Open Access Financiering
Er zijn voor TU Delft medewerkers veel mogelijkheden voor de financiering van Open Access publicaties. Voor boeken en artikelen in wetenschappelijke tijdschriften zijn er verschillende procedures opgesteld. Check de mogelijkheden door hieronder te kiezen voor boeken of artikelen.
Artikelen voor wetenschappelijke tijdschriften
Er zijn voor TU Delft medewerkers veel financieringsmogelijkheden voor het publiceren in Open Access tijdschriften. Financiering gebeurt door de uitgever een zogeheten article processing charge (APC) te betalen. TU Delft kan die in veel gevallen voor de TU Delft auteurs betalen of (deels) vergoeden. Het publiceren van artikelen in open access is een verplichting voor TU Delft auteurs. Uitgangspunt daarbij is om tenminste de finale auteursversie (authors accepted manuscript) in TU Delft Repository wordt geplaatst. Dit is in lijn met het TU Delft open access beleid voor publicaties.
Check de financieringsmogelijkheden door gebruik te maken van de volgende stappen:
- Check de landelijke overeenkomsten en bilaterale overeenkomsten met uitgevers die TU Delft Library namens de TU Delft heeft afgesloten. Dankzij deze overeenkomsten kun je als Delftse wetenschapper zonder eigen kosten open access publiceren. Je vindt alle informatie van deze overeenkomsten op titelniveau in de Journal Browser. De TU Delft draagt na goedkeuring (deels) de kosten voor de open access publicatie.
- Is er geen overeenkomst check dan of je de APC-kosten kunt betalen met financiering van je project vanuit het Europese programma Horizon Europe (2021-2027) of de Nederlandse financier NWO. Open access publiceren is een verplichting als je van hen een subsidie hebt ontvangen.
Is de financiering op basis van bovenstaande informatie geen optie? Dan kun je een beroep doen op het TU Delft Open Access Fonds dat sinds 2008 bestaat.
TU Delft Open Access Fonds
TU Delft auteurs kunnen een aanvraag indienen voor het financieren van open access tijdschriften als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:
- De corresponderende auteur van het artikel moet een aantoonbare werkrelatie hebben met de TU Delft en de betreffende publicatie onder de naamsvermelding van TU Delft publiceren. Als de aanvragende auteur niet langer in dienst is bij de TU Delft dan is het uitgangspunt dat de naam TU Delft nog wel op het artikel vermeld staat als affiliatie van de auteur(s).
- Studenten, co-auteurs en oud-werknemers kunnen geen gebruik maken van het Open Access Fonds.
- De auteur heeft de open access mogelijkheden in de TU Delft Journal Browser reeds gecheckt.
- De bijdrage geldt alleen voor artikelen die gepubliceerd worden in Open Access tijdschriften die zijn geregistreerd in de Directory of Open Access (DOAJ). Staat het tijdschrift niet in deze lijst? Neem contact op met oadeals-lib@tudelft.nl om mogelijke uitzonderingen te bespreken.
- Open access artikelen in zogeheten hybride tijdschriften komen niet in aanmerking voor financiering. Hybride tijdschriften zijn tijdschriften die een abonnementsmodel hanteren waarin ook losse open access artikelen geplaatst kunnen worden als hiervoor een APC is betaald.
- De bijdrage van het open access fonds voor artikelen bedraagt met ingang van 1 februari 2024 maximaal € 2.350 per artikel en wordt jaarlijks geïndexeerd. Meerkosten zijn voor rekening van de aanvrager.
- De gesponsorde artikelen moeten gepubliceerd worden met een Creative Commons licentie, bij voorkeur een CC-BY licentie. Dit is in lijn met het open access beleid van de TU Delft (met ingang van 01-02-2024).
De fondsbeheerders bepalen op basis van deze uitgangspunten of uw verzoek in aanmerking komt voor een bijdrage uit het Open Access Fonds. Controleer om teleurstellingen achteraf te voorkomen, van tevoren of jouw publicatie in aanmerking komt voor een bijdrage uit het fonds.
Gebruik het aanvraagformulier voor een bijdrage uit het Open Access Fonds.
NB. Naast de kosten voor het open access maken van de publicatie, kunnen er mogelijk extra kosten zijn die een uitgever in rekening brengt bij het publiceren van een wetenschappelijk artikel.
- Kleurenkosten; sommige tijdschriften rekenen kosten voor het publiceren van een wetenschappelijk figuur of afbeelding in kleur. Lees voor de meest recente kleurenkosten de richtlijnen (submission guidelines) van het specifieke tijdschrift.
- Paginakosten; sommige tijdschriften brengen kosten in rekening wanneer u meer pagina's publiceert dan het standaard aantal pagina's. Lees voor de meest recente paginakosten de richtlijnen (submission guidelines) van het specifieke tijdschrift.
- Copyright Toestemming; vergoeding die je eventueel moet betalen voor het hergebruik van wetenschappelijke figuren, tabellen door afkoop van de afbeelding aan de rechthebbende van de afbeelding(en).
Deze kosten worden NIET vergoed door het TU Delft Open Access Fonds.
Boeken
Er zijn voor TU Delft medewerkers financieringsmogelijkheden voor het publiceren van Open Access boeken. Financiering hiervan gebeurt door de uitgever een zogeheten book processing charge (BPC) te betalen. TU Delft Open Access Fonds kan die in veel gevallen meefinancieren.
Check de financieringsmogelijkheden door gebruik te maken van de volgende stappen
- Check of je de BPC-kosten kunt betalen met financiering van je project vanuit het Europese programma Horizon Europe (2021-2027) of de Nederlandse financier NWO. Open access publiceren van boeken is vaak een verplichting als je van hen een subsidie hebt ontvangen.
- Is de financiering op basis van bovenstaande informatie geen optie? Dan kun je een beroep doen op het TU Delft Open Access Fonds, dat bestaat sinds 2008.
TU Delft Open Access Fonds
TU Delft auteurs kunnen een aanvraag indienen voor het financieren van open access boeken als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan:
- De auteur en/of redacteur van het boek moet een aantoonbare werkrelatie hebben met de TU Delft en de betreffende publicatie (mede) onder de naamsvermelding van TU Delft publiceren. Als de aanvragende auteur niet langer in dienst is bij de TU Delft dan is het uitgangspunt dat de naam TU Delft in het colofon van het boek vermeld staat als affiliatie van de auteur/redacteur omdat deze het werk heeft gedaan in TU Delft dienstverband.
- Studenten en oud-werknemers kunnen geen gebruik maken van het Open Access Fonds.
- De bijdrage geldt alleen voor boeken die gepubliceerd worden in de Directory of Open Access Books (DOAB). Uitzonderingen hierop zijn bespreekbaar. Staat de uitgever van het boek niet in deze lijst? Neem contact op met OAdeals-lib@tudelft.nl om mogelijke uitzonderingen te bespreken.
- De bijdrage van het open access fonds voor boeken bedraagt met ingang van 1 februari 2024 maximaal € 5.400 per boek en wordt jaarlijks geïndexeerd.
- Bij de aanvraag van een bijdrage voor een open access boek dient altijd het (voorlopige) contract met een uitgever meegestuurd te worden ter beoordeling van de fondsbeheerders.
- Uitgangspunt van de financiering is dat de open access kosten bij meerdere auteurs/redacteuren van verschillende instellingen zo veel als mogelijk gelijk verdeeld worden tussen die instellingen. De aanvrager dient hierbij een actieve rol te nemen en deze voorstellen in te dienen bij de auteurs/redacteuren van de andere instellingen. Het TU Delft Open Access Fonds heeft hierbij slechts een adviserende taak.
- De gesponsorde boeken moeten gepubliceerd worden met een Creative Commons licentie, bij voorkeur een CC-BY licentie, in lijn met het TU Delft open access beleid.
- De naam TU Delft moet als (mede)financier in het colofon van het boek worden opgenomen op de volgende wijze: The open access edition of this book was financed by the TU Delft Open Access Fund. Tevens wordt een TU Delft logo meegestuurd.
De fondsbeheerders bepalen op basis van bovenstaande informatie of uw verzoek in aanmerking komt voor een bijdrage uit het Open Access Fonds. Controleer om teleurstellingen achteraf te voorkomen, van tevoren of jouw publicatie in aanmerking komt voor een bijdrage uit het fonds.
Gebruik het aanvraagformulier voor een bijdrage uit het Open Access Fonds.
TU Delft OPEN Publishing
Auteurs die hun boek publiceren in TU Delft Open Publishing, de open access uitgever van TU Delft, komen niet in aanmerking voor financiering vanuit het TU Delft Open Access Fonds. Wanneer er kosten gemaakt worden bij de productie van deze boeken kan men die bij de medewerkers van TU Delft OPEN Publishing kenbaar maken. Elke aanvraag zal daarbij op details worden behandeld. Eventuele kosten voor deze boeken zijn voor rekening van TU Delft OPEN Publishing.
Boekhoofdstukken
Voor boekhoofdstukken kan men geen aanspraak maken op een bijdrage uit het Open Access Fonds. Boekhoofdstukken worden als gevolg van de regeling Kort wetenschappelijk werk bij de TU Delft na een embargoperiode van 6 maanden zonder kosten in TU Delft Repository geplaatst.