Schakelen naar de MSc

met een Nederlandse wo bachelor of met een afgeronde hbo bachelor

Sluit jouw Nederlandse wo bacheloropleiding qua inhoud niet voldoende aan op de masteropleiding die je wilt gaan volgen? Dan kun je in sommige gevallen na het volgen van een schakelprogramma starten met de masteropleiding.

Een hbo-diploma geeft geen directe toegang tot een TU Delft masteropleiding. Als je een relevante hbo-opleiding hebt afgerond, dan moet je eerst een schakelprogramma volgen voordat je kunt starten met de masteropleiding.

Via de webpagina’s van de verschillende MSc-opleidingen vind je informatie over toelaatbaarheid tot het schakelprogramma. Hier vind je ook eventuele opleidingsspecifieke toelatingseisen voor het programma. De inhoud van het schakelprogramma verschilt per masteropleiding en bepaal je met de schakelcoordinator van de gekozen opleiding.

Klik op onderstaande tabs voor meer informatie over de algemene toelatingseisen, deadlines, aanmelding, inschrijving en algemene voorwaarden:

Studenten die een schakelprogramma volgen, betalen een eenmalige schakelvergoeding voor de start van het programma. De schakelvergoeding is een proportioneel deel van het wettelijke collegegeld, afhankelijk van het aantal ECTS van het schakelprogramma. Kortom, je betaalt voor het aantal ECTS in jouw schakelprogramma. Het collegegeld is (wettelijk) vastgesteld en verandert elk jaar. Daarmee verandert ook het bedrag van de schakelvergoeding per ECTS.

Kijk op Collegegeld en Financiën (tudelft.nl) voor alle informatie over betaaldeadlines, betaalwijzen, etc.

  • De inschrijfduur voor een schakelprogramma bedraagt maximaal 1 jaar.* 
  • Volg je het schakelprogramma tijdens je Bachelor dan bedraagt de maximale inschrijfduur 2 jaar.
  • Je betaalt eenmalig of in termijnen de vergoeding. Er is geen recht op restitutie, ook als vakken niet gevolgd of niet behaald zijn. Er is geen sprake van herroepingsrecht. 
  • Indien je, in uitzonderlijke gevallen, een vrijstelling krijgt voor een in het programma opgenomen vak, wordt de vrijstelling als resultaat verwerkt in het examenprogramma. Ook dan vindt er geen restitutie plaats. 
  • Stop je voortijdig met het schakelprogramma, dan volgt er geen restitutie. Betaal je in termijnen dan ben je het resterende bedrag nog verschuldigd. 
  • Volg je naast het schakelprogramma een bachelor- of masteropleiding, dan betaal je collegegeld aan de instelling waar je je bachelor of master volgt en krijg je een vrijstelling van betaling voor de schakelvergoeding. Kijk hier hoe je de vrijstelling van betaling regelt onder  “Betaalwijze-Vrijstelling van betaling”. Let op: Zodra je je uitschrijft uit de bachelor of master heb je geen recht meer op een vrijstelling en ga je voor het overgebleven aantal maanden in het studiejaar een schakelvergoeding betalen. 
  • Je kunt niet binnen het studiejaar overstappen naar een ander schakelprogramma. 
  • Indien je een schakelprogramma niet behaalt binnen de gestelde termijn is inschrijving voor een ander gelijkend schakelprogramma aan TU Delft niet mogelijk. (je mag maximaal 2x een schakelprogramma inschrijving hebben) 

Nadat je tijdig aan de gestelde toelatingseisen en de betalingsverplichting voor het schakelprogramma hebt voldaan, word je ingeschreven als schakelstudent aan de TU Delft.

* Ingangsdatum september 2025 (voor studenten gestart voor september 2025 geldt nog maximaal 2 jaar)

Contact

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande toelatingseisen, neem dan contact op met contactcentre-esa@tudelft.nl.