Kine Schuurman
“Fantastisch dat de TU Delft die slimme, enthousiaste jonge mensen tot grote hoogten weet te stimuleren.”
Kine Schuurman was pas zeventien toen ze haar eindexamen VWO deed, met een exact pakket. Ze nam een “tussenjaar” als au-pair in Genève, om Frans te leren en te bedenken wat ze wilde. Het was uiteindelijk haar eigen familie die de suggestie deed om bouwkunde in Delft te gaan studeren. Het leek Kine wel mooi, want het was technisch en nog veel meer. Ze schreef zich direct in bij de TU Delft. Maar nog in Genève ontdekte ze dat ze niet warm werd van gevels en architectuurstijlen. Sterker nog, ze haakte af in de gesprekken die haar au-pair familie er steeds over wilde voeren. Kine vertelt: “door Genève en het meer daar ontdekte ik dat het idee van bouwen van grote werken me wél aansprak. Bruggen bijvoorbeeld of waterbouwkundige werken.” Toen werd het dus weg- en waterbouwkunde. Of zoals de dame van de TU aan de telefoon haar fijntjes vertelde: “dat heet hier Civiele Techniek.”
Waarde toevoegen
Dat dit soort grote werken haar ruim dertig jaar later nog steeds zo zouden inspireren, kon Kine toen niet bevroeden. Sinds kort werkt zij als Manager Procurement bij Sif Group. Dit bedrijf produceert fundaties voor offshore windparken. “Als ik bij Sif door de fabriek loop en die grote stalen monopiles zie, dan word ik echt heel blij!”
Kine studeerde af in het baggeren: grond en water, en zeker ook “groot”. Na haar afstudeerstage bij de HAM (onderdeel van het toenmalige HBG, later van Oord) kon ze daar meteen aan de slag. Tien jaar reisde ze de hele wereld over voor haar werk als projectmanager.
Na een tussenstop van een paar jaar als consultant, wist ze zeker dat het werken in meer abstracte opdrachten haar minder aansprak. Kine: “Voor mij mag er lekker concreet gebouwd worden, technisch, en een beetje groots!” Sindsdien zit ze weer in de maritieme, civiele sector. Ze kwam via contractmanagement bij procurement uit. ”Ik vind het inkoopspel erg leuk om te spelen. Uitgangspunt is dat de productie altijd doorgaat. Mijn lol zit erin om te zorgen dat het hele inkoopproces dat erachter zit zo soepel en optimaal mogelijk verloopt. Dat het een geoliede trein is. Het is mooi als het lukt om te laten zien hoeveel waarde we hiermee kunnen toevoegen.”
Net als Kine ook Goede Vriend worden?
Als Goede Vriend maakt u deel uit van een netwerk van betrokken alumni en andere relaties van de TU Delft. Door deel uit te maken van dit netwerk helpt u studenten en wetenschappers te laten excelleren.
Lees meerHuidige generatie
Als we Kine vragen hoe het kwam dat zij Goede Vriend van het Universiteitsfonds werd, moet ze lachen. “Ik ben direct financieel gaan bijdragen, vanaf dag 1 als alumnus. Ik heb altijd een bepaalde trots gevoeld om hier gestudeerd te hebben, ook al kreeg ik pas later in mijn studie inzicht in wat er allemaal nog meer gebeurde naast het opleiden van jonge ingenieurs. Ik wist dat alumni in andere landen (terug)gaven na hun studie. Ik vond dat heel normaal, dat doe je gewoon! Mijn jaargenoten snapten daar toen niets van. En dat terwijl het zo’n mooi instituut is waar zoveel goede dingen gebeuren. De TU Delft is een gerenommeerde universiteit waar we met z’n allen trots op kunnen zijn. Ik vind het fijn om financieel bij te dragen zodat we dat kunnen versterken. Aan alumni die nog twijfelen of ze willen bijdragen zou ik willen zeggen: verdiep je gewoon eens in waar de huidige generatie zich allemaal mee bezig houdt. Je zult zien dat het indrukwekkend is. Hoe leuk is het om daar onderdeel van te kunnen zijn?”
Toen Kine indertijd voor de eerste keer naar het event ging dat jaarlijks voor Goede Vrienden wordt georganiseerd, was ze zowel de enige vrouw, als ook veruit de jongste. Ze vertelt dat dit nu anders is. Het Universiteitsfonds is geëvolueerd, in diversiteit van deelnemers, maar vooral ook in hoe ze alumni betrekken, inkijkjes geven in wat er allemaal voor moois gebeurt en ook het onderlinge netwerken faciliteren. “Ik heb dit jaar weer genoten van de talenten bij de online TU Delft Best Graduate Award Cermony. Dit keer keek ik samen met mijn zoon van 17 die nu overweegt om in Delft te gaan studeren. Het is echt fantastisch om te zien dat er zulke slimme, enthousiaste jonge mensen zijn, maar ook dat de TU Delft ze tot die grote hoogten weet te stimuleren. Opvallend is dat de studenten naast hun technische talenten ook zo maatschappelijk geëngageerd zijn. Ik was het meest onder de indruk van de bijzondere benadering van de rol van de architect door de uiteindelijke winnaar: Zhuo-ming Shia. Die thesis zou ik wel eens meer in detail willen zien.”