FRAIM: geeft vorm aan de toekomst van werk

Complexe maatschappelijke uitdagingen als een vergrijzende bevolking en een groeiend tekort aan werknemers, maken dat we opnieuw moeten nadenken over hoe we leven, consumeren en werken. Technologie, zoals robotica, kan helpen bij deze uitdagingen. Toch blijven vakmensen cruciaal, zeker in essentiële sectoren als de gezondheidszorg, schoonmaak, logistiek en de maakindustrie.

Veel innovaties mislukken echter op de werkvloer, en op de aantrekkelijkheid van werk wordt niet gestuurd. Dit komt door een versnipperde aanpak van de complexiteit van techniek, mens en organisatie, waar medewerkers vaak geen deel van uit maken. Deze versnippering zien we zowel in de praktijk als in de wetenschap.

Transdisciplinair onderzoeks- en innovatiecentrum FRAIM navigeert door deze complexiteit, zodat niet alleen een haalbare, maar vooral ook een betekenisvolle en rechtvaardige toekomst van werk kan ontstaan. Vakmensen, technische en sociale wetenschappers, en ontwerp-, innovatie- en organisatie-experts integreren er hun perspectieven om tot innovaties op de werkvloer te komen. Deze leren-door-te-doen-aanpak is al in praktijk bij een aantal organisaties. We verbinden lessen uit verschillende sectoren met elkaar, waarmee we bruikbare kennis creëren over het vormgeven van betekenisvol, rechtvaardig en haalbaar werk. 

"Samenwerken met het team van David Abbink om de tekorten in de zorg het hoofd te bieden heeft onze ogen geopend: niet zomaar nieuwe technologie invoeren, maar echt vanuit verschillende perspectieven de waarde van werk voor onze mensen onderzoeken en gerichte interventies doen om het werk leuker en betekenisvoller te maken. Een aanpak waarin we geloven". 

Dirk Schraven, lid RvB en portefeuillehouder innovatie, ErasmusMC 

 

Contact

Eva Verhoef

Innovation lead

Ties van Bruinessen

Operationeel directeur