Refreeze the Arctic Foundation ondersteunt klimaatonderzoek TU Delft

Nieuws - 21 november 2022

Op 21 november 2022 heeft het Universiteitsfonds Delft een meerjarige schenkingsovereenkomst gesloten met Stichting Refreeze the Arctic Foundation. Hierdoor is het mogelijk om innovatieve methodes aan de TU Delft te ontwikkelen om wolken aan te passen en zo opwarming van de aarde tegen te gaan.

Ondertekening contract met Cindy de Visser, prof.dr.ir Herman Russchenberg, Jasper Peterich, decaan prof.dr.ir. Jan Dirk Jansen, Eelco Akkerboom, ir Barbara Veldhuis-Stribos, Frans Vendeloo, Rector Magnificus TU Delft prof.dr.ir. Tim van der Hagen, Dr ir Jan van Breugel

Stichting Refreeze the Arctic Foundation kan haar werk doen dankzij een schenking ter nagedachtenis aan Hanns Walter Salzer Levi: taalkundige, historicus, wereldburger en filantroop. De Stichting heeft tot doel om noodmaatregelen te ontwikkelen om global warming tegen te gaan. Zij ondersteunt specifiek het onderzoek om wolken witter te maken om daarmee zonlicht te weerkaatsen.

Onderzoek naar wolken

Als wetenschappelijk directeur van het TU Delft Climate Action Programma en hoogleraar Atmospheric Remote Sensing doet Prof.dr.ir. Herman Russchenberg vooral onderzoek naar wolken. Wolken zijn een belangrijk onderdeel van ons klimaatsysteem. Ze houden warmte vast en reflecteren zonlicht. Zonder wolken zou het 10 graden warmer zijn op aarde. Het afkoelend vermogen neemt echter af door de toename van CO2 in de atmosfeer. “En daar zou met behulp van gerichte interventies in het klimaatsysteem een oplossing voor gevonden kunnen worden. Door stofjes, aerosolen, toe te voegen aan een wolk, groeit dat vermogen weer. Rondom aerosolen vindt namelijk druppelvorming plaats. Hoe meer druppels een wolk bevat, hoe meer zonlicht die reflecteert. Het is wel zaak om de juiste aerosolen aan de wolk toe te voegen, dit op de juiste plek uit te voeren en het proces op gang te houden.”

Noodoplossing

Wolkenexpert Russchenberg is blij dat er nu ruimte is om deze noodoptie te gaan onderzoeken, maar hoopt wel dat het altijd theorie blijft. De nadruk bij TU Delft zal liggen op manieren om onze uitstoot naar nul te brengen en ons aan te passen aan een veranderend klimaat.

Directeur Alumnirelaties en Universiteitsfonds Delft, Jasper Peterich is zeer verheugd met de samenwerking met Stichting Refreeze the Arctic Foundation: “Ik ben trots dat we deze substantiële donatie aan het onderzoek van Herman Russchenberg hebben kunnen faciliteren. Een goed voorbeeld van hoe donaties meer onderzoek, onderwijs, talentontwikkeling en ondernemerschap aan de TU Delft mogelijk maken.”
 

Klimaatactie TU Delft

De TU Delft zet zich als klimaatuniversiteit volop in voor klimaatonderzoek en –onderwijs middels het Climate Action Programme. Ook werkt de TU Delft de komende jaren toe naar een CO2-neutrale, circulaire en klimaatadaptieve campus, met aandacht voor verbetering van biodiversiteit en leefkwaliteit. De TU Delft Campus wordt duurzaam en fungeert als living lab voor duurzaamheidsoplossingen. Overal op de campus zullen experimenten worden uitgevoerd voor nieuwe duurzame technieken en processen. De klimaatactie op de TU Delft blijft niet onopgemerkt. Op 26 oktober 2022 werd bekend dat de TU Delft de 23ste positie bekleedt in de World University Ranking Sustainability 2023, een 10e positie in Europa behaalt en een eerste in Nederland.