Archive
21 november 2022
Refreeze the Arctic Foundation ondersteunt klimaatonderzoek TU Delft
Op 21 november 2022 heeft het Universiteitsfonds Delft een meerjarige schenkingsovereenkomst gesloten met Stichting Refreeze the Arctic Foundation. Hierdoor is het mogelijk om innovatieve methodes aan de TU Delft te ontwikkelen om wolken aan te passen en zo opwarming van de aarde tegen te gaan.
17 november 2022
Roderik Lindenbergh & Mieke Kuschnerus laser scan data set of Kijkduin
Nature Portfolio’s Scientific Data Journal published an article written by Sander Vos, Katharina Anders, Mieke Kuschnerus, Roderik Lindenbergh, Bernhard Höfle, Stefan Aarninkhof and Sierd de Vries, that describes a 6 month long hourly laser scan survey of the beach-dune system at Kijkduin, The Netherlands. The Netherlands is protected by about 250 kilometers of natural beach-dune systems and understanding the natural variability and resilience is of key importance to protect the Netherlands with the future climate change and sea level rise. The dataset provides information about storm responses and shoreward sand transport which is important for the resilience determination.
01 november 2022
Honderd miljoen voor verduurzamen TU Delft Campus
TU Delft heeft ingestemd met een forse investering in het verduurzamen van de campus. Dit is een vervolg op het eerder gepubliceerde Sustainable TU Delft – vision, ambition & action plan. De komende jaren wordt toegewerkt naar een CO2-neutrale, circulaire en klimaatadaptieve campus, met aandacht voor verbetering van biodiversiteit en leefkwaliteit.
18 september 2022
150 Year New Waterway conference 13 till 15 October 2022
At a time of major crises, urban planners and designers need to work at the landscape scale to facilitate the intersection of global flows and local spaces especially in urban deltas and port city territories. Ship channels like the New Waterway are key to both global maritime traffic and port development for many decades; they also have a major impact on nearby cities and settlements.
02 augustus 2022
Hoe kustzeeën de oceaan helpen met het vastleggen van CO2 uit de atmosfeer
De impact van de productieve Noordzee op het wereldwijde klimaat gaat onder andere via de uitwisseling van koolstof en nutriënten tussen de Noordzee en de Atlantische oceaan. Hoe groot deze rol van de Noordzee echt is, gaat een Nederlands consortium van wetenschappers onderzoeken de komende vier jaar onderzoeken. Onder leiding van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) vindt veldonderzoek plaats in combinatie met computermodellen. Uiteindelijk zullen modellen gebruikt worden om toekomstige effecten van omgevings‐ en klimaatverandering op de Noordzee‐Atlantische oceaan en het wereldwijde klimaat te bepalen. Vanuit TU Delft werken Bram van Prooijen en Peter Hermans ( Civiele Techniek en Geowetenschappen ) mee aan het onderzoek.
07 juli 2022
PATH2ZERO: Transitie naar emissievrije binnenvaart
Een consortium onder leiding van Alex Kirchek heeft een NWO subsidie ontvangen voor het project PATH2ZERO: PAving THe way towards Zero-Emission and RObust inland shipping. PATH2ZERO zal bijdragen aan de overgang naar een emissievrije binnenvaart in samenwerking met de binnenvaartsector. Het consortium van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties richt zich op het ontwikkelen van duurzame businessmodellen en handelingsperspectieven.
28 juni 2022
Onderzoekers TU Delft: zeespiegelstijging langs Nederlandse kust versnelt
De zeespiegelstijging langs de Nederlandse kust is aan het versnellen. Dat melden wetenschappers van de TU Delft in een nieuwe studie. Uit een uitgebreide analyse van de metingen van acht getijdestations langs de Nederlandse kust (onder meer die van Maassluis, Delfzijl en Vlissingen) blijkt dat de gemiddelde zeespiegelstijging – sinds midden jaren negentig – 2.7 ± 0.4* millimeter per jaar is. In vergelijking tot de zeventig jaar daarvoor is dat een significante stijging van 1.0 ± 0.5 mm/jaar.
16 juni 2022
Elk uur een plaatje van het strand
Zes dagen storm op rij in Nederland, tot afgelopen februari gebeurde dat nooit eerder. Het aantal stormen neemt toe en windstoten worden harder. In combinatie met de stijgende zeespiegel vraagt dit om innovatieve manieren ons land te beschermen tegen overstromingen.
10 juni 2022
Meer aandacht naar scheepsvaart in klimaatbeleid
“We maken ons zorgen om het effect van de uitstoot van schepen op ons klimaat. Maar we moeten ons ook dringend zorgen gaan maken om het effect van klimaatverandering op de scheepvaart.” Dat stelde havenhoogleraar Mark van Koningsveld in zijn intreerede aan de TU Delft, vrijdag 10 juni tijdens het symposium Port & Waterways.
09 juni 2022
TU Delft CiTG en Havenbedrijf Rotterdam ontwikkelen dataplatform
TU Delft en Havenbedrijf Rotterdam gaan een nieuw dataplatform voor grondkerende constructies ontwikkelen. Met het dataplatform wordt het een stuk eenvoudiger om besluiten te nemen over hoe en wanneer deze constructies, zoals kademuren en damwanden, moeten worden beheerd. Op 8 juni tijdens de conferentie Port & Waterways, tekenden Egbert van der Wal, Director Port Development en Stefan Aarninkhof, hoogleraar hydraulic engineering, een ‘Memorandum of Understanding’ waarmee de gezamenlijke inzet en de samenwerking met onder andere DigiShape en SmartPort is bekrachtigd.