Experts
3 wetenschappers uitgelicht
Bas Jonkman
Overstromingen en zeespiegelstijging
Bas Jonkman is hoogleraar Integrale Waterbouwkunde aan de faculteit CiTG. Met zijn onderzoek brengt hij overstromingen in beeld. Jonkman bezoekt plekken waar zich een natuurramp heeft voltrokken; zoals de tsunami in Azië, orkaan Katrina in New Orleans en de overstromingen in Limburg. Hij werkt samen met partners zoals andere universiteiten, overheden, bedrijven en inwoners van de gebieden aan passende oplossingen. Want er is geen one size fits all oplossing, elk (water)vraagstuk is een nieuwe puzzel.
“We kunnen niet meer op één paard wedden of denken dat de overheid onze voeten wel even droog houdt. De rol van de wetenschap, bedrijven en burgers wordt steeds groter. Vanuit de TU Delft proberen we hierop in te spelen met Flood proof Holland. In deze proeftuin onderzoeken we kleinschalige oplossingen zoals een tijdelijke waterkering voor een gebouw. Zo’n oplossing kun je meteen inzetten, grote ingrepen hebben daarentegen veel meer tijd nodig."
Mail: s.n.jonkman@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Steffen Nijhuis
Overstromingen en biodiversiteit
Prof.dr.ir. Steffen Nijhuis is hoogleraar landschapsarchitectuur. Hij richt zich op duurzame, stedelijke landschapsontwikkeling, ontwerpen met natuurlijke processen en klimaatadaptatie. Landschappen moeten anders ingericht worden met het oog op klimaatverandering. Met een landschappelijke benadering kunnen we overstromingen voorkomen, of tenminste verzachten, en tegelijkertijd biodiversiteit vergroten. Nijhuis doet onder andere onderzoek in de Parelrivierdelta, in de provincie Guangdong in het zuiden van China, een van de snelst verstedelijkende delta’s ter wereld, met alle problemen en wateruitdagingen van dien.
“Als je in de bovenstroomse gebieden van een rivier bossen aanplant, wordt het water vastgehouden en komt het niet in de systemen terecht. Als je in steden niet alles verhard, maar ook ruimte laat voor natuur, kan water op die plekken worden opgeslagen. Met dit soort ingrepen verzacht je overstromingen en vergroot je tegelijkertijd biodiversiteit. We moeten wel de randen van disciplines gaan opzoeken: dit is de enige manier om de grote (water)uitdagingen waarmee we te maken gaan krijgen in de toekomst, te lijf te gaan.”
Mail: s.nijhuis@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Ruud van der Ent
Extreme regenval
Hydroloog en universitair docent dr.ir. Ruud van der Ent is gespecialiseerd in extreme neerslag en mondiale hydrologie. Het meeste onderzoek van Van der Ent richt zich op mondiale schaal en omvat fundamentele aspecten van de hydrologische cyclus zoals verdamping, en milieukwesties zoals klimaatverandering, de rol van ontbossing, de veerkracht van ecosystemen en extreem weer.
“Mijn onderzoek gaat over regen. Wat zijn de extreme regenbuien wereldwijd, hoe groot zijn ze? En als het klimaat verandert, hoe veranderen ze? In de basis kun je stellen: met elke graden Celsius stijging neemt de hoeveelheid water die in de lucht toe met 7 procent. In de zomer warmt het sneller op, dan gaat het harder. Van oudsher zijn we in Nederland goed voorbereid op storm in de winter, maar minder goed op extreme buien in de zomer.”
Mail: R.J.vanderEnt@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel