Archief
03 september 2020
ERC Starting Grant voor Delftse onderzoekers
De European Research Council (ERC) heeft de ERC Starting Grants voor jonge onderzoekers bekend gemaakt. Twee van hen zijn wetenschappers van de TU Delft. Deze Europese subsidie is bedoeld om individuele wetenschappers hun eigen teams te laten opbouwen en baanbrekend onderzoek te doen.
03 september 2020
ERC Starting Grant voor Peyman Mohajerin Esfahani
De European Research Council heeft een ERC Starting Grant toegekend aan Peyman Mohajerin Esfahani, onderzoeker bij Delft Centre for Systems and Control. De beurzen (1,5 miljoen euro voor een vijfjarig programma) zijn bedoeld om wetenschappers te ondersteunen die in de beginfase van hun carrière staan en al uitstekend begeleid werk hebben geleverd.
03 september 2020
Rudy Negenborn in diverse media
Hoe kan het vervoer over de Rijn tussen Rotterdam/Antwerpen en Bazel verbeterd worden? Dat is de centrale vraag in het onderzoeksprogramma Novimove: Novel inland waterway transport concepts for moving freight effectively. De Europese Commissie heeft vanuit Horizon 2020, het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie, bijna 9 miljoen euro toegekend aan dit vier jaar durende programma.
03 september 2020
Eerste masterstudenten Klinische Technologie studeren af in LDE-verband
Om het steeds groter wordende gat tussen technologische innovatie en geneeskunde te overbruggen startte zes jaar geleden de nieuwe studie Klinische Technologie binnen de LDE-alliantie. Vandaag studeert de eerste lichting masterstudenten Klinische Technologie af aan de gezamenlijke opleiding van LUMC, TU Delft en Erasmus MC (LDE).
03 september 2020
A protocol for flexible social distancing strategies
Full and prolonged levels of lockdown are unsustainable in the long run. More flexible social distancing approaches are already being applied in many countries and regions, while the tools for decision-making are still ‘work in progress’. TU Delft researchers are using applied mathematics to propose a tool for local authorities that enables them to apply a faster and more flexible approach to social distancing.
31 augustus 2020
Leo Kestens in NRC
Antwoord op de vraag hoe het komt dat wegwerpscheermesjes zo snel bot raken.
25 augustus 2020
Joost Lötters benoemd tot deeltijdhoogleraar bij PME
Met trots melden wij dat Joost Lötters is benoemd tot deeltijdhoogleraar binnen de afdeling Precision and Microsystems Engineering (PME) van de Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3mE).
25 augustus 2020
Delftse onderzoekers scheiden microdeeltjes op basis van hun vorm
Wetenschappers in Delft hebben een methode ontwikkeld om selectief microdeeltjes uit een vloeistof te scheiden op basis van hun vorm. De methode berekent nauwkeurig het pad dat een specifiek gevormd microdeeltje zal volgen in de stroming door een smalle buis. Hierdoor is het mogelijk om een sorteerkanaal in te richten, waarin de verschillend gevormde deeltjes elk hun eigen weg gaan. De ontwikkelde techniek kan in verschillende vakgebieden ingezet worden, bijvoorbeeld bij het produceren van medicijnen of het zuiveren van microplastics uit water. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift PNAS.
06 augustus 2020
Heike Vallery in diverse media
Terwijl de gezondheidszorg steeds complexer wordt, streeft professor Heike Vallery ernaar om juist simpelere en lichtere systemen te ontwerpen om weer te leren lopen.
31 juli 2020
TU Delft onderzoekspartner in innovatief windmolenpark Hollandse Kust Noord
De TU Delft speelt als onderzoekspartner bij het zogeheten Hollandse Kust Noord (HKN)-project een belangrijke rol. Met de komst van het windmolenpark testen onderzoekers, onder leiding van hoogleraar Jan-Willem van Wingerden, hun bevindingen op het gebied van windenergie in de praktijk en kan de energieopbrengst van het windpark worden gemaximaliseerd.
30 juli 2020
Joris Dik in diverse media
Een groep bachelorstudenten van de TU Delft doorgrondde onder leiding van professor Joris Dik het geheim van een bijzonder stuk muur, zonder deze aan te tasten. Hun afstudeerthesis is deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Heritage Science.
29 juli 2020
Delftse studenten brengen verborgen inscripties van NSB kopstuk aan het licht
In Doodencel 601 in de voormalige strafgevangenis Scheveningen, tijdens de oorlog beter bekend als het Oranjehotel, zijn inscripties te zien van de terdoodveroordeelden die er zaten. Een groep bachelorstudenten van de TU Delft doorgrondde onder leiding van professor Joris Dik het geheim van dit stuk muur, zonder deze aan te tasten.
14 juli 2020
Daniel Lemus in diverse media
Researchers developed a backpack-like wearable robot to provide balance support during rehabilitation; the GyBAR.
14 juli 2020
Saher Jabeen in diverse media
Researchers developed a backpack-like wearable robot to provide balance support during rehabilitation; the GyBAR.
14 juli 2020
Andrew Berry in diverse media
Researchers developed a backpack-like wearable robot to provide balance support during rehabilitation; the GyBAR.
14 juli 2020
Recycling van ammoniak uit dierlijk mest is een goed idee
Mahinder Ramdin ontvangt 50.000 euro vanuit het programma ‘Ideeëngenerator’ van NWO voor zijn out-of-the-box onderzoek idee ‘Recycling of ammonia from animal manure’.
13 juli 2020
Nooit meer vallen dankzij rugzak-achtige draagbare robot
Hulpmiddelen voor het evenwicht die in het dagelijks leven en in revalidatiecentra worden gebruikt, zijn nuttig maar verre van perfect. Stokken, looprekken, krukken en handrails veranderen de houding en verhinderen dat je je handen kunt gebruiken bij handelingen zoals het openen van deuren, het dragen van boodschappen of het opnemen van de telefoon
13 juli 2020
Jan-Henk Welink in Trouw
De wereldwijde berg aan elektronisch afval groeit zorgwekkend hard
13 juli 2020
Open Science Award voor Joost de Winter en Pavlo Bazilinskyy
De Open Science Awards erkennen onderzoekers of onderzoekstudenten die Open Science hebben gebruikt om hun onderzoek toegankelijker, transparanter of reproduceerbaarder te maken.
08 juli 2020
Year of the Lecturer 2020: a unique way of saying 'Thank you!'
Changing 'the Lecturer of the Year elections' to 'The year of the Lecturer' and sending a nice thank you gift. What could it be?
06 juli 2020
Arend Schwab in BNR
02 juli 2020
Werktuigbouwkunde studenten ontwerpen inventieve pakkethond
Pakketbezorgers staan voor een uitdaging om – mede vanwege de coronacrisis – steeds meer en zwaardere pakketten af te leveren bij mensen thuis. Daar hebben de eerstejaars studenten wel een oplossing voor.
01 juli 2020
Delft Technology Fellowship voor Eline van der Kruk en Sabina Caneva
Meer excellente vrouwelijke wetenschappers met een Tenure Track positie, dit is een van de belangrijkste pijlers van de TU Delft. Om dit te kunnen realiseren is onder andere het Delft Technology Fellowship geïntroduceerd. Eline van der Kruk en Sabina Caneva zijn de twee topwetenschappers die een aanstelling krijgen bij faculteit 3mE. Zij krijgen o.a. zes jaar de tijd om hun eigen onderzoeksgroep op te zetten. Dit jaar zijn er elf Fellowships toegekend.
01 juli 2020
Gerwin Smit in diverse media
Een team van onderzoekers en studenten lanceert een nieuw type beademingsapparaat dat zuiver mechanisch is en dat je eenvoudig zelf zou kunnen bouwen en repareren.
29 juni 2020
Gerjo van Osch in diverse media
28 juni 2020
Jaap Harlaar in diverse media
Masterstudenten Technical Medicine van de TU Delft, onder leiding van prof. dr. ir. Jaap Harlaar, willen zo snel mogelijk een simpel en relatief goedkoop beademingsapparaat ontwikkelen.
25 juni 2020
Klinisch Technoloog officieel geregistreerde zorgverlener
Goed nieuws voor de Technisch Geneeskundigen die in september als eerste afstuderen aan de gezamenlijk opleiding van TU Delft, Erasmus MC en LUMC. Zij kunnen de beschermde beroepstitel Klinisch Technoloog voeren en zich inschrijven in het BIG-register. Hiermee zijn ze een officieel geregistreerde zorgverlener met zelfstandige behandelbevoegdheden. Tevens voert de klinisch technoloog een poortfunctie uit en is daarmee bevoegd tot het registeren en declareren van zorgactiviteiten. Een mijlpaal in de positionering van dit nog jonge werkveld, vinden opleidingsdirecteuren Jaap Harlaar en Pleun Hermsen.
18 juni 2020
e-Refinery in Delftse Post
Planten en bomen worden gevormd uit CO2, zonlicht en water. In de zee hebben ze miljoenen jaren geleden gezorgd voor het ontstaan van aardolie. Wanneer de producten, die we van aardolie maken, worden verbrand dan komt in zeer korte tijd het CO2 in de lucht dat er miljoenen jaren over gedaan heeft om aardolie te vormen. Dit CO2 draagt bij aan het broeikaseffect en dus aan de opwarming van de aarde.
18 juni 2020
Tamás Keviczky in diverse media
18 juni 2020
Jaap Harlaar en Gerjo van Osch benoemd tot Medical Delta hoogleraar
Vandaag maakte Medical Delta, het interdisciplinaire samenwerkingsverband voor technologische oplossingen in de zorg, negen nieuwe Medical Delta hoogleraren bekend. Van de faculteit 3mE zijn Jaap Harlaar, professor Biomechatronics & Human Machine Control, en Gerjo van Osch, Professor Orthopaedics & Otorhinolaryngology bij het Erasmus MC en deeltijd hoogleraar bij de afdeling BioMechanical Engineering, benoemd.
18 juni 2020
Impuls health & technology onderzoek met negen nieuwe Medical Delta hoogleraren
Negen hoogleraren mogen zich nu ook ‘Medical Delta hoogleraar’ noemen. Zij ontvangen daarvoor een dubbelbenoeming bij twee of meerdere academische instellingen (TU Delft, LUMC, Universiteit Leiden, Erasmus MC, Erasmus Universiteit) die zijn aangesloten bij Medical Delta. Daarmee krijgt het health & technology onderzoek opnieuw een impuls.
18 juni 2020
Klaas Visser in diverse media
Er worden steeds meer schepen gebouwd met elektromotoren aan boord. ‘De samenleving vraagt steeds luider om emissieloos varen. Daardoor gaan ook steeds meer scheepsbouwers zich richten op emissieloze aandrijving van schepen’, zegt Klaas Visser.
17 juni 2020
Tamas Keviczky en team winnen de International Autonomous Greenhouse Challenge
Een team van Delftse onderzoekers en studenten, o.l.v. Tamas Keviczky, hoogleraar Networked Cyber-Physical Systems hebben in samenwerking met de bedrijven Van der Hoeven Horticultural Projects, Keygene and Hoogendoorn Growth Management de tweede internationale Autonomous Greenhouse Challenge gewonnen. Vijf teams deden mee, het team Automatoes wist met behulp van artificiële intelligentie (AI) in een volledig geautomatiseerde kas na een halfjaar niet alleen voor de beste tomatenoogst te zorgen, maar scoorde ook het best op duurzaamheid.
16 juni 2020
Onderzoekers creëren een nieuwe klasse snelheidsgevoelige mechanische metamaterialen
Onderzoekers van de afdeling Biomechanical Engineering van de TU Delft hebben een nieuwe klasse metamaterialen gemaakt die hun mechanisch gedrag dynamisch kunnen veranderen. Dit kan de basis vormen voor praktische toepassingen zoals valbeschermende kleding voor ouderen. De resultaten verschijnen op 17 juni in het tijdschrift Science Advances.
04 juni 2020
Micro-pipette probe for tuning the volume and particle concentration of liquids
At the PME department, a micro-sized pipette probe has been developed for handling multiple liquids. It is the first time that such a small probe can dose fluid volume, and simultaneously control the concentration of particles inside the fluid.
02 juni 2020
Mexico ontvangt een prototype van een mechanisch beademingsapparaat
De Mexicaanse ambassade in Nederland heeft het prototype ontvangen van een mechanisch beademingsapparaat dat ontwikkeld is door Project Inspiration van de TU Delft. Het prototype zal uitgeleend worden aan de overheid van Mexico om haar te ondersteunen in het gevecht tegen de COVID-19 pandemie.
02 juni 2020
3mE ruim vertegenwoordigd in AI labs TU Delft
Vandaag lanceerde TU Delft acht nieuwe ‘TU Delft AI Labs’. Het doel is om met artificiële intelligentie (AI) wetenschappelijke vooruitgang te versnellen. De labs brengen wetenschappers die onderzoek doen in AI en met AI bij elkaar.
02 juni 2020
Tamás Keviczky benoemd tot hoogleraar Networked Cyber-Physical Systems
Tamás Keviczky is benoemd tot hoogleraar ‘Networked Cyber-Physical Systems’ bij het Delft Center for Systems and Control. Tamás Keviczky is sinds 2015 hoofddocent bij het Delft Center for Systems and Control, waar hij vanaf 2007 begonnen is.
01 juni 2020
Amir Zadpoor in diverse media
Een projectteam van wetenschappers actief in de Medical Delta regio test de eerste prototypes van een beademingsapparaat dat volledig bestaat uit standaardonderdelen. Deze onderdelen zijn bijna overal ter wereld lokaal voorradig en kunnen door honderden fabrikanten worden gemaakt. Daardoor kan de beademingsmachine in veel gevallen lokaal worden geassembleerd. Het ontwerp hoopt daarmee in te kunnen spelen op de vraag naar beademingsapparatuur en de logistieke problemen die er zijn door een tekort aan specifieke onderdelen.
28 mei 2020
Jan Klein in diverse media
Volgens hoogleraar Jan Klein, autoriteit op gebied van patiëntveiligheid, neemt het aantal calamiteiten nauwelijks af.