Bouw
Het deelgebied Bouw richt zich op constructies, van bruggen of tunnels of draagconstructies van gebouwen. De constructie is als het ware het skelet van een bouwwerk. Ze worden gemaakt van staal, beton, hout, kunststof en zelfs van glas en aluminium. Het is voor de civiel ingenieur belangrijk om alles over die materialen te weten. Maar ook de ondergrond en de samenstelling daarvan zijn belangrijk. Hoe bouw je een tunnel midden door een stad die op een natte ondergrond is gebouwd? En hoe voorkom je dat de huizen eromheen verzakken? Deze vraagstukken waren bijvoorbeeld aan de orde bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam.
Als civiel ingenieur moet je kunnen adviseren of het materiaal en de ondergrond het bouwwerk kunnen dragen, of de verbindingen tussen de materialen goed zijn, of de constructie stevig en stabiel is en of de uitvoering wel gewaarborgd is.
Samen met de architect
Als civiel ingenieur op het gebied van de bouw werk je samen met de architect aan een mooi, stevig en comfortabel bouwwerk. De architect geeft er vorm aan, jij werkt de constructie uit en zorgt ervoor dat het ontwerp bestand is tegen weersomstandigheden, tijd en calamiteiten zoals orkanen en aardbevingen. Daarnaast kijk je uiteraard ook naar de wensen binnen de leefomgeving en heb je oog voor de manier waarop het bouwwerk zal worden gebruikt.
Als civiel ingenieur ben je ook verantwoordelijk voor de bouwtechniek en bouwprocessen. Je zorgt ervoor dat alles duidelijk beschreven en uitgetekend is én dat de juiste materialen en technici aanwezig zijn en aangestuurd worden. Je bent namelijk ook verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid. Daarnaast hou je rekening met de omgeving. Die mag zo min mogelijk worden belast met de bouw, zowel wat betreft ruimtegebruik en overlast als veiligheid.
Innovaties
In onze laboratoria worden bestaande en nieuwe materialen getest. Het gedrag van bouwwerken en grondsoorten wordt met geavanceerde computertechnologie gesimuleerd. Er wordt onderzoek gedaan naar nieuwe materialen, zodat we in de toekomst steeds veiliger en duurzamer kunnen bouwen, denk hierbij aan het gebruik van sloopresten in het maken van nieuw beton of het maken van bruggen van nieuw materiaal. Naast nieuwe materialen, wordt er ook onderzoek gedaan naar circulair bouwen; waarbij je bijvoorbeeld een brug zo ontwerpt dat je hem aan het einde van zijn levensduur als een soort lego uit elkaar kunt halen. De nog goede onderdelen kunnen vervolgens worden hergebruikt bij de bouw van een nieuwe brug.
Vernieuwen en overleven
Er zijn continu uitdagingen op het gebied van de bouw. Denk aan hoogbouw en ondergronds bouwen. Sommige bouwprojecten zijn op dit moment nog niet haalbaar, omdat er nog geen geschikte bouwtechnieken en materialen bestaan. Misschien ga jij aan zo’n bouwproject werken of ontwikkel je nieuwe materialen om deze bouwwerken mogelijk te maken. Maar je kunt ook met heel andere vragen te maken krijgen: hoe bouw je bijvoorbeeld in een arm land met beperkte faciliteiten en materialen een duurzaam en veilig gebouw?