Laatste Nieuws
24 oktober 2024
Caroline Paul ontvangt KNCV Gouden Medaille 2024
Caroline Paul, universitair hoofddocent aan de TU Delft, ontvangt de KNCV Gouden Medaille 2024. Zij krijgt deze prestigieuze Nederlandse wetenschapsprijs als chemicus jonger dan 40 jaar die al excellente prestaties heeft laten zien en van wie de komende jaren nog veel wordt verwacht. De prijs wordt op 3 december uitgereikt tijdens de chemieconferentie NWO CHAINS in Veldhoven.
24 oktober 2024
Vidi-beurs voor acht TU Delft wetenschappers
NWO heeft 102 wetenschappers een Vidi-financiering van totaal 86,7 miljoen euro toegewezen. Acht veelbelovende wetenschappers van de TU Delft uit de wetenschapsdomeinen Exacte en Natuurwetenschappen (ENW), Sociale en Geesteswetenschappen (SGW) en Technische en Toegepaste Wetenschappen (TTW) zijn hiervoor gehonoreerd. Met deze Vidi-beurs van maximaal 850.000 euro krijgen de onderzoekers de kans om in de komende vijf jaar onder andere een nieuwe onderzoeksgroep op te zetten en een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.
21 oktober 2024
TU Delft innovaties op een postzegel
PostNL heeft ter gelegenheid van de Dag van de Postzegel een postzegelvel uitgebracht met twee innovatieve en duurzame vervoermiddelen ontwikkeld aan de TU Delft. Op de postzegels staan naast Koning Willem-Alexander, een wind voortgedreven vrachtschip en de Flying-V, een energiezuinig vliegtuigontwerp voor de lange afstanden.
18 oktober 2024
TU Delft verleent financiële steun aan nieuwbouw verenigingspand LAGA en renovatie verenigingspand Proteus-Eretes
De Delftse roeiverenigingen LAGA en Proteus-Eretes krijgen de komende jaren extra financiële steun van de TU Delft. De verenigingen met in totaal zo’n 1700 leden steken zelf veel geld in hun bouwplanen en hebben daarnaast het geld van de TU hard nodig om hun plannen te kunnen realiseren.
17 oktober 2024
Onderzoeksreactor TU Delft klaar voor sneller onderzoek
De afgelopen jaren heeft een team van wetenschappers en technici van het TU Delft Reactor Institute zich ingespannen voor een grootschalige verbetering en modernisering van de Delftse reactor. Het resultaat is een state-of-the-art faciliteit waar onderzoekers en studenten van over de hele wereld nu sneller en geavanceerder onderzoek kunnen doen. Deze mijlpaal is officieel gevierd op donderdag 17 oktober 2024.
17 oktober 2024
TU Delft en Erasmus MC zetten in op snelle en precieze artrosediagnose
Artrose raakt momenteel 1,5 miljoen Nederlanders en dit aantal kan in 2040 oplopen tot 2,5 miljoen. Een van de grootste uitdagingen bij deze gewrichtsaandoening is de late diagnose, wat leidt tot onjuiste of uitgestelde behandelingen en uiteindelijk zelfs tot de noodzaak van protheses. Ingenieurs van de TU Delft en artsen van het Erasmus MC werken samen aan een oplossing: een technologie die biomechanische analyses combineert met dynamische röntgenopnames.
16 oktober 2024
TU Delft CTF 2024: Honderden hackers doen mee aan grootste Nederlandse cybersecurity-competitie
De jaarlijkse Capture The Flag (CTF) competitie van de TU Delft schreef dit jaar geschiedenis als de grootste beginnersvriendelijke hackwedstrijd in Nederland. Het evenement bracht honderden studenten, tech-enthousiastelingen en nieuwkomers op het gebied van cybersecurity bij elkaar met een dag vol puzzels oplossen, hacken en leren op de campus van de TU Delft.
13 oktober 2024
Onderzoeksreactor TU Delft onthult binnenkant Boeddhabeeld met behulp van neutronen
11 oktober 2024
Delft female impact community: jaarlijkse evenement inspireert Delftse vrouwen in de ingenieurswereld
De Delft Female Impact Community bracht op 10 oktober 2024 opnieuw haar krachtige netwerk samen tijdens het jaarlijkse alumnae-evenement aan de TU Delft. Met bijna 200 aanwezige alumni in een volle zaal, stond dit jaar het thema ‘Women for Water’ centraal, waarbij de aandacht werd gevestigd op een van de meest urgente mondiale uitdagingen — toegang tot schoon water.
11 oktober 2024
Delftse wetenschappers ontdekken hoe aangeboren afweer bacteriën inkapselt
Het eiwit GBP1 is een onmisbaar onderdeel van onze aangeboren afweer tegen ziekmakers. Het stofje bestrijdt bacteriën en parasieten door ze in een jasje van eiwitten te wikkelen, maar hoe GBP1 dat voor elkaar krijgt was tot dusver niet bekend. Delftse onderzoekers hebben nu de precieze werkwijze van het eiwit ontrafelt. Deze nieuwe kennis, gepubliceerd in Nature Structural & Molecular Biology, kan helpen om medicijnen en therapieën te ontwikkelen voor onder meer mensen met een verzwakte afweer.