BSc NL diploma
Om tot een inschrijving bij de TU Delft te komen dien je een aanmeldproces te doorlopen.
Dit proces bestaat uit verschillende stappen:
Toelatingseisen controleren
Het is belangrijk dat je controleert of je voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding van jouw keuze. Op deze webpagina vind je meer informatie over de toelatingseisen, deadlines en wat je eventueel moet regelen om toegelaten te worden.
Vwo-diploma
Met een vwo-diploma van een Nederlandse middelbare school (inclusief Bonaire) kun je een aanmelding doen voor een bacheloropleiding aan de TU Delft.
Heb je een andere vooropleiding dan een Nederlands vwo-diploma? Bijvoorbeeld een Internationaal Baccalaureaat (IB) of een vwo-diploma behaald in Suriname of op de voormalig Nederlandse Antillen (behalve Bonaire)? Dan ben je in het bezit van een niet-Nederlandse vooropleiding en dien je de route te volgen van BSc – international diploma. Houd rekening met de hiervoor geldende aanmelddeadlines.
Voor alle bacheloropleidingen aan de TU Delft geldt dat wiskunde B op vwo-niveau een vereiste is. Verdere toelatingseisen verschillen per bacheloropleiding.
Je dient zelf te controleren of je voldoet aan de toelatingseisen van de opleiding naar keuze. In onderstaande tabel kun je voor elke bacheloropleiding zien welke vakken per profiel vereist zijn.
Mis je een verplicht vak in jouw profiel? Dan spreken we van een ‘deficiëntie’. Kijk hier voor meer informatie over deficiënties.
Let op:
Heb je een vwo-diploma behaald vóór de invoering van de profielen in 2010, dan gelden andere eisen. Heb je vragen over toelating met een vwo-diploma ‘oude stijl’? Stuur dan je vraag per e-mail naar contactcentre-esa@tudelft.nl.
Hbo-P en associate degree
Studenten die een hbo-propedeusediploma of een associate degree hebben behaald kunnen onder bepaalde voorwaarden starten met het eerste jaar van een TU Delft bacheloropleiding. Deze studenten dienen voor de start van de bacheloropleiding aan dezelfde profieleisen te voldoen die worden gesteld aan studenten met een vwo-diploma.
Heb je een vwo-diploma? Dan volg je de route van reguliere vwo-studenten. Controleer of jouw profiel voldoet aan de vwo profieleisen.
Heb je een havo of mbo-diploma? Dan ontbreken er altijd één of meerdere verplichte vakken, omdat deze niet op vwo-niveau zijn. Om toegelaten te kunnen worden tot een Bacheloropleiding dien je te voldoen aan de volgende toelatingseisen:
- Je hebt het hbo-propedeusediploma of associate degree certificaat behaald vóór de start van het studiejaar op 1 september;
-
Je hebt alle deficiënties (ten opzichte van het vwo-niveau) voor de verplichte vakken opgeheven vóór de start van het studiejaar op 1 september. Kijk hier welke vakken er verplicht worden gesteld per bacheloropleiding.
Je dient vóór 1 september een gewaarmerkte kopie* van alle benodigde documenten (het diploma en certificaten) aan te leveren bij het Contact Centre door deze per post op te sturen of aan de balie af te geven. Voor opleidingen met selectie en plaatsing (numerus fixus) geldt dat je vóór 15 juli de deficiënties opgeheven en aangeleverd moet hebben.
Wanneer je je hbo-propedeusediploma of associate degree certificaat later dan 1 september ontvangt, kun je een verklaring bij de examencommissie van de hbo-instelling opvragen. Hierin moet vermeld worden dat je aan alle eisen hebt voldaan en op welke datum.
Let op: Hbo-cijferlijsten worden niet geaccepteerd als verklaring.
Afgeronde hbo-opleiding
Studenten met een hbo-diploma dienen aan dezelfde eisen te voldoen als studenten met een hbo-propedeusediploma. De TU Delft verleent geen vrijstellingen voor examenvakken. Wil je informatie over vrijstellingen, bezoek dan de Vrijstelling examenvak webpagina van DUO.
Let op: Alleen voor collegejaar 2024-2025 kunnen studenten met een afgeronde hbo-opleiding een vrijstelling voor examenvakken aanvragen bij DUO. Vanaf 2025-2026 is dit niet meer mogelijk.
* Een gewaarmerkte kopie van het certificaat, diploma of getuigschrift is een kopie waarop een origineel waarmerkstempel en een handtekening of paraaf van de opleidingsinstelling staat. Je kunt een gewaarmerkte kopie laten maken door je eigen instelling. Ook bestaat de mogelijkheid om met het originele document een gewaarmerkte kopie te verkrijgen aan de balie van het Contact Centre.
Deficiënties opheffen Bacheloropleiding
Onder deficiënties wordt verstaan datgene wat aan de vooropleiding ontbreekt en verplicht wordt gesteld voor het toelaten tot de opleiding. Aankomende studenten kunnen deficiënt zijn in wiskunde, natuurkunde en voor enkele opleidingen ook in scheikunde en biologie. Let op: Schakelprogramma’s hebben andere deadlines, toelatingseisen en deficiënties. Raadpleeg hiervoor de Schakel webpagina.
Om een deficiëntie op te heffen moet je, voorafgaand aan de start van de bacheloropleiding, een vwo-deelcertificaat met voldoende resultaat behalen om aan te tonen dat je kennis van het ontbrekende vak op het benodigde niveau is.
Je kunt een vwo-certificaat behalen door een staatsexamen af te leggen. Het staatsexamen vindt eens per jaar plaats, je vindt de examendata op de site van DUO. Je dient je voor het staatsexamen aan te melden vóór 1 januari.
