Archive
16 mei 2024
Gijsje Koenderink benoemd tot KNAW-lid
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft Gijsje Koenderink gekozen als nieuw lid. Zij zal samen met 16 andere vooraanstaande wetenschappers toetreden tot de Akademie. Op 30 september 2024 worden de nieuwe leden geïnstalleerd.
15 mei 2024
Van vlokken naar korrels: nieuwe kansen voor afvalwaterzuivering
Op 16 mei aanstaande promoveert Viktor Haaksman aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de TU Delft. Met een groot publiek-privaat consortium ontwikkelde hij korrelslibtechnologie waarmee bestaande afvalwaterzuiveringsinstallaties hun capaciteit kunnen vergroten zonder grootschalige nieuwbouw.
08 mei 2024
NWO financiert onderzoek naar commercialisering van ultragevoelige proteomics-technologieën
Om de praktische toepassing van eiwitonderzoek aan de afdeling Bionanoscience van de TU Delft te stimuleren, heeft de Nederlandse Wetenschapsorganisatie (NWO) onderzoeker Carlos de Lannoy benoemd tot fellow van de Faculty of Impact.
01 mei 2024
Roman Barth benoemd tot Schmidt Science Fellow 2024
Roman Barth is benoemd tot een van de Schmidt Sciences Fellows in 2024, samen met eenendertig andere beginnende onderzoekers. Hij gaat krachtige, op deep learning gebaseerde algoritmen gebruiken om nieuwe kandidaten te ontwerpen voor veelbelovende medicijnen die moeilijk te identificeren zijn.
13 maart 2024
Onderzoek naar mechanica van cellen geeft nieuwe inzichten in behandeling van ziektes
Mechanische krachten spelen een cruciale rol in ons lichaam omdat ze invloed hebben op beslissingen van cellen zoals migratie en specialisatie. Abnormale mechanische omstandigheden kunnen leiden tot ernstige aandoeningen zoals kanker en fibrose.
29 februari 2024
Platform voor onderzoek en geneesmiddelen ondersteund door ERC-subsidie
DNA kan niet alleen erfelijke informatie opslaan, het kan zich ook opvouwen tot een sleutel die functies in specifieke eiwitten ontgrendelt. Zulke DNA-sleutels, 'aptameren' genoemd, zijn zeer gewild als nieuwe medicijnen en tools in biologisch onderzoek. Delftse onderzoekers ontwikkelden een techniek om de juiste DNA-sleutel te vinden tussen de ontelbare mogelijke structuren van aptameren. De European Research Council heeft hun idee nu beloond met een Proof-of-Concept subsidie.
13 februari 2024
Volledig menselijke eiwit identificeren met nieuwe techniek
In een studie gepubliceerd in Nature Nanotechnology presenteren wetenschappers van de TU Delft een nieuwe techniek om eiwitten te herkennen. Eiwitten vervullen essentiële functies in onze cellen en spelen een cruciale rol bij ziekten zoals kanker en COVID-19-infectie. De onderzoekers identificeren eiwitten door de vingerafdruk uit te lezen, om deze vervolgens te vergelijken met patronen in een databank. Met deze technologie kunnen onderzoekers volledige eiwitten identificeren terwijl ze intact blijven, zodat de informatie bewaard blijft. De ontwikkeling helpt om de mechanismen achter verschillende ziekten bloot te leggen, en maakt het mogelijk om eerder diagnoses te stellen.
11 januari 2024
Hoe levende materialen van algen het best koolstof kunnen opnemen
Wetenschappers van de TU Delft hebben ontdekt hoe microalgencellen optimaal kunnen groeien in een fotosynthetisch gemanipuleerd levend materiaal. Deze microalgen nemen CO2 op uit de lucht en zetten licht om in energie en zuurstof dat ze nodig hebben om te overleven. Deze op algen gebaseerde levende materialen kennen verschillende toepassingen, van functionele objecten voor CO2-opvang tot zuurstofbronnen voor biologische weefsels. Het team, onder leiding van Marie-Eve Aubin-Tam en Kunal Masania, presenteert hun nieuwe inzichten in Advanced Materials.
28 november 2023
NWO-subsidie voor afstembare nanoporiën voor selectief transport en 3D printen van bouwmaterialen van bacteriën
De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft subsidies toegekend aan 28 veelbelovende onderzoeksprojecten op het gebied van Exacte- en Natuurwetenschappen (ENW), waaronder twee van de faculteit Technische Natuurwetenschappen aan de Technische Universiteit Delft. De beurzen tot 50.000 euro maken deel uit van de Open Competitie ENW-XS. Eva Bertosin ontvangt de beurs voor haar werk met nanoporiën. Kui Yu ontvangt de beurs voor zijn onderzoek naar levende bouwmaterialen.
13 november 2023
Delegation from Chan Zuckerberg Initiative visits TU Delft
On Monday 13 November, a delegation from the Chan Zuckerberg Initiative (CZI) visited TU Delft. The philanthropic organisation presented how they are supporting biomedical scientific research to a group of Delft researchers.