Upgrade onderzoeksreactor

Het TU Delft Reactor Institute investeert voortdurend in betere meetmethoden en technieken om baanbrekend onderzoek te kunnen doen. Met de afronding van het programma OYSTER (Optimized Yield - for Science, Technology & Education - of Radiation) is dit verder versterkt. De Delftse onderzoeksreactor is nu een stuk preciezer en breder inzetbaar in het onderzoek, waardoor de reactor nog beter kan voldoen aan vragen vanuit de wetenschappelijke wereld en vanuit de markt.

De koude bron

Sluitstuk van het OYSTER project is de installatie en inbedrijfstelling van de zogenaamde ‘koude bron’. Dat is een element dat koud vloeibaar waterstof bevat.

De koude neutronenbron speelt een sleutelrol binnen OYSTER. Gekoelde neutronen hebben meer interactie met een onderzoeksobject dan niet-gekoelde neutronen. De kwaliteit en snelheid van metingen met koude neutronen kan daardoor met een factor honderd worden verbeterd.

De neutronenspectrograaf hieronder toont de verschuiving van het thermische spectrum (rood) naar het koude spectrum (blauw). Zowel de verschuiving in golflengten als de hogere intensiteit zijn zichtbaar.