Archief
04 mei 2020
Frans van der Helm benoemd tot KNAW-lid
De KNAW heeft achttien nieuwe leden gekozen, waarvan vier afkomstig van de TU Delft. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties.
30 april 2020
Vier nieuwe Delftse KNAW-leden
De KNAW heeft achttien nieuwe leden gekozen, waarvan vier afkomstig van de TU Delft. Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties.
28 april 2020
Slimme afschermwand voor zorgverleners
De tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen verhogen de druk op de zorg in de strijd tegen COVID-19. Een team van TU Delft-studenten ontwikkelden in samenwerking met Pieter van der Staay, FLEX/ design, Delmic, Star-shl diagnostische centra en Scala Scientific een slimme afschermwand die de zorgverleners ontlast van langdurig en ingewikkelde schoonmaak protocollen.
28 april 2020
Mechanisch beademingsapparaat naar Guatemala
Project Inspiration heeft als doel om een mechanisch beademingsapparaat te bouwen dat volledig bestaat uit onderdelen die goed beschikbaar zijn. Een proefmodel is naar Guatemala verstuurd. Er is nauw contact met het Roosevelt ziekenhuis in Guatemala-Stad en er is een lokale productiefaciliteit, Talleres Hernandez, bereid gevonden het apparaat in Guatemala te produceren.
27 april 2020
Delftse onderzoekers brengen Vermeer en het Meisje dichterbij
Wetenschappelijk onderzoek naar het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer, bekend als ‘Meisje met de parel’, heeft nieuwe ontdekkingen en inzichten opgeleverd. Delftse onderzoekers van verschillende faculteiten speelden een belangrijke rol in het onderzoek.
23 april 2020
In Memoriam Barend Thijsse (1950-2020)
In de vroege ochtend van 22 april 2020 is onze dierbare oud-collega prof. Barend Thijsse, na een kort ziekbed, overleden aan de gevolgen van longkanker. Barend is 69 jaar geworden.
16 april 2020
Stefan Lampaert in Delta
De coronapandemie leidt tot grote tekorten aan beschermingsmateriaal, met name mondkapjes. Studenten en onderzoekers werken aan uitbreiding van testmogelijkheden.
14 april 2020
Mechanisch beademingsapparaat uit jaren ’60 inspireert Delftse ingenieurs
Een team van Delftse onderzoekers en studenten van BioMechanical Engineering lanceert vandaag een nieuw type beademingsapparaat dat zuiver mechanisch is en dat je eenvoudig zelf zou kunnen bouwen en repareren. Het team leende een beademingsapparaat uit de jaren ’60 van Rijksmuseum Boerhaave en gebruikten dat als inspiratie voor deze oplossing. Door het mechanische werkingsprincipe komt er geen elektronica aan te pas. Dit is een voordeel omdat de productie ervan niet afhankelijk is van de nu onzekere toevoer van onderdelen uit China.
14 april 2020
Wetenschappers ontwerpen beademingsapparaat gemaakt van standaardonderdelen
Amir Zadpoor en een team van wetenschappers van BioMechanical Engineering testen de eerste prototypes van een beademingsapparaat dat volledig bestaat uit standaardonderdelen. Deze onderdelen zijn bijna overal ter wereld lokaal voorradig en kunnen door honderden fabrikanten worden gemaakt. Daardoor kan de beademingsmachine in veel gevallen lokaal worden geassembleerd. Het ontwerp hoopt daarmee in te kunnen spelen op de vraag naar beademingsapparatuur en de logistieke problemen die er zijn door een tekort aan specifieke onderdelen.
14 april 2020
TU Delft werkt aan eenvoudige tool voor zuurstofsaturatiemeting bij COVID-patiënten
Arjo Loeve en zijn onderzoek collega’s binnen TU Delft BioMechanical Engineering werken samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Hogeschool Rotterdam aan een nieuwe pulse oximeter die eenvoudig en goedkoop te produceren is. De pulse oximeter is een cruciaal monitoring-instrument dat de hartslag en hoeveelheid zuurstof in het bloed meet bij de behandeling van COVID-19 patiënten. Het doel van het onderzoek is om het dreigende tekort van dit instrument tegen te gaan.
07 april 2020
NWO LIFT beurs voor Remco Hartkamp en Burak Eral
NWO kent onderzoekers Remco Hartkamp en Burak Eral van de afdeling Process & Energy een LIFT (Launchpad for Innovative Technology) beurs toe voor hun onderzoek naar het selectief onttrekken van ionische verontreinigingen uit water met behulp van poreuze elektroden via het zogenoemde capacitief deïoniseren. Het doel van het onderzoek is om een oplossing te ontwikkelen voor het selectief verwijderen van ionische verontreinigingen in water.
06 april 2020
Arjo Loeve in diverse media
De plaats van een misdrijf wordt in de regel heel precies in kaart gebracht. Een nieuw, digitaal meetinstrument voorkomt dat daarbij sporen worden gewist.
03 april 2020
Studententeam OperationAIR heeft werkend prototype voor een noodbeademingsapparaat
De Delftse studenten van het initiatief OperationAIR hebben in drie weken tijd een werkend prototype van een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten ontwikkeld.
01 april 2020
Testopstelling veiligheid mondmaskers
Onderzoekers van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3mE), delen in een publicatie, een opstelling voor het testen van mondmaskers. De onderzoekers testen met de proefopstelling onder andere of de gebruikte materialen en pasvorm voldoen aan Europees vastgestelde veiligheidsnormen. Alle laatste updates en publicaties zijn te vinden op www.projectmask.nl
31 maart 2020
ERC Advanced Grant voor onderzoek naar impulsieve stromingen
Jerry Westerweel, hoogleraar stromingsleer bij de afdeling Process and Energy ontvangt de ERC Advanced Grant voor zijn onderzoek naar impulsieve stromingen. Dit zijn stromingen van lucht of vloeistof rondom objecten waarvan de snelheid een (plotselinge) verandering ondergaat. Er is weinig bekend over de krachten die daarbij optreden. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in de fundamentele aspecten en natuurkundige eigenschappen van deze impulsieve stromingen.
20 maart 2020
TU Delft werkt met Reinier de Graaf en VSM aan herbruikbare mondmaskers
In de strijd tegen het tekort aan mondmaskers ontwikkelden John van den Dobbelsteen en Tim Horeman, onderzoekers bij de afdeling Biomechanical Engineering, samen met labmanager Rob Luttjeboer een succesvolle manier om hergebruikte gesteriliseerde mondmaskers en mondmaskers van nieuwe materialen te kunnen testen.
19 maart 2020
Masterstudenten TU Delft starten initiatief om beademingsapparatuur te ontwikkelen
Masterstudenten Technical Medicine onder leiding van prof. dr. ir. Jaap Harlaar zijn deze week het initiatief OperationAIR gestart met als doel zo snel mogelijk een simpel en relatief goedkoop beademingsapparaat te ontwikkelen.
17 maart 2020
Building small reactors for renewable electricity in chemical industry
The research consortium of the European Union-funded project ADREM (Adaptable Reactors for Resource- and Energy-Efficient Methane Valorisation), led by Andrzej Stankiewicz, TUD Professor of Process Intensification, successfully developed highly innovative, economically attractive and resource- and energy-efficient reactor concepts for boosting resource and energy efficiency in process industries.
16 maart 2020
Miljoenen voor verbetering binnenvaart Rijn-Alpen corridor
Containerschepen die niet vol geladen zijn, overvolle sluizen met schepen die lang moeten wachten, suboptimale navigatie van schepen op rivieren en vol beladen schepen die niet bestand zijn tegen een lage waterstand. Het zijn veel voorkomende problemen in de binnenvaart. Met een Europese subside van bijna 9 miljoen euro gaat het het Horizon 2020-programma ‘Novel inland waterway transport concepts for moving freight effectively’ (NOVIMOVE) onderzoek doen naar de verbetering van dit logistieke transportsysteem.
12 maart 2020
Andrea Mangel in Delta
Een schip met 95 vrouwen voer afgelopen december naar Antarctica. Een van hen was promovenda Andrea Mangel Raventos. Wat beleefde ze daar en wat neemt ze mee naar Delft?
12 maart 2020
Maria Santofimia in Green Light
Experts van de TU Delft werken samen met een internationaal consortium aan een nieuwe martensitische staalsoort voor automotive toepassingen: QPInox-staal. Dit is net zo sterk als alle reguliere staalsoorten tot nu toe en – zoals de naam zegt – ‘inox’, dus roestvrij. Hoe dat kan, en wat dat betekent voor de recycling, vertelt professor Maria Santofimia Navarro.
11 maart 2020
TU Delft ontvangt 6 miljoen euro voor slimmer en groener transport over water
NWO kent bijna 6 miljoen euro toe aan negen aanvragen binnen het programma ‘ De Blauwe Route’ van de Topsector Water & Maritiem. Zes van de negen toekenningen gaan naar de TU Delft, afdeling Maritime and Transport Technology.
09 maart 2020
Researchers at TU Delft develop first model to guide large-scale production of ultrathin graphene
Graphene is well-known for its remarkable electronic, mechanical and thermal properties, but industrial production of high-quality graphene is very challenging. A research team at Delft University of Technology has now developed a mathematical model that can be used to guide the large-scale production of these ultrathin layers of carbon. The findings were published this week in The Journal of Chemical Physics.
09 maart 2020
Maarten van der Elst in diverse media
Willen we de zorg betaalbaar en bereikbaar houden dan hebben we technologie hard nodig. De invoer daarvan moet dan wel gebeuren op een manier die recht doet aan de waarden van patiënten.
28 februari 2020
De stem van de patiënt
Willen we de zorg betaalbaar en bereikbaar houden dan zullen we technologie hard nodig hebben. De invoer daarvan moet dan wel gebeuren op een manier die recht doet aan de waarden van patiënten. Dat stelt traumachirurg Maarten van der Elst, die vijf jaar lang de Reinier de Graaf-leerstoel bij de TU Delft bekleedt. Op 4 maart houdt hij zijn intreerede.
21 februari 2020
TU Delft ontwikkelt met maritieme bedrijven coachboot op waterstof
Onder de naam H2 Coach Boat gaat de TU Delft binnen een consortium van maritieme bedrijven, het Sailing Innovation Centre en het Watersportverbond een schone coachboot voor de zeilsport ontwikkelen, met een aandrijving gebaseerd op waterstof in combinatie met elektriciteit.
21 februari 2020
Miljoenen voor verbetering binnenvaart Rijn-Alpen corridor
De Europese Commissie kent bijna 9 miljoen euro toe aan het Horizon 2020-onderzoeksprogramma ‘Novel inland waterway transport concepts for moving freight effectively’ (NOVIMOVE).
20 februari 2020
Ruud Kortlever in Nemo Kennislink
Met duurzaam opgewekte elektriciteit fabrieken vergroenen. Als het aan Ruud Kortlever ligt draaien ook chemische fabrieken in de toekomst zo vele mogelijk op zonne- en wind-energie. Maar er zijn nog wel hobbels te nemen.
20 februari 2020
Pieter Jonker in NPO 3FM nieuws
Eindigen wij straks werkloos? Integendeel: Robotprofessor Pieter Jonker denkt dat we er vooral op vooruitgaan.
13 februari 2020
Hans Bussmann in ICT&Health
Het Erasmus MC en de TU Delft werken met enkele andere instellingen aan de ontwikkeling van een polsband die in combinatie met een smartphone-app patiënten na een beroerte thuis helpt revalideren.
11 februari 2020
Clean oceans thanks to robots and AI
A team of researchers at TU Delft, in cooperation with eight European partners from Croatia, France, Germany, and Romania are working on the development of autonomous robots for underwater littler collection.
10 februari 2020
Veilig verkeer door data-driven onderzoek
Het onderzoeksprogramma ‘Towards Safe Mobility for All: A Data-Driven Approach’ is door NWO gehonoreerd voor interdisciplinair onderzoek naar menselijk gedrag bij transities. De penvoerder is Joost de Winter, onderzoeker bij de afdeling Cognitive Robotics, en expert op het gebied van human-machine interaction en autorijden.
10 februari 2020
Amir Zadpoor in C2W
Amir Zadpoor werkt aan een oplossing genaamd 4D-printing. Hij legt uit hoe het werkt: ‘We kweken eerst een platte laag weefsel uit stamcellen, dat zichzelf kan voorzien via diffusie. Pas als het weefsel een vaatsysteem ontwikkeld heeft, vouwen we het op tot een 3D-structuur. Je kweekt dus een vlak object tot een 3D-structuur gedurende een bepaalde tijd, vandaar ‘4D’ in de naam.'
10 februari 2020
Roos Oosting in Delta
Betaalbare operatiekamerapparatuur kan in Afrika veel levens redden. Helaas zijn er nog veel obstakels om deze te produceren. Case wil daar verandering in brengen.
10 februari 2020
Jenny Dankelman in Delta
Professoren van de TU Delft stapten tijdens Meet the Professor op de fiets naar Delftse basisscholen om een gastles te verzorgen. Delta volgde een les van juf Jenny Dankelman.
31 januari 2020
‘Professor, komt u nog een keer terug? ‘
Wat is een dochterarchis (oh een doctorandus bedoel je)? Wat als een robot uitvalt tijdens een operatie? Hoe lang slaapt u per nacht? Wat is dat voor pak wat u aan heeft? En wat is uw grootste droom? Leerlingen uit groep 7 en 8 van verschillende Delftse basisscholen luisterden met open mond naar ‘hun gastprofessor’ waarna er een spervuur aan vragen volgde. 3mE-professoren Jenny Dankelman, Paul Breedveld, Just Herder en Maarten van der Elst bezochten in het kader van het unieke evenement ‘Meet the professor’, elk een eigen basisschoolklas en maakten de leerlingen op unieke wijze bekend met werktuigbouwkunde.
30 januari 2020
Discussion with fracture and damage specialist Carey Walters
In a candid article, Carey Walters, our 'fracture and damage’ specialist, tells us how his career has developed until now and about the difference between working as a scientist here in the Netherlands and in the United States.
30 januari 2020
Angelo Accardo wins TU Delft Health Initiative Pilot Award
Angelo Accardo, expert in the area of Soft Micro- and Nano-system Technology for Life Sciences and Biology, received the TU Delft Health Initiative Pilot award. His pilot project will be about his research on the creation of standardized, reproducible and physiologically relevant 3D engineered cell microenvironments (3D Onco-Scaffolds) to be used as a benchmark tool for proton Radiobiology.
16 januari 2020
Digitale machinekamer in de sleeptank
Door strengere milieueisen zullen schepen in de toekomst steeds vaker varen op hernieuwbare brandstoffen in plaats van diesel. Dit betekent dat de vertrouwde scheepsdieselmotoren geleidelijk aan zullen worden vervangen door nieuwe technologieën, zoals bijvoorbeeld gasmotoren en brandstofcellen. Zulke systemen zijn vaak al getest aan land, maar zijn ze ook veilig toe te passen op volle zee? Om antwoord te krijgen op deze vragen ontwikkelen onderzoeker Arthur Vrijdag en promovendus Lode Huijgens, werkzaam binnen de afdeling Maritime and Transport Technology (MTT), een wereldwijd unieke Propeller Open Water (POW) opstelling.
06 januari 2020
Dariu Gavrila in Trouw
Hoe ziet de techniek eruit in het jaar 2020? Daar is de afgelopen jaren veel over gezegd en geschreven, van zelfrijdende auto’s die het straatbeeld domineren, tot een netwerk met aan internet verbonden apparaten om ons heen. Wat is van die voorspellingen terecht gekomen?