Platform voor onderzoek en geneesmiddelen ondersteund door ERC-subsidie
DNA kan niet alleen erfelijke informatie opslaan, het kan zich ook opvouwen tot een sleