De techniek en de aanpassingen in OYSTER

Koude bron
Met de koude bron die met OYSTER geïnstalleerd is, worden de neutronen uit de reactor gekoeld tot wel -250 °C. Gekoelde neutronen hebben meer interactie met een onderzoeksobject dan niet-gekoelde neutronen. De kwaliteit en snelheid van metingen met koude neutronen is daardoor met een factor honderd verbeterd. 

Meetapparatuur
Naast de aanpassingen aan de bestaande apparatuur is er ook nieuwe meetapparatuur ontwikkeld die gebruik maakt van de gekoelde neutronen. Met deze nieuwe instrumenten kunnen metingen worden uitgevoerd die tot nog niet mogelijk waren.

Waarom koude neutronen?
Neutronen helpen om inzicht te krijgen in de structuur en dynamica van materialen zoals colloïden, waterstof, lithium, metalen of surfactants. Het koelen van de neutronen biedt de onderzoekers meer mogelijkheden: ze hebben meer neutronen beschikbaar, ze kunnen de deeltjes beter "sturen", ze hebben minder "bundel"-tijd nodig voor metingen en ze kunnen meten op golflengten die voorheen niet mogelijk waren. Alles bij elkaar krijgen ze meer detail uit de metingen. En wat ook hetzelfde blijft: het materiaal wordt niet beschadigd. 

Wie kan de neutronen gebruiken?
De onderzoeksreactor is toegankelijk voor alle onderzoekers, zowel uit Nederland, Europa als wereldwijd. Of het nu gaat om onderzoek door een openbare universiteit of een particuliere R&D-afdeling, onderzoekers kunnen de apparatuur gebruiken om diep in de structuur van materialen te duiken. Voorbeelden zijn onderzoek naar lithiumbatterijen en zonnecellen, het verbeteren van de structuur van vleesvervangers, de ontwikkeling van een sensor voor waterstof en nieuwe productiemethoden voor medische isotopen voor het diagnosticeren en behandelen van kanker.