zoek op Dubbel en kies het eerste jaar van de dubbele Bachelor.
Omdat studenten van de bachelor Technische Natuurkunde in verschillende onderwijsgroepen worden ingedeeld en die indeling nu nog niet bekend is, kun je nu nog niet precies zien wat je rooster is. Aan het einde van de eerste dag van de studie ontvang je per e-mail bericht over deze groepsindeling. Je kunt dan in MyTimetable de groepen waar je niet in zit uitzetten/verwijderen.
Als je inlogt bij MyTimetable, kun je je rooster synchroniseren met de agenda op je telefoon. Zie instructies op mytimetable.tudelft.nl/help.
-
Als je inschrijving in Studielink is voltooid en je hebt je NetID ontvangen, dan word je automatisch ingeschreven in de Brightspace-pagina van de bachelor Technische Natuurkunde (BSc Applied Physics). Brightspace is de digitale leeromgeving van de TU Delft. Via Brightspace communiceren studenten, docenten en de opleiding met elkaar over de vakken en de opleiding. Je vindt er belangrijke informatie, bijvoorbeeld over roosterwijzigingen, veranderingen in het studieprogramma, diploma-uitreikingen en zelfs studenten-bijbanen. Via Brightspace bereik je ook makkelijk MyTUDelft en MyTimetable.
De opleidingsdirectie (opleidingsdirecteur, docenten, coördinatoren, studieadviseurs) gaan ervan uit dat je de informatie op Brightspace regelmatig checkt (het liefst elke dag) en/of notificaties aanzet, want Brightspace is de enige plaats waar belangrijke zaken met betrekking tot de opleiding worden aangekondigd.
- Ga naar brightspace.tudelft.nl en log in met je NetID en wachtwoord. Bookmark deze pagina in je browser.
- Kijk rond op de homepage.
- Stel je notifications in door op je naam > notifications te klikken. Deze notificaties graag door laten sturen naar je TU Delft mail. Wij raden je aan om zeker in het begin dagelijks/wekelijks een mail met ‘course activities’ te laten versturen. Zo mis je geen belangrijke informatie. Je kunt dit makkelijk later wijzigen.
- Je bent al automatisch ‘enrolled’ in de algemene Brightspace-pagina van de bachelor Technische Natuurkunde (Applied Physics). Klik op de 9 vierkantjes, rechtsboven naast je naam. Zoek de bachelor Applied Physics in de zoekbalk en klik daarna op de punaise achter de naam van de pagina. Zo vind je de pagina makkelijk terug en zie je de meldingen van deze pagina altijd in de rechterkolom van de homepage van Brightspace.
Eind augustus kun je je ook inschrijven voor de vakken die je gaat volgen. Je moet je voor elk vak apart inschrijven (enrollen) in Brightspace. Gebruik de Catalog (bovenaan de homepage) om de vakken te vinden en klik op Enroll. Dit zijn de vakken van het eerste octaal (de eerste 5 weken) van de bachelor Technische Natuurkunde (TN):
- TN1302 Mechanica, Golven en Optica
- TN1401WI Analyse 1
- TN1405-P Inleidend Natuurkundig Practicum
Studenten van de dubbele bachelor volgen in het eerste octaal onderstaande vakken:
- TN1302 Mechanica, Golven en Optica
- TN1401WI Analyse 1
- TN1405-P Inleidend Natuurkundig Practicum
- TW1-11TWN Problem Solving & Proofs
-
Naast berichten op Brightspace houdt de TU Delft je op de hoogte van belangrijke zaken via je TU Delft e-mailadres. Er worden geen berichten verstuurd naar privé-mailadressen. Controleer dus regelematig je TU Delft mailbox.
Je krijgt automatisch een TU Delft e-mailadres. Dit adres bestaat uit je voorletters en je achternaam, gescheiden van elkaar met een punt, en gevolgd door @student.tudelft.nl, voorbeeld: P.Pietersen@student.tudelft.nl.
Ttip: installeer de mailbox op je telefoon: handleidingen vind je op hier.
Het TU Delft e-mailadres wordt als een officieel communicatiemiddel gebruikt, dus wij gaan er vanuit dat de informatie die door de TU per mail naar je wordt gestuurd door jou wordt gelezen. We verwachten ook dat jij dit adres gebruikt om met de docenten en andere medewerkers van de TU Delft te communiceren.
-
Inschrijven voor tentamens kan via https://my.tudelft.nl en is verplicht. Niet inschrijven=niet deelnemen! Je moet je uiterlijk 14 dagen voor het tentamen inschrijven. Meer informatie vind je hier.
Je kunt hiervoor ook gebruik maken van de MyTUDelft app. Meer informatie over deze app vind je hier. In deze app kun je bijvoorbeeld ook je rooster en behaalde cijfers zien. Het inzien van je cijfers kan ook via de tab Osiris in Brightspace.
Je kunt je vast inschrijven voor de vakken van het eerste octaal.
Meer informatie over tentamens vind je op www.examdesk.tudelft.nl
Informatie voor tijdens de studie:
-
De bachelor Technische Natuurkunde heeft twee studieadviseurs: ir. Gertjan Broekman en Alyssa van ’t Hout, MSc.
Gertjan Broekman is in ieder geval op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur beschikbaar (kamer A210). Voor korte vragen kun je terecht tijdens het inloopspreekuur op vrijdag van 12.30 tot 13.30. Je kunt Gertjan bereiken door te mailen naar studieadviseur-tn@tudelft.nl of te bellen naar 015-2782128. Hij is ook de studieadviseur van de dubbele bachelor TW/TN.
Alyssa van ‘t Hout is van maandag t/m donderdag en om de vrijdag beschikbaar (on campus op maandag, dinsdag en donderdag in kamer A204). Voor korte vragen kun je terecht tijdens het inloopspreekuur op maandag van 12.45 tot 13.45. Je kunt Alyssa bereiken door te mailen naar studieadviseur-tn@tudelft.nl of te bellen naar 015-2786621.
Wanneer ga je naar de studieadviseur?
De studieadviseurs zijn primair “de studentenbegeleiders” voor alle studiejaren. Je kunt bij de studieadviseur terecht voor allerlei studiegerelateerde zaken, inclusief persoonlijke omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan: twijfels over je studie, het volgen van extra vakken, een bijzondere minor, een tweede studie, hulp bij plannen, vragen over het programma, studievertragende omstandigheden, ondersteuning bij een functiebeperking zoals dyslexie, ADHD of ASS, etc. Wil je meer weten over studeren met een functiebeperking of extra ondersteuningsvraag, dan kan je al vóór de start van je studie een afspraak maken.Voor korte studiegerelateerde vragen (~10 minuten) is er een inloopspreekuur op maandag van 12.45 – 13.45 uur. Voor vragen die wat meer tijd nodig hebben, kun je een afspraak maken via het online afsprakensysteem.
Het is belangrijk om studievertragende omstandigheden altijd zo snel mogelijk te melden bij de studieadviseur. Mocht je vanwege persoonlijke omstandigheden niet kunnen langskomen of een afspraak niet direct mogelijk zijn, meld dan in ieder geval jouw probleem via de email aan de studieadviseurs. Wat je met de studieadviseur bespreekt wordt vertrouwelijk behandeld.
-
De faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft zet zich in voor een veilige en inclusieve werkomgeving voor studenten en medewerkers. Helaas krijgen sommigen toch te maken met ongewenst gedrag of ongelijke behandeling binnen hun studie (denk bijvoorbeeld aan pesten, discriminatie, stalking, (seksuele) intimidatie, machtsmisbruik en geweld). Bij last van ongewenst gedrag van anderen kun je hulp, opvang en advies vragen bij de vertrouwenspersoon van de TU Delft of bij de studieadviseurs van de opleiding BSc TN.
-
In de studiegids vind je het volledige studieprogramma van de opleiding en informatie over de inhoud van de individuele vakken.
- Ga naar https://studiegids.tudelft.nl en log in met je NetID en wachtwoord
- Selecteer ‘Program’
- Selecteer Year: ‘2024-2025’
- Selecteer Organisation: ‘Applied Sciences’
- Selecteer Education Type: ‘Bachelor’
- Selecteer Education: ‘Bachelor Applied Physics’
- Hier vind je informatie over je vakken binnen je opleiding.
Als je wilt kun je rechtsboven de taal van de studiegids wijzigingen naar Nederlands.
-
Aan de eerstejaarsstudenten wordt het onderwijs aangeboden in een intensieve vorm, waarbij vrijwel alle studielasturen worden geroosterd: 40 uur per week, 5 weken per octaal. Dit zijn zowel alle colleges als ook oefenen met opgaven, discussie met medestudenten en zelfstudie. Tijdens een octaal lopen er drie vakken parallel: een wiskunde-, een natuurkunde- en een practicum-/projectvak.
In de vijfde week van ieder octaal is een tentamenweek; er zijn dan geen andere verplichte onderwijsactiviteiten ingeroosterd (witte week). Het is, als student, van groot belang direct en met volle kracht van start te gaan. Eenmaal opgelopen vertraging is moeilijk in te halen.
-
In het eerste jaar word je ingedeeld in een mentorgroep, die onder begeleiding staat van opgeleide studentmentoren. Studentmentoren zijn ouderejaarsstudenten. Zij zullen je wegwijs maken in Delft, aan de TU en binnen de studie TN. Ze helpen je om je thuis te voelen bij TN. Er zijn een aantal groepsbijeenkomsten met je mentorgroep en je kunt bij hen ook terecht voor een individueel gesprek. Daarnaast zal je tijdens het eerste semester worden uitgenodigd voor een gesprek met een studieadviseur.
-
De TU Delft kent een Bindend Studie Advies (BSA) voor eerstejaarsstudenten. Iedere BSc student moet in het eerste studiejaar van zijn BSc-opleiding minimaal 45 EC behalen uit zijn/haar eerstejaarsprogramma om de opleiding voort te kunnen zetten.
Meer informatie over de BSA-regeling vind je hier.
Voor studenten die de dubbele bachelor volgen geldt een afwijkende regeling. Hiervoor verwijzen we je graag naar de Onderwijs- en Examenregeling, zie deze website.
Naast de formele adviesmomenten in maart en augustus krijg je van ons in december een eerste indicatie van het advies op basis van de resultaten van het eerste kwartaal.
Bij de uitvoering van het BSA houden we rekening met persoonlijke omstandigheden. Meer informatie hierover vind je onder Regeling Wijze van Uitvoering BSA op deze pagina. Belangrijk is dat je persoonlijke omstandigheden zo spoedig mogelijk meldt bij de studieadviseur.
-
Ben je op zoek naar een rustige plek om te studeren? Of zoek je een plek om je spullen tijdelijk veilig op te bergen? Kijk dan op de TNW studentenportal voor meer informatie over de studiefaciliteiten op de faculteit en op de campus.
-
De onderwijsperioden van de TU Delft lopen van begin september tot en met eind juni (zie hier voor de precieze jaarindeling). In de zomer (juli) zijn er herkansingen van 4 eerstejaarsvakken uit het tweede semester. Veel studenten moeten nog gebruik maken van deze herkansingen om aan de voor een positief BSA-advies benodigde 45 ECTS te komen. Houd hiermee rekening bij de planning van je zomervakantie volgend jaar
-
De VvTP is de studievereniging van Technische Natuurkunde. Vrijwel iedere student is hier lid van. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen verzorgen ze de boekverkoop, maar de VvTP doet nog veel meer. Zo organiseert de VvTP het eerstejaarsweekend waar alle aankomende eerstejaarsstudenten kennis kunnen maken met de studie, de studievereniging en bovenal met elkaar. Het is aan te raden om deel te nemen aan dit weekend omdat je hier alvast je medestudenten leert kennen. Daarnaast is het gewoon heel erg leuk! Aanmelden voor dit weekend (en de OWee) kan op de website van de OWee: http://www.owee.nl/.
Verder organiseert de VvTP ieder jaar allerlei activiteiten zoals een studiereis, een symposium, een ouderdag, excursies naar bedrijven, etc. Naast deze serieuze activiteiten wordt door de vereniging ook regelmatig een borrel of een feest georganiseerd. Bovendien organiseert de VvTP College Responsiegroepen. Dit zijn lunches waarin de studenten hun meningen over de gang van zaken rondom het onderwijs kwijt kunnen en deze meningen worden teruggekoppeld naar de docenten.
De website van de VvTP is: http://www.vvtp.nl/
Het emailadres: vvtp@vvtp.nl
-
- Servicepunt TNW, bij de hoofdingang van het TN gebouw. Hier kun je terecht voor vragen over het gebouw, ICT en onderwijs- of studentgerelateerde zaken, zoals een gewaarmerkte cijferlijst.
- Over inschrijven voor practica, practicumhandleidingen, practicumroosters, inleveren en terugkrijgen van verslagen e.d.: practicumadministratie Natuurkundig Practicum, kamer A001 van het TN gebouw. Email-adres: adminnp-tnw@tudelft.nl
- Over studie-informatie: de VvTP en de studentmentor van je mentorgroep.
- Over persoonlijke problemen: de studieadviseurs online of on campus in kamer A210 (Gertjan Broekman, TN en dubbele bachelor TW-TN) of kamer A204 (Alyssa van ’t Hout, TN). Email: studieadviseur-tn@tudelft.nl.
-
Studenten van wie de taalvaardigheid in het Engels nog wat verbeterd kan worden, kunnen bij de TU Delft een cursus Engels voor bachelorstudenten volgen. Deze cursus 'Self Study English for Dutch Students' duurt 75 uur en is te vinden onder de link: https://ocw.tudelft.nl/programs/bachelor/language-courses/.
-
De opleiding Technische Natuurkunde biedt een honoursprogramma aan voor excellente studenten die een extra uitdaging zoeken. Meer informatie hierover vind je op deze pagina.