Delft Technology Fellowship voor Eline van der Kruk en Sabina Caneva
Meer excellente vrouwelijke wetenschappers met een Tenure Track positie, dit is een van de belangrijkste pijlers van de TU Delft. Om dit te kunnen realiseren is onder andere het Delft Technology Fellowship geïntroduceerd. Eline van der Kruk en Sabina Caneva zijn de twee topwetenschappers die een aanstelling krijgen bij faculteit 3mE. Zij krijgen o.a. zes jaar de tijd om hun eigen onderzoeksgroep op te zetten. Dit jaar zijn er elf Fellowships toegekend
Eline van der Kruk
Eline van der Kruk is wetenschapper in de biomechanica en expert op het gebied van Sports Engineering. De focus van haar onderzoek ligt op het ontwikkelen van modellen om (sport)bewegingen van mensen te kunnen optimaliseren.
Hoe kun je optimaal bewegen?’ Voor haar promotieonderzoek onderzocht Van der Kruk deze vraag bij schaatsers. Tijdens haar verblijf aan het Imperial College in Londen, waar zij na haar promotie een aanstelling kreeg, deed zij onderzoek naar de grenzen van het menselijk lichaam bij ouderen.
“Het menselijk lichaam is ‘overgedimensioneerd’, dat wil zeggen, we kunnen bewegingen op veel verschillende manieren uitvoeren. Denk alleen al eens aan de verschillende snelheden waarop we kunnen lopen van slenteren tot sprinten, of de verschillende manieren waarmee we uit een stoel kunnen opstaan. We kunnen voor dezelfde bewegingen ook nog eens verschillende combinaties van spieren gebruiken. Nu denken we daar normaliter niet zo over na, maar als je een topprestatie moet leveren of als je lichaam ineens niet meer goed functioneert door een blessure of ouderdom, dan worden die alternatieve manieren van bewegen ineens heel belangrijk. Mijn onderzoek richt zich op de fundamentele bewegingsvergelijkingen van het menselijk lichaam. Daarbij ontwikkel ik biomechanische modellen om menselijk bewegen te simuleren. Zo ben ik op zoek naar de grenzen van de mens: hoe kunnen sporters optimaal presteren en hoe kunnen we zo lang mogelijk probleemloos blijven bewegen als we ouder worden. Met deze beurs kan ik grote stappen maken op dit gebied, ik kan niet wachten om te beginnen.’
Eline van der Kruk studeerde als allereerste Nederlandse Sports Engineer af in 2013 aan de TU Delft. In 2018 promoveerde zij cum laude bij de afdeling BioMechanical Engineering met haar baanbrekende onderzoek naar de ideale schaatsslag. Ook werd zij genomineerd voor ‘Best Female PhD graduate’ door Delft Women in Science society. Na haar promotie verhuisde Van der Kruk voor twee jaar naar Londen waar zij via NWO een Rubicon-aanstelling kreeg bij het Imperial College Londen. Van der Kruk is zeer actief op het gebied van Wetenschapscommunicatie. Zo trad zij op bij de Universiteit van Nederland, deed mee aan een special voor de Kennis van NU en gaf onlangs een Lecture aan het Royal Institution London. Lees hier meer over Eline van der Kruk in de media.
Sabina Caneva
Sabina Caneva heeft sinds 1 mei een Tenure Track positie bij de afdeling Precision and Microsystems Engineering en is Principal Investigator in nanoelectromechanical systems for single-molecule biophysics. Haar hoofdonderzoek is gericht op de fysica van levende systemen op nanoschaal, met name op het nieuwe gebied van de biofysica van Nano poriën.
Nanoporiën zijn proteïnen die kanalen vormen die celmembranen doorboren. Ze vormen als het ware de grensovergangen van de cel. Ze laten voedingsstoffen binnen en afvalstoffen naar buiten en ze bewaken zorgvuldig de stroom van ionen over het membraan om het fysiologische evenwicht te bewaren. Als Nano poriën niet goed werken, kan dit leiden tot aandoeningen zoals taaislijmziekte,
maligne hyperthermie en auto-immuunziekten. Begrijpen hoe deze proteïnen omgevingssignalen correct waarnemen en hierop reageren en waarom dit soms misgaat, heeft grote implicaties voor de nanogeneeskunde.
Met de Delft Technology Fellowship wil Caneva nieuwe platformen ontwikkelen die zijn gebaseerd op nano-elektromechanische systemen (NEMS), om te begrijpen hoe deze minikleppen werken op het niveau van een afzonderlijk molecuul. “Zo kunnen we nieuwe functies geven aan Nano poriën en ze herontwerpen. Hiermee kunnen zeer nuttige technologieën ontwikkeld worden”, aldus Caneva.
“We will use a combination of solid-state nanoscience, nanopore technology and single-molecule research to work out what mechanisms are involved in protein function. We can bring this one step further and also repurpose or redesign nanopores to make new lab-on-chip devices and biocompatible molecular therapeutics. TU Delft is a great place to start a tenure track, people are incredibly enthusiastic about their research, the facilities on campus are top notch and there are many opportunities for personal and professional growth. I am delighted that I can contribute to research and education here.”
Als PostDoc begon Sabina Caneva in 2016 bij het Kavli Institute of Nanoscience bij de afdelingen Quantum Nanoscience en Bionanoscience. In 2018 ontving Caneva de Delft Marie Curie Postdoctoral Research Fellowship bij dit instituut voor haar onderzoek op het gebied van ‘graphene tunnel junctions for single-molecule sensing’ (Project BioGraphING). Sabina Caneva studeerde af in materiaalkunde aan Oxford University. In 2016 promoveerde zij vervolgens aan de University of Cambridge met haar onderzoek naar de groei en toepassingen van tweedimensionale (2D) materialen. Ze ontving de prestigieuze NanoDTC Associate studentship, wat leidde tot een gastpositie bij het lab voor Nanoscale Biology van EPFL. Hier richtte ze zich op het gebruik van deze 2D materialen als membranen voor DNA sequenties.
Caneva zet momenteel haar eigen lab op waar de focus van het onderzoek ligt op nanotechnologie met biologische toepassingen. Lees meer over dit lab en haar onderzoek.
Delft Technology Fellowship
Het DTF is een initiatief van de TU Delft dat excellente vrouwelijke wetenschappelijk onderzoekers een high profile aanstelling biedt, en de fellows in staat stelt om een eigen onderzoeksprogramma op internationaal topniveau op te zetten, in de vorm van een fellowship voor vijf jaar en startfinanciering. Het DTF wordt jaarlijks toegekend. Dit jaar waren er 300 aanmeldingen waarvan er 11 zijn gehonoreerd. Lees hier meer.