Delft female impact community: jaarlijkse evenement inspireert Delftse vrouwen in de ingenieurswereld
De Delft Female Impact Community bracht op 10 oktober 2024 opnieuw haar krachtige netwerk samen tijdens het jaarlijkse alumnae-evenement aan de TU Delft. Met bijna 200 aanwezige alumni in een volle zaal, stond dit jaar het thema ‘Women for Water’ centraal, waarbij de aandacht werd gevestigd op een van de meest urgente mondiale uitdagingen — toegang tot schoon water.
Water is een basaal mensenrecht, maar veel maatschappelijke uitdagingen draaien om de schaarste, kwaliteit en het beheer ervan. Om deze complexe kwesties aan te pakken, presenteerden inspirerende keynote sprekers Doris van Halem, Professor Drinkwaterkwaliteit en -behandeling aan de TU Delft, en Marjolijn Haasnoot, milieuwetenschapper bij Deltares en Professor Klimaatadaptatie aan de Universiteit Utrecht, hun ‘waterwerk’.
Beide vrouwen zijn uitstekende leiders in hun vakgebied, en gebruiken hun onderzoek en expertise om kritische watergerelateerde vraagstukken aan te pakken en blijvende, positieve impact op de samenleving te creëren. In hun presentaties gingen ze dieper in op hun innovatieve ‘waterwerk’ en deelden ze hoe ze helpen bij het oplossen van enkele van de moeilijkste wateruitdagingen ter wereld. Hun verhalen zijn een bewijs van de kracht van vrouwelijke leiderschap in de wetenschap en de transformerende impact die vrouwen kunnen hebben op mondiale problemen. Bovendien informeerden de initiatiefnemers Didi te Gussinklo Ohmann, Elsemiek Meijs en Floor van Wingerden het publiek over de groei van de community, het doel van het Delft Female Impact Fund en de uitvoering van een kwalitatieve studie over leiderschap en ondernemerschapsuitdagingen van vrouwelijke ingenieurs.
Versterkende discussies voor echte verandering
In de middag vonden er een reeks interactieve rondetafelgesprekken plaats met alle deelnemers. Deze discussies waren bedoeld om persoonlijke reflectie en collectieve actie te stimuleren, te beginnen met tafelhosts die hun impactverhalen deelden, gevolgd door open dialogen over hoe wij, als vrouwelijke ingenieurs, zelfverzekerder kunnen worden in het naar voren brengen van onze ideeën en bijdragen, hoe we onze netwerken kunnen versterken, elkaar kunnen mentoren en kansen voor succes kunnen creëren, en hoe we mannen kunnen betrekken als bondgenoten voor gendergelijkheid in de ingenieurswereld.
Vandaag hebben we besproken hoe we kansen voor groei kunnen vinden. Het meest praktische dat ik vandaag heb geleerd is hoe ik een sterk team kan opbouwen door me te concentreren op netwerkvaardigheden. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen in de techniek, omdat zij echte vaardigheden in netwerken en samenwerking moeten ontwikkelen. De boodschap van vandaag is dat wij, als ingenieurs — vooral vrouwelijke ingenieurs — moeten leren navigeren en succesvol zijn in een door mannen georiënteerde omgeving.
Deelnemer
Door deze discussies willen we elke deelnemer in staat stellen om hun stem te vinden, hun ervaringen te delen en actie te ondernemen om een verschil te maken in hun respectieve vakgebieden.
Doe met ons mee in het vormgeven van een toekomst waarin vrouwelijke ingenieurs de weg wijzen — één impact tegelijk.