Nieuwe tool toont toegankelijkheid van openbare ruimtes voor verschillende bevolkingsgroepen

Nieuws - 15 september 2023

Wat is een restaurant zonder zijn gasten? Wat is een park zonder mensen die hun hond uitlaten of spelende kinderen? We zijn sociale wezens en gezelligheid is essentieel voor ons welzijn. Maar hoe beoordelen we of mensen uit alle lagen van de bevolking elkaar kunnen ontmoeten op deze openbare plekken? Deze vraag motiveerde Vasileios Milias, PhD Candidate aan TU Delft, faculteit Industrieel Ontwerpen om een mapping tool te ontwerpen die 'co-accessibility' meet.

"Het is belangrijk voor onze gezondheid om gemakkelijk toegang te hebben tot openbare ruimtes zoals parken, pleinen en speeltuinen", legt Vasileios Milias uit. "Maar er is meer. We willen op deze plekken onze vrienden ontmoeten en nieuwe mensen leren kennen. Zo zei Jan Gehl, Deens architect en stedenbouwkundig adviseur, ooit ‘It is a fact of life that the greatest interest of people is other people’. Daarnaast tonen studies aan dat het goed is voor onze gezondheid om ons te laten omringen door een mix van mensen."

Zo ontwikkelde Vasileios het co-accessibility-concept. "Co-accessibility geeft aan hoe toegankelijk een bepaalde locatie is voor verschillende bevolkingsgroepen. Om dit visueel voor te stellen, heb ik de CTwalk Map ontworpen, een interactieve mapping tool waarmee je de toegankelijkheid van openbare ruimtes voor verschillende leeftijdsgroepen kan meten en beoordelen. De tool combineert het wandelbare stratennetwerk met openbare plaatsen zoals parken, musea, pleinen, en met leeftijdsdemografie. Alle gegevens werden verzameld via open data."

Co-accessibility geeft aan hoe toegankelijk een bepaalde locatie is voor verschillende bevolkingsgroepen.

― Vasileios Milias

Vasileios ontwierp een interactieve kaart voor de vijf grootste steden in Nederland: Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. 

Hoe zijn leeftijdsgroepen vertegenwoordigd?

Zo werkt de tool. Ga naar de CTwalk Map website. Selecteer de stad die je wil verkennen en typ je adres in. De kaart laat je zien tot welke openbare plaatsen je toegang hebt binnen een loopafstand van 5 of 15 minuten. 

De echte innovatie van deze tool is dat je op elke locatie kunt klikken om hun ‘co-accessibility’ te bekijken. Bekijk bijvoorbeeld eens een nabijgelegen park. Klik op de locatie en ontdek hoeveel mensen er binnen 5 of 15 minuten wandelen toegang hebben en welke leeftijdsgroepen het meest of minst vertegenwoordigd zijn.

"Deze tool kan interessant zijn voor lokale beleidsmakers en stedenbouwkundigen om in te grijpen waar co-accessibility een issue is, zoals een over- of ondervertegenwoordiging van jongeren. Beleidsmensen zouden een park bijvoorbeeld opnieuw kunnen laten inrichten op basis van wie er in de buurt woont, of het stratennetwerk aanpakken om het park beter bereikbaar te maken."

The Third Place

Waarom slechts 5 of 15 minuten lopen? "Een wandeling van vijf minuten is haalbaar voor de meeste mensen", legt Vasileios uit. En misschien heb je wel eens gehoord van het '15-minute-city'-plan in Parijs? Dit is een stedenbouwkundig concept waarbij de meeste dagelijkse activiteiten, zoals werken, winkelen, onderwijs, gezondheidszorg en vrije tijd gemakkelijk te bereiken zijn door 15 minuten te lopen of fietsen vanaf elk punt in de stad. "Een van de doelstellingen van CTwalk Map is om het 15-minuten concept te illustreren en te laten zien hoe een toename of afname van slechts één minuut wandeltijd een verschil kan maken.  Maar het is waar dat deze parameter geen gouden standaard is, het is slechts een referentie", geeft Vasileios toe.

En hoe werden de locaties geselecteerd? "Mijn beslissing werd beïnvloed door Ray Oldenburgs definitie van de ‘Third Place’. Waarbij de ‘First Place’ ons huis is, de ‘Second Place’ ons werk en de ‘Third Place’ elke plaats waar mensen van diverse leeftijden samenkomen. Daarom heb ik locaties zoals casino's of nachtclubs niet opgenomen, omdat kinderen daar niet worden toegelaten."

Deze tool kan interessant zijn voor lokale beleidsmakers en stedenbouwkundigen om in te grijpen waar co-accessibility een issue is.

― Vasileios Milias

De CTwalk mapping tool is geen afgewerkt product en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden. "Je kan nog veel nuances aan deze tool toevoegen. Je zou de toegankelijkheid van voetpaden kunnen opnemen, door voorzieningen zoals bomen, bankjes, straatverlichting toe te voegen om de veiligheid te meten. Of je kunt meer socio-demografische groepen toevoegen, bijvoorbeeld op basis van inkomen of etniciteit", besluit Vasileios.

Ben je benieuwd naar de CTwalk Map tool en de maker ervan? Bezoek dan zeker de stand van 4TU op de Dutch Design Week van 21-29 oktober 2023 in Eindhoven.
 

Contact