BSc Earth, Climate and Technology

Voorheen bekend als: Applied Earth Sciences

Vanaf september 2025, zal de BSc Applied Earth Sciences vernieuwd worden en streven we ernaar om de naam te wijzigen naar ‘Earth, Climate and Technology’. De wijzigingen in het programma worden gedaan om beter aan te sluiten bij maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, de energietransitie en de beschikbaarheid van schaarse grondstoffen.
Let op: Deze zomer zullen er vanwege de vernieuwing wijzingen op de website plaatsvinden.

Aanmelden voor dit programma? Meld je dan aan in Studielink onder de Nederlandse variant van de huidige naam: 'Technische Aardwetenschappen'. In het geval van de geplande naamswijziging, zullen na de start van het nieuwe studiejaar in september 2025 alle inschrijvingen worden aangepast naar de nieuwe naam: Earth, Climate and Technology.

Ben jij op zoek naar een opleiding waarbij je kennis van de aarde en techniek combineert? En wil je oplossingen bedenken voor vraagstukken rondom klimaatverandering, de energietransitie en de beschikbaarheid van schaarse grondstoffen?

Dan is Earth, Climate and Technology iets voor jou!

Tijdens deze Engelstalige bacheloropleiding pas je je technische kennis toe op het deel van de aarde dat in sterke wisselwerking staat met onze leefomgeving; vanaf de atmosfeer tot enkele kilometers diepte in de aardkorst. Zo leer je hoe je met behulp van modellen en satellietdata klimaatverandering kunt bestuderen en hoe we met de gevolgen daarvan voor de aarde om moeten gaan. Je verdiept je in technische oplossingen voor de energietransitie zoals aardwarmte en CO2 opslag waarmee we onze toekomstige duurzame energievoorziening kunnen veiligstellen. Verder leer je bijvoorbeeld hoe we op een duurzame manier de schaarse grondstoffen kunnen winnen die nodig zijn voor zonnepanelen, windmolens en de batterijen van elektrische auto’s.

In geen enkele andere studie vind je deze combinatie van techniek en aardwetenschappen. Daar bovenop wordt je uitgedaagd op het gebied van wiskunde, scheikunde en natuurkunde.

 

In het kort

Voertaal: Engels

Numerus fixus: Nee, geen selectie

Start: September

Vereiste vakken: Wiskunde B, Natuurkunde en Scheikunde

Vorm: Voltijds- on campus

Buitenland: Veldwerk binnen het curriculum

Belangrijke data

Open dag: 17 en 18 oktober

Meeloopdagen: doorlopend

I was determined to work on subjects which revolved around sustainability or the environment. So this BSc programme was a perfect fit. I would certainly make the same decision again; especially now that the programme is focusing even more on the global challenges of today and the future!

― Renske Free, Afgestudeerd in 2022

Ever since I can remember I’ve had a huge fascination with how the Earth and its different processes work. I thought this BSc programme would be the best way to dive into that curiosity.

― Ulrich van Staden, Zuid-Afrika

| Highlighted Student Stories

De onderwereld van het dierenrijk

Olifanten, apen, giraffen, ijsberen en leeuwen, BSc student Karian Bruyndonckx bewondert ze allemaal tijdens haar dagelijkse lunchwandeling door de dierentuin. Maar wat ziet zij wat de andere bezoekers niet zien? Karian weet precies hoe dierentuinwereld er op tientallen meters diepte uitziet…

CO2 problemen oplossen met vulkanisch gesteente

Wat als we CO2 in de atmosfeer kunnen vangen en permanent opslaan als vaste mineralen onder de grond? MSc student Elara Redondo Garcia, hoefde geen twee keer na te denken toen ze de kans kreeg om naar IJsland te gaan. Daar onderzocht ze de ‘CO2 mineral trapping’.

Wat bubbelt er in de ondergrond?

Van de vele nieuwe vormen van duurzame energie, was het geothermie die de aandacht trok van Cas Verweij. Bij geothermie wordt heet water diep uit de grond omhoog gepompt om bijvoorbeeld huizen te verwarmen. Cas, bestudeerde CO2-bubbels in de ondergrond om te kijken of het gesteente geschikt is voor geothermie.

Anderen bekeken ook:

Chat met een student

Stel je vragen aan een student van de opleiding.