TRANSFORM-CE

We hebben het vaak over recycling, vooral van plastic. We weten dat in Europa minder dan een derde van het plastic afval wordt gerecycled. De rest wordt verbrand of gestort. Het gebruik van gerecycled plastic voor nieuwe producten is ook problematisch, omdat dit concurreert met nieuw plastic, dat vaak goedkoper is. In TRANSFORM-CE, een project ondersteund door het Interreg North West Europe-programma, onderzoeken ontwerponderzoekers van de TU Delft samen met 8 andere partners uit Nederland, België, Duitsland en het VK hoe het recyclingpercentage van wegwerpplastic kan worden verhoogd (door middel van spuitgieten en 3D-printen) en hoe het gebruik van gerecycled plastic door bedrijven en consumenten kan worden verbeterd.

TRANSFORM-CE streeft ernaar om alle soorten wegwerpplastic te recyclen om bedrijven een alternatief voor nieuw plastic te bieden. Laagwaardig plastic (bijv. folie) wordt met behulp van spuitgieten (Intrusion-Extrusion Moulding, IEM) omgezet in vormproducten en hoogwaardig plastic in op additieve wijze gemaakte producten (Additively Manufactured, AM). Daarnaast heeft het project tot doel de marktintroductie van gerecycled plastic voor nieuwe producten te stimuleren en het bedrijfsleven te ondersteunen bij de invoering van de circulaire economie. Voor het project zullen drie faciliteiten zorgen voor schaalbaarheid van technologieën: een groene plastic fabriek voor IEM in Almere, NL; en twee AM-faciliteiten, in Manchester (VK) en Mons (België). Gerecycled plastic van deze fabrieken zal worden gebruikt om de markt voor nieuw secundair materiaal te stimuleren en tegelijkertijd aan te tonen dat het plastic afval van deze gemeenten kan worden hergebruikt/opgewaardeerd en dat naar schatting 308.2 ton plastic in drie jaar tijd een andere toepassing krijgt.

De rol van het onderzoeksteam Design Organisation and Strategy is tweeledig. Enerzijds zal het team de ideeën van huishoudens over het sorteren van plastic afval onderzoeken om de inzameling van wergwerpplastic te verbeteren. En anderzijds zal het de percepties van gebruikers ten aanzien van gerecyclede AM-geprinte en IEM-producten en de behoefte hieraan identificeren om de gerecyclede afvalproducten af te stemmen op het gebruik door de consument. De rol van de onderzoekers van Sustainable Design Engineering zal bestaan uit het identificeren en ontwikkelen van 3D-printtoepassingen voor het gerecyclede grondstoffen. Daarnaast evalueren en optimaliseren ze de ook hun printbaarheid.