Slimme afschermwand voor zorgverleners
De tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen verhogen de druk op de zorg in de strijd tegen COVID-19. Een team van TU Delft-studenten ontwikkelden in samenwerking met Pieter van der Staay, FLEX/ design, Delmic, Star-shl diagnostische centra en Scala Scientific een slimme afschermwand die de zorgverleners ontlast van langdurig en ingewikkelde schoonmaak protocollen. De mobiele testfaciliteit biedt de mogelijkheid huisartsen te ondersteunen met thuisdiagnostiek zodat zij juiste medisch advies kunnen geven.De studenten hebben in drie weken een prototype ontwikkelt op verzoek van huisarts Pieter van der Staay.
"Sinds de uitbraak van COVID-19 melden zich een aantal keer per dag patiënten met verdachte klachten bij mijn praktijk. Na telefonische triage wil ik dan nog een een aantal aanvullende metingen verrichten bij de patiënt, zoals het meten van zuurstof in het bloed, de ademhaling en de temperatuur, indicatoren die kunnen wijzen op Corona. De patiënt komt via een speciale ingang binnen, ik ben van top tot teen in beschermende kleding verpakt en na het onderzoek moet de volledige praktijkruimte worden gedesinfecteerd", aldus de huisarts uit Hoogvliet. "Patiënten die niet in staat zijn om naar de praktijk te komen bezoek ik thuis in deze speciale kleding. Een tijdrovende en omslachtige werkwijze waar deze groep Delftse studenten een oplossing voor hebben ontwikkeld."
De studenten gingen aan de slag met het verzoek van van der Staay en bedachten een een slimme scheidingswand die ervoor zorgt dat de patiënt niet in contact komt met de zorgverlener. De studenten werken aan twee verschillende uitvoeringen van deze scheidingswand: de MediTent biedt de mogelijkheid om tijdelijke testruimte te creëren op een gewenste locatie en het MediScreen verplaatst de testruimte naar de voordeur van een immobiele patiënt. Het ontwerp stelt zorgmedewerkers in staat om zonder gebruik van schaarse beschermingsmiddelen, toch medisch advies te bieden op basis van medische tests.
Het doel van zowel huisarts van der Staay als van de studenten is om zorgverleners te helpen hun beroep zo goed mogelijk uit te voeren en daarbij zo min mogelijk beroep te doen op schaarse beschermingsmiddelen, om de zorg niet verder onder druk te zetten. Op dit moment is het eerste prototype af en getest in samenwerking met FLEX/ design en Delmic. Aankomende weken zullen verdere tests volgen om het prototype voor MediScreen te verbeteren en start een pilot in samenwerking met Star-shl diagnostische centra. Het team hoopt de eerste slimme scheidingswanden te leveren binnen 3 weken en de productie op te zetten in samenwerking met Scala Scientific.
Meer informatie
Website: projectsafeguard.nl
Neem voor meer informatie contact op met: Pascalle van Hemert, 0634031713
Perskit: https://drive.google.com/drive/folders/1S8jBfWrgdAn3kRAkgdpR2tKUlQhoW4jj?usp=sharing