Hoe ziet de spreekkamer van de toekomst eruit?
Iedereen komt weleens in de spreekkamer van een arts. Het is de plek waar bijna elk zorgtraject begint. Toch is juist daar nog maar weinig vernieuwing toegepast. Hoogleraar Richard Goossens is een innovatietraject gestart dat het concept spreekkamer op z’n kop gaat zetten.
“De afgelopen decennia is er nauwelijks iets veranderd in de spreekkamer. Er is een computer bij gekomen, maar dat is het dan ook wel.” vertelt Goossens. “Alle grote ontwikkelingen in de gezondheidszorg vinden later in het traject plaats. Een operatiekamer bijvoorbeeld is een toonbeeld van technologie. Terwijl bij het startpunt van de zorg de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Iedereen voelt aan dat hier veel te verbeteren valt. Niet in de laatste plaats voor de patiënt.”
Onderzoek thuis laten doen
Met het innovatietraject Spreekkamer 2030 wordt de kleinste unit van het ziekenhuis grondig tegen het licht gehouden. “Hebben we over tien jaar nog wel een spreekkamer? Is het mogelijk om een tweede medisch expert via een 3D hologram bij een consult aanwezig te laten zijn? Kun je meer onderzoek door de patiënt zelf thuis laten doen?” Vragen die zich niet gemakkelijk laten beantwoorden. “Probleem bij de huidige testen bijvoorbeeld, is dat deze niet zijn ontworpen om door de patiënt zelf gebruikt te worden. Erg belangrijk is ook de menselijke kant van de zorg. Hoe werk je aan een vertrouwensband tussen arts en patiënt als je elkaar niet in het echt, maar via een digitale verbinding ziet?”
Field lab in het Erasmus MC
Om te beginnen is het proces in en rond de spreekkamer uitvoerig in beeld gebracht. De volgende stap is het bouwen van een field lab. “Onze Spreekkamer 2030 komt in het Erasmus MC. Zo zitten we dicht op de zorg en kunnen we echte patiënten uitnodigen mee te doen. We gaan technische innovaties uitproberen en combineren. Denk aan spraakherkenning om automatisch een rapport te maken of onderzoek naar empathie in een digitale omgeving. In ons innovatieplatform komt voor het eerst alles samen.”
Het doel is efficiëntere en effectievere zorg zonder de menselijke kant uit het oog te verliezen. Zodat een patiënt zorg op maat krijgt en niet meer onnodig naar het ziekenhuis hoeft te komen. En een medicus zo min mogelijk met administratieve zaken bezig is. “Wist je dat in de huidige situatie een arts van de tien minuten die een consult duurt er soms noodgedwongen acht naar z’n scherm kijkt? Dat soort dingen moeten we toch kunnen oplossen!”
Wist je dat in de huidige situatie een arts van de tien minuten die een consult duurt er acht naar z’n scherm, en niet naar de patiënt, kijkt? Dat soort dingen moeten we toch kunnen oplossen!
Richard Goossens
Doet u mee?
Richard Goossens is een van de excellente wetenschappers die komend jaar door het Universiteitsfonds Delft wordt gesteund met de campagne Tech for Health. Zijn uiteindelijke doel is efficiëntere en effectievere zorg verlenen zonder de menselijke kant uit het oog te verliezen.
Doneer nuOnderzoekersprofiel
Naam: Richard Goossens (55)
Geboren in: Nederland, Rotterdam
Specialisme: Physical Ergonomics & Healthcare Design
Potentiële toepassing: Het startpunt van de zorg efficiënter en effectiever maken
Faculteit: Industrieel Ontwerpen; Medical Delta hoogleraar (met aanstelling bij TU Delft & Erasmus MC)
Samenwerkingen: Erasmus MC, Erasmus Universiteit, Medical Delta
Besteding donatie: Uitbreiden fieldlab Spreekkamer 2030
Waarom TU Delft
De goede samenwerking met Erasmus MC en Erasmus Universiteit maakt de TU Delft voor mij bijzonder. Door de relatief korte afstand van elkaar, maar ook omdat er al zoveel connecties zijn. Dit is anders dan bij andere technische universiteiten.
Doet u mee?
Met een gift aan het Universiteitsfonds Delft maakt u het belangrijke werk van onze onderzoekers mogelijk. Daarmee worden projecten versneld en kostbare tijd gewonnen.