David Abbink ontvangt Stevinpremie

Voor zijn onderzoek met grote maatschappelijke impact

Nieuws - 21 juni 2024 - Webredactie Communication

David Abbink ontvangt dit jaar de NWO Stevinpremie. De Stevinpremie en de Spinozapremie zijn de hoogste Nederlandse onderscheidingen in de wetenschap. Ze worden jaarlijks uitgereikt aan vier mensen in totaal ‘voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk’, aldus NWO, die dit nieuws vandaag bekend maakt. Abbink ontvangt 1,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en kennisbenutting. Hij ontvangt de Stevinpremie met name voor de maatschappelijke impact van zijn onderzoek.

Wat een prachtige erkenning van David Abbinks baanbrekende onderzoek op het gebied van mens-robotinteractie en het vormgeven van de toekomst van werk. David is een verbinder en inspirator die als geen ander de verbinding tussen wetenschap, innovatie en de maatschappij weet te leggen. We zijn als TU Delft ontzettend trots dat hij deze bijzondere prijs ontvangt, die hem zal helpen zijn impactvolle werk voort te zetten.

― Tim van der Hagen, Rector Magnificus

David Abbink (1977) is als hoogleraar mens-robotinteractie zowel verbonden aan de faculteiten Mechanial Engineering als aan Industrieel Ontwerpen. Hij onderzoekt de samenwerking tussen mensen en intelligente machines zoals voertuigen of robots. Complexe maatschappelijke uitdagingen zoals vergrijzing of een groeiend tekort aan werknemers maken dat we opnieuw moeten nadenken over hoe we leven en werken. Technologie zoals robotica kan helpen bij deze uitdagingen. Toch blijven vakmensen cruciaal, zeker in essentiële sectoren als de gezondheidszorg, schoonmaak, logistiek en de maakindustrie.

Ingenieurs, ontwerpers, en sociale wetenschappers van verschillende universiteiten brengt Abbink samen in het onderzoeks- en innovatie centrum FRAIM. Daar kijken zij samen met de vakmensen zelf, en samen met ontwerp- en innovatie-experts, hoe automatisering en robotica werkelijk in dienst kunnen staan van de werkvloer en van de mensen. Succesvolle projecten waarbij op deze manier robotica onderzocht wordt, lopen al in het Erasmus MC op het gebied van verpleging en bij de bagageafhandeling van Schiphol.

Deze unieke transdisciplinaire aanpak is precies waarvoor de Stevinpremie-jury erkent dat zijn werk grote maatschappelijke impact heeft. De NWO schrijft ook: “Als leider en verbinder slaagt hij erin mensen met verschillende achtergronden, expertises en culturen, uit verschillende landen en organisaties samen te brengen voor een gemeenschappelijke visie.” 

Ik ben geraakt en erg blij met de Stevinpremie. Ik zie het als erkenning en aanmoediging voor de grote groep mensen waarmee we samenwerken, en waarmee we proberen een betekenisvolle toekomst van werk vorm te geven. Mijn expertise als pragmatische robot-wetenschapper staat in dienst van dit grotere doel. Ik hou dan ook niet van overspannen verwachtingen rondom robotica of het idee dat we robots moeten maken die mensen nabootsen. We hebben al mensen, dáár moeten we goed voor zorgen.

― David Abbink

Meer informatie

Lees hier alles over David Abbinks onderzoeks- en innovatie centrum FRAIM.

FRAIM werkt intensief samen met TU Delft fieldlab RoboHouse.

David Abbink is ook wetenschappelijk directeur van AiTech en het daaruit voorkomende interdisciplinaire Centre for Meaningful Human Control.

De feestelijke uitreiking van de Spinoza- en Stevinpremies vindt plaats op woensdag 2 oktober 2024.

Voor meer informatie of interviewverzoeken: Wetenschapsvoorlichter Pauline Bijster,
h.p.bijster@tudelft.nl of +31 648421089