Veelgestelde vragen
Toelating
-
Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Het tempo ligt op de universiteit een stuk hoger dan op het vwo, dus houd hier rekening mee. Civiele Techniek is goed te doen als je je inspant en regelmatig werkt. Naast een goede inzet, verwachten we dat je voor de vakken Wiskunde B en Natuurkunde zevens hebt gehaald. Heb je een onvoldoende gehaald voor een van deze vakken, dan moet je je serieus afvragen of een studie als deze haalbaar voor je is. Het niveau van de vakken ligt hoog en je bent over het algemeen elke ochtend en bijna elke middag aanwezig op de faculteit. De studiebelasting is 40 uur per week.
Verschillen tussen opleidingen
-
Het komt regelmatig voor dat scholieren zich oriënteren op de studie Bouwkunde omdat ze denken dat het alles met ‘bouwen’ te maken heeft. In sommige opzichten vind je dat echter juist bij de studie Civiele Techniek. Bouwkunde richt zich vooral op ontwerpen (en vraagt over het algemeen meer creativiteit) en heeft bijna geen wiskunde. Civiel richt zich veel meer op rekenen, mechanica en constructies, met de bijbehorende wiskunde. Bovendien heeft Civiele Techniek ook nog de richtingen water en transport, die bij Bouwkunde niet aanwezig zijn.
-
In Twente is Civiele Techniek meer gecombineerd met management en economie. In Delft is de studie meer exact en technisch en behoort wereldwijd tot de top op het gebied van Civil Engineering.
-
In Delft krijg je een theoretische vorming met een wiskundig en natuurkundig fundament. Je gaat ook kennis ontwikkelen. Het hbo gaat uit van gegeven kennis en past die vooral toe.
-
De bachelor Civiele Techniek kun je niet met een andere opleiding combineren.
Vrouwelijke studenten
-
Ongeveer 30% van de studenten is vrouw.
Opleidingsprogramma
-
1e uur 08:45 uur - 09:30 uur
2e uur 09:45 uur - 10:30 uur
3e uur 10:45 uur - 11:30 uur
4e uur 11:45 uur - 12:30 uur
Pauze
5e uur 13:45 uur - 14:30 uur
6e uur 14:45 uur - 15:30 uur
7e uur 15:45 uur - 16:30 uur
8e uur 16:45 uur - 17:30 uur
9e uur 17.45 uur - 18.30 uur
10e uur 18:45 uur - 19:30 uurDit betekent niet dat je 10 uur college per dag hebt: je rooster kun je vinden op www.roosters.tudelft.nl
-
Veel van de colleges worden in het Nederlands gegeven. In enkele gevallen worden vakken in het Engels gegeven als de docent geen Nederlands spreekt. De tentamens van deze vakken zijn wel altijd ook in het Nederlands beschikbaar.
-
Het eerste jaar van de studie bestaat voor ongeveer 20 % uit wiskunde. Maar wiskunde komt bijvoorbeeld ook terug in de toegepaste vakken van je bachelor. Wil je extra goed voorbereid zijn? Volg dan onze online wiskundecursus!
-
In de bachelor heb je soms nog een boek in het Nederlands, maar gedurende je studie wordt dit steeds meer Engelstalig. In de master zijn alle boeken in het Engels. Zo’n 60% van de boeken in de bachelor is in het Nederlands.
Opleiding
-
Aan het begin van je studie komt er veel op je af. Je moet een hoop keuzes maken. Ga je op kamers of blijf je thuis? Hoe ga je je studie bekostigen? Je eerste colleges, tentamens en opdrachten. Word je lid van een (sport)vereniging? Een handig steuntje hierbij is de website www.welkom.tudelft.nl met handige informatie, links en een introfilmpje.
-
De studievereniging het Gezelschap "Practische Studie", organiseert ieder jaar het Civiele Ontvangst Weekend (COW). Samen met zo'n 200 medestudenten maak je een weekend lang kennis met het studentenleven via activiteiten en spellen. Direct aansluitend op het eerstejaarsweekend volgt de OWee, de Ontvangstweek in Delft. Tijdens deze week leer je als aankomend student Delft en haar studentenverenigingen kennen.
-
In de eerste week word je zorgvuldig in de opleiding geïntroduceerd. Er wordt een mentorgroep gevormd waar je veel steun aan hebt. Al snel beginnen colleges en oefeningen. Stap voor stap leer je de 1e beginselen van mechanica en analyse zoals die in Delft worden gegeven: snel en degelijk. Wees vanaf het begin actief en geconcentreerd. Wekelijks heb je een uurtje met een groepje medestudenten waarbij je onder begeleiding van een mentor bespreekt hoe het gaat en je tips krijgt hoe je zaken moet aanpakken.
-
Op de faculteit zijn computers beschikbaar voor gebruik, maar die zijn er niet genoeg voor alle studenten en je kan dan ook niet vanuit huis werken. We raden je dus zeker aan om een laptop aan te schaffen. Ook tijdens colleges is het vaak fijn om je laptop bij de hand te hebben. De TU Delft heeft een laptopproject waar je gebruik van kan maken. Je kan ook zelf een laptop aanschaffen die die aan de eisen voldoet. Meer informatie is hier te vinden.
Studiebegeleiding
-
De BSc Civiele Techniek kent een mentorsysteem waarbij de eerstejaars worden ingedeeld in mentorgroepen. Als je vragen hebt over je studie of studeren in Delft dan is je mentor een goed eerste aanspreekpunt. Als je andere vragen hebt, bijvoorbeeld over persoonlijke omstandigheden waardoor je studievertraging dreigt op te lopen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de studieadviseur van je opleiding. De TU Delft organiseert ook verschillende workshops en trainingen m.b.t. studievaardigheden, zoals stress management, constructief denken en studeren met dyslexie. Kijk voor meer informatie op www.careerandcounsellingservices.tudelft.nl.
Vakantie
-
In de academische jaarkalender staan de vakantiedagen (in groen), op deze dagen vinden geen tentamens of colleges plaats. Veel studenten gebruiken een deel van deze dagen om zich voor te bereiden op (her)tentamens of door aan verslagen te werken. In de voorjaarsvakantie is dit niet mogelijk, waardoor dit voor veel studenten een erg waardevolle vakantie is.
Tentamens
-
Tentamens op de TU Delft worden zowel schriftelijk als digitaal afgenomen. Dit verschilt per vak. Je kunt dit vinden in de digitale studiegids. Sommige tentamens zijn schriftelijke tentamens met open vragen, andere zijn meerkeuzetentamens. Vaak word je ook beoordeeld op je schriftelijke of mondeling presentatie, je practicumresultaten of je tekeningen.
Buitenland
-
Ja, bijvoorbeeld tijdens je bachelor in je minorruimte door mee te doen aan een uitwisselingsprogramma of tijdens je afstuderen. Kijk op www.buitenland.tudelft.nl voor meer informatie. Studenten CT gaan graag en veel naar het buitenland. Bekijk de studentervaringen.
Wonen in studentenhuisvesting
-
Een kamer zoeken in Delft kost tijd, oriënteer je dus zo vroeg mogelijk op een woonruimte die bij je past. Woonruimte kan worden aangeboden door een huisvesting beheerder, een studentenvereniging of door een particulier. Vaak zijn studenten ook zelf opzoek naar nieuwe huisgenoten via kameradvertenties via bijvoorbeeld www.kamernet.nl, www.roombase.nl en verschillende facebook pagina's. Ook kun je een kamer zoeken via www.DUWO.nl. Hier geldt hoe eerder je bent ingeschreven, hoe groter de kans dat je snel een kamer hebt. Meer informatie en organisaties voor het woningaanbod voor studenten is hier te vinden.
Verenigingen
-
Elke opleiding aan de TU Delft heeft een eigen studievereniging. De studievereniging behartigt de belangen van studenten, organiseert studiegerelateerde activiteiten, zoals studiereizen, lezingen en excursies en zorgt voor gezelligheid. Studentenverenigingen zijn niet verbonden aan een opleiding of aan de TU Delft. Je kunt ze meer zien als externe gezelligheidsverenigingen. Je heb allerlei soorten studentenverenigingen, algemene verenigingen, maar ook op het gebied van cultuur, sport en politiek.
-
Studieverenigingen hebben veel te bieden. Van het behartigen van je belangen, regelen van korting op studieboeken, gezelligheid tot leuke studietripjes. Bij CT wordt je automatisch lid van Het Gezelschap "Practische Studie" als je naar het eerstejaarsweekend gaat. Wanneer je hier niet bent geweest, kan je je online aanmelden.
Moet ik dus lid worden van een studievereniging? Nee dat hoeft niet, maar het is een goede manier om mensen van je studie te leren kennen en meer te weten te komen over wat er allemaal mogelijk is met jouw studie. Je kan makkelijk in contact komen met bedrijven en projecten bezoeken in het binnen- en buitenland.
-
Nee, dat hoeft niet, maar het is wel een goede en leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen, zeker als je nieuw bent in Delft. Een studentengezelligheids-, sport-, en cultuurvereniging is eigenlijk een groep studenten die een bepaalde interesse deelt. Verenigingen zijn een goede manier om snel mensen te kennen, jezelf te ontplooien en mee te doen met activiteiten. Meer informatie is hier te vinden.
Extra kennis
-
Voor studenten die zin hebben in een extra uitdaging en meer aankunnen dan het lesprogramma is er het Honours Programme Delft. Dit is onderwijs bovenop de reguliere opleiding. Het geeft je de kans om extra kennis op te doen in of buiten je vakgebied en je persoonlijk te ontwikkelen, maar ook om eens samen te werken met studenten van andere studies. Meer informatie over het Honours Programme van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen.