Climate Action

Door de uitstoot van broeikasgassen veranderen we onze leefomgeving, dat staat als een paal boven water. Klimaatverandering hebben we dus zelf in de hand. We moeten het zoveel mogelijk beperken (mitigatie) en ons leren aanpassen waar dit niet kan (adaptatie).

Als TU Delft gaan we ons daar volop voor inzetten. We gaan werken aan de kennis die we nodig hebben om het klimaat op regionaal en wereldwijd niveau beter te begrijpen. We gaan ook werken aan innovaties die ons kunnen helpen bij de overgang naar niet-fossiele brandstoffen of bij het aanpassen aan een veranderend klimaat.

Het probleem is complex en urgent, maar we hebben geen andere keuze dan optimistisch te zijn en al onze capaciteiten te gebruiken om de uitdaging aan te gaan, via onze onderwijsprogramma's en ons onderzoek.

Voor meer informatie, zie:

Onze belangrijkste onderzoeksthema's zijn:

Onze visie op Climate Action komt voort uit tientallen jaren onderzoek van over de hele universiteit. In het Climate Action-programma bouwen we verder aan die onderzoeksgebieden waar we al sterk in zijn en bekijken we waar we nog sterker in moeten worden om onze (inter)nationale reputatie als klimaatuniversiteit hoog te houden.

Climate Action Nieuws

18 november 2020

Complexe koraalkusten begrijpen

Complexe koraalkusten begrijpen

Koraalriffen vlak voor de kust bieden beschutting voor zeedieren en zijn een paradijs voor snorkelaars. Maar ze vormen ook een natuurlijke barrière die de kustlijn en het gebied verder landinwaarts beschermt. Met 3D-geprinte koraalreplica’s onderzoekt Marion Tissier hoe koraal precies golven dempt en beïnvloedt.

13 oktober 2020

Vermalen mosselschelpen in je 3D-printer

Vermalen mosselschelpen in je 3D-printer

Promovendus Marita Sauerwein laat zien dat 3D-(her)printen met lokaal verkregen duurzame en natuurlijke grondstoffen een haalbare optie is in een circulaire economie.

15 september 2020

The Green Village opent het HittePlein: proeftuin voor klimaatadaptieve innovaties

The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovatie in de stedelijke omgeving op de TU Delft Campus, heeft het HittePlein ontwikkeld. Hier werken ondernemers en onderzoekers aan duurzame innovaties zoals Rainroad, die de oplopende temperatuur in de stad aanpakken en door middel van waterhergebruik en waterbuffering langdurige droogte bestrijden.

14 september 2020

Antarctica: scheuren in het ijs

Antarctica: scheuren in het ijs

De Pine Island Glacier en de Thwaites Glacier op West-Antarctica ondergaan de laatste jaren snelle veranderingen, met mogelijk grote gevolgen voor zeespiegelstijging.

14 september 2020

Zandkorrels tellen om duinen te doorgronden

Zandkorrels tellen om duinen te doorgronden

De Nederlandse kust verandert voortdurend. Coastal engineer Sierd de Vries probeert met ventilatoren, windtunnels, drones, jetski's en laserscanners de ontwikkeling van kustgebieden en duinvorming inzichtelijk te maken. Soms zit hij letterlijk zandkorrels te tellen bij de Zandmotor.


Climate Action Verhalen

Geen resultaten gevonden.

Climate Action Nieuws

14 juni 2024

De grens tussen boeren en tijgers droogt op

De grens tussen boeren en tijgers droogt op

Een rivier aan de voet van de Himalayas scheidt boer en tijger en vormt de basis van een voedselketen. Nu deze rivier aan het opdrogen is, ontstaan conflicten tussen hen en komt het leefgebied van de tijgers en de boeren in gevaar. Rivieronderzoeker Kshitiz Gautam wil de balans tussen mens en natuur in het gebied herstellen. Op een scooter hobbelde promovendus Kshitiz Gautam weken heen en weer over keien langs de oever van een helderblauwe rivier in Nepal. Bewapend met een knalgroene digitale meetlat zocht hij naar aanwijzingen van vroegere waterstanden, zoals getallen die de lokale bevolking op muren, bomen en stenen heeft geschreven.

06 juni 2024

Extreem weer beter begrijpen: Het 3D-radarproject PHARA organiseert eerste summit

Extreem weer beter begrijpen: Het 3D-radarproject PHARA organiseert eerste summit

Under the name PHARA, a collaborative team of scientists and engineers aim to develop a pioneering phased array weather radar – first of its kind in Europe and one of the first worldwide. This joint effort TU Delft, TU Eindhoven, TNO, Robin Radar, Astron, KNMI, and the Rijksuniversiteit Groningen, officially kicked off with a summit held on May 30.

14 mei 2024

Mijnafval als potentiële bron van kritieke grondstoffen

13 mei 2024

Revolutie in deconstructie met robot voor recycling van materialen

Revolutie in deconstructie met robot voor recycling van materialen

Gebouwen die rijp zijn voor de sloop zitten vol waardevolle materialen. Met een Horizon Europe subsidie gaan onderzoekers van onder andere de TU Delft een robot ontwerpen dat de volledige waardeketen van een gebouw in kaart brengt, om te analyseren wat gerecycled kan worden. Het digitaliseren van dit proces is hard nodig om de bouwsector op een duurzame manier draaiende te kunnen houden.

26 april 2024

Meten van 1 miljoen sneeuwvlokken voor betere weersvoorspellingen

Meten van 1 miljoen sneeuwvlokken voor betere weersvoorspellingen

Met de skilift naar je werk. Dat kunnen niet veel mensen zeggen. Voor postdoc en TU Delft alumnus Koen Muller is dit al bijna 1 jaar lang de realiteit. Naast een skipiste vlakbij Davos bouwt hij een unieke meetopstelling waarmee hij data over sneeuwstormen wil verzamelen om meer inzicht te krijgen in de interactie van het samenklonteren van sneeuwvlokken en atmosferische stroming.