Daarnaast verzorgen verschillende instellingen cursussen met bijbehorende toetsen om deficiënties op te heffen, zie: De Centrale Commissies Voortentamen (CCVX), het Korteweg-de Vries Instituut* en Boswell-Bèta. Certificaten behaald bij deze instellingen worden geaccepteerd door de TU Delft. Neem ruim op tijd contact op met de instellingen voor meer informatie of om je in te schrijven voor een cursus.
*Let op! Vanaf academisch jaar 2025-2026 is toelating met een wiskunde B certificaat van het Korteweg de Vries Instituut niet meer mogelijk. Ook eerder behaalde certificaten van dit instituut worden dan niet meer geaccepteerd.
Deadline
Wil je je aanmelden voor een reguliere bacheloropleiding (zonder numerus fixus)?
- Deficiënties moeten vóór 1 september van het jaar van de inschrijving opgeheven worden door het behalen van een voldoende resultaat.
-
Een gewaarmerkte kopie* van het certificaat moet vóór 20 september aangeleverd zijn bij het Contact Centre door deze per post op te sturen of aan de balie af te geven.
Wil je je aanmelden voor een opleidingen met numerus fixus? Hiervoor gelden andere deadlines. Zie numerus fixus voor meer informatie.
* Een gewaarmerkte kopie van het certificaat, diploma of getuigschrift is een kopie waarop een origineel waarmerkstempel en een handtekening of paraaf van de opleidingsinstelling staat. Je kunt een gewaarmerkte kopie laten maken door je eigen instelling. Ook bestaat de mogelijkheid om met het originele document een gewaarmerkte kopie te verkrijgen aan de balie van het Contact Centre.
Numerus Fixus
De afgelopen jaren is de belangstelling om bij de TU Delft te studeren enorm toegenomen. Natuurlijk zijn we daar blij mee, maar we willen er ook voor zorgen dat we de studenten goed onderwijs kunnen blijven geven en dat er voldoende plaats is in de onderwijsruimtes. Daarom hanteert de TU Delft een numerus fixus met selectie en plaatsing voor een aantal bacheloropleidingen.
Voor het studiejaar 2024-2025 hanteren de volgende bacheloropleidingen een numerus fixus met selectie en plaatsing:
- Aerospace Engineering
- Bouwkunde
- Computer Science & Engineering (Technische Informatica)
- Klinische Technologie
- Nanobiology
Klik op de opleiding voor meer informatie over de procedures van de opleidingen.
Deadlines
Om een aanmelding voor een numerus fixus opleiding te behandelen is extra tijd nodig en gelden er vroegere deadlines:
-
15 januari: Aanmelddeadline voor een opleiding met numerus fixus
-
15 juli: Doorgeven diploma-uitslag (vwo gebeurt automatisch)
-
15 juli: Aanleveren deficiënties: gewaarmerkte kopie van het certificaat per post opsturen of afgeven bij het Contact Centre.
Het is mogelijk om uitstel aan te vragen voor het aanleveren van deficiënties door een uitstelverzoek in te dienen via Contactcentre-esa@tudelft.nl Dit uitstel kan tot uiterlijk 15 augustus worden verleend.
De uitslag van de selectie wordt medio april bekend gemaakt. Voor meer informatie over de numerus fixus procedure zie: Reglementen Selectie en Plaatsing TU Delft
Voor algemene vragen rondom de procedure selectie en plaatsing (numerus fixus), neem contact op met Contact Centre.
Verplichte studiekeuzecheck
Voor sommige opleidingen geldt een verplichte studiekeuzecheck (SKC). Door middel van deze check kun je nagaan of de studie goed bij je past. Als je niet hebt deelgenomen aan de verplichte SKC kun je niet worden ingeschreven voor de opleiding.
Voor het studiejaar 2024-2025 gelden voor de volgende bacheloropleidingen een verplichte SKC:
- Electrical Engineering
- Technische Natuurkunde
- Technische Wiskunde
- Maritieme Techniek
- Molecular Science & Technology
Klik op de studie voor meer informatie over de verplichte SKC per opleiding. Zie de Regeling Studiekeuzecheck voor meer algemene informatie.
Aanmelddeadline
Om deel te kunnen nemen aan de SKC moet je je voor 1 mei aanmelden voor de opleiding via Studielink. Na je aanmelding in Studielink ontvang je van de opleiding meer informatie over hoe je je kunt aanmelden voor de SKC. Na afloop van de studiekeuzecheck ontvang je advies over hoe goed de studie bij je past. Dit advies is niet bindend, het is aan jou om te bepalen of je het opvolgt of niet.
Geldt er voor jouw opleiding geen verplichte SKC maar wil je toch checken of de opleiding bij je past? Wanneer je je voor 1 mei aanmeldt voor een bacheloropleiding (met uitzondering van numerus fixus opleidingen) kun je deelnemen aan een vrijwillige SKC.
Colloquium doctum
Het colloquium doctum is een bijzondere en strenge toelatingsprocedure voor aankomende studenten die:
- Op grond van hun diploma niet direct toelaatbaar zijn tot een universitaire studie;
- 21 jaar of ouder zijn op de dag dat de opleiding begint;
- Beheersen over voldoende uitdrukkingsvaardigheid in de Nederlandse taal. Dit is ook een vereiste bij Engelstalige opleidingen.
Voor meer informatie over deze procedure kun je een e-mail sturen naar contactcentre-esa@tudelft.nl, onder vermelding van ‘colloquium doctum’.