Onderzoeksreactor TU Delft onthult binnenkant Budda beeld met behulp van neutronen

Nieuws - 13 oktober 2024 - Communication TNW

Rijksmuseum Amsterdam heeft het afgelopen jaar een gouden Budda beeld toegevoegd aan hun collectie van Aziatische kunst. Dit beeld is nu te zien in de onlangs geopende hoofdexpositie Asian Bronze bij het Rijksmuseum.

Wat de bezoeker dan niet te zien krijgt, zijn de vele geheimzinnige papierrollen, doeken en bonen die de Tibetaanse artiest uit de 15e eeuw met een speciale reden in het beeld heeft geplaatst. Dat hebben we deze zomer ontdekt door een CT scan te doen met de onderzoeksreactor van de TU Delft.

Techniek maakt metalen transparant

Deze meettechniek maakt gebruik van de neutronenstraling van de reactor, waarmee het metalen beeld transparant wordt. Hierdoor konden we voor het eerst de vele objecten zien die de kunstenaar uit de 15e eeuw in het beeld heeft geplaatst om het ritueel tot leven te wekken. Dit onderzoek wordt gedaan aan een aantal van de bronzen voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam, de Van Leeuwenhoek microscopen en het Ommerschans zwaard van het Rijksmuseum voor Oudheden. Door het non-invasieve karakter van het onderzoek kunnen we het vakmanschap uit deze eeuwenoude samenlevingen in beeld brengen. In feite laat deze techniek het toe om “over de schouder van de kunstenaar” te kijken, omdat het binnenwerk altijd nog in de originele staat is, het moment van creatie.

Afbeeldingen:

- foto van Guhyasamaja Akshobhya (Rijksmuseum Amsterdam)

- doorsnede uit de neutronentomografie (TU Delft Reactor Institute)

dr. L. van Eijck (Lambert)