Maurits van der Goes
Maurits van der Goes studeerde in 1982 af aan de TU Delft als civieltechnisch ingenieur. In een familie van verder vooral militairen, juristen en bestuurders trad hij als eerste in het voetspoor van zijn grootvader, ook een civiel ingenieur uit Delft. Maurits bleek toen al een mooie ambassadeur voor de TU Delft te zijn: ook zijn jongere broer en zus en later zijn drie oudste kinderen kozen voor een studie aan de TU Delft.
Die ambassadeursrol vervult Maurits op dit moment ook voor het Universiteitsfonds. Hij denkt al vele jaren mee over hoe de verwerving van de belangrijke zogenaamde “vierde geldstroom” (filantropische giften) voor de TU Delft zo goed mogelijk kan worden ingericht. Toch lijkt de drijfveer voor Maurits niet zozeer het financiële, als wel het creëren van het gezamenlijke, het verbindende en zeker ook het “gezellige”.
Waar ik zelf enorm door gepakt ben is de hoeveelheid studenttalent dat er rondloopt op de TU Delft
Net als Maurits ook Goede Vriend worden?
Word Goede VriendDe interesse voor wat mensen aan het doen zijn, het bij elkaar brengen van mensen en energie halen uit “netwerken”, lopen als een rode draad door zijn loopbaan en leven. “Begin jaren tachtig was het niet makkelijk om aan een internationale baan in de Civiele Techniek te komen,” vertelt hij, “en zo rolde ik, bij Philips, de wereld van het verkopen van telecommunicatie- en informatiesystemen in. “De commerciële, internationale wereld van deze booming sector bleek hem als een handschoen te passen. Zelf verkopen was leuk, en nog mooier was het later om “de mannen” uit zijn team te helpen te verkopen, juist daar waar het niet vanzelf ging.
Dit pad leidde begin jaren negentig tot een baan met een hele andere invalshoek op deze sector: het medeeigenaarschap van ACES International, een search bureau in IT voor internationale bedrijven. Twintig jaar zat hij vervolgens in het headhunting vak.
Nu doet Maurits naar eigen zeggen het allerleukste wat hij ooit heeft gedaan, al weer bijna tien jaar. Met drie andere oud-Delftenaren ontsluit hij vanuit hun bedrijf TALLO – Concept into Action hun grote sociale en zakelijke netwerken, voor bedrijven en ondernemers. Een vorm van business matchmaking. “Ik zie heel veel mensen, ik zie veel bedrijven, en ik kan ze helpen. Dat is erg leuk om te doen.”
Zo houdt hij ook nog enige feeling met de civieltechnische wereld. Want de fascinatie daarvoor is altijd gebleven. “Op het moment dat we door de grootste verkeerschaos heen gaan vanwege de aanleg van een groot construct roep ik tegen iedereen die het niet wil horen: wat een fantastisch civiel werk! En als ik vanuit mijn rol bij TALLO eens per 4 maanden de IT directors van de grootste ingenieursbureaus aan tafel heb, dan is het ook echt bijzonder om civiel en IT te kunnen verbinden.”
Het koesteren van je “roots” is voor Maurits sowieso een vanzelfsprekend gegeven. Dat is ook de reden dat hij onlangs is toegetreden tot het bestuur van de vereniging van de oud-leden van het Delftsch Studenten Corps. Op stapel staat een mooi project om meer ontmoetingsmomenten te organiseren voor reünisten. Iets waar veel behoefte aan blijkt te zijn. Als Goede Vriend van het Universiteitsfonds komt Maurits nu makkelijk in aanraking met de mooiste toegepaste onderzoeken van de TU Delft. “Waar ik zelf enorm door gepakt ben is alles wat er in de Dream Hall gebeurt met de studententeams. Dat is een jongensdroom waar je met positieve afgunst naar kijkt, omdat zoiets in onze tijd niet bestond! Ik heb als gast van het Universiteitsfonds een bezoek gebracht aan de Solar Boat. Wat een enthousiasme bij die studenten in het team! Ik ben ze daarna blijven volgen, met al hun problemen rondom het kwijtraken van de draagvleugel in het IJsselmeer en hun race op de Middellandse zee. En hun winst desondanks. Zo komt de TU Delft echt weer dichterbij.”