TU Delft verleent financiële steun aan nieuwbouw verenigingspand LAGA en renovatie verenigingspand Proteus-Eretes

Nieuws - 18 oktober 2024 - Webredactie Communication

De Delftse roeiverenigingen LAGA en Proteus-Eretes krijgen de komende jaren extra financiële steun van de TU Delft. De verenigingen met in totaal zo’n 1700 leden steken zelf veel geld in hun bouwplanen en hebben daarnaast het geld van de TU hard nodig om hun plannen te kunnen realiseren.
 

Gedwongen verhuizing LAGA

In verband met de veiligheid van het vaarverkeer op de Schie heeft de provincie Zuid-Holland besloten dat LAGA zich elders moet vestigen om de noodzakelijke uitbreiding te huisvesten. Vanwege dit besluit is er sprake van een verplichte verhuizing. Hiervoor zal een nieuw pand gebouwd moeten worden. Het ontbreekt LAGA aan voldoende middelen om dit zelf te kunnen financieren. De TU gaat LAGA uitgesmeerd over 15 jaar in totaal 1 miljoen euro verstrekken als bijdrage in de  sportgerelateerde kosten voor de nieuwbouw. Daarnaast staat de TU bij de gemeente Delft garant voor een lening die LAGA moet afsluiten om de overige kosten te kunnen dekken.

Pand Proteus-Eretes aan renovatie en aanbouw toe 

Het pand van Proteus-Eretes voldoet niet meer aan de duurzaamheids-, veiligheids- en hygiëne-eisen. Daarnaast is het gebouw niet toereikend voor het huidige ledenaantal. Een verbouwing met deels nieuwbouw is dan ook nodig. Proteus-Eretes heeft niet de financiële middelen om zonder ondersteuning de nieuwbouw te realiseren. De TU gaat Proteus-Eretes uitgesmeerd over 15 jaar 300.000 euro verstrekken.

Toekomst

De financiële ondersteuning is eenmalig en komt bovenop de jaarlijkse bijdrage die de verenigingen al ontvangen voor hun sportgerelateerde activiteiten.  De huisvesting van beide verenigingen komt hierdoor niet in gevaar. TU Delft studenten behouden zo de mogelijkheid naast de studie ook roeiactiviteiten te ontwikkelen. Als de financiering rond is, is de planning dat  halverwege volgend jaar de bouwactiviteiten starten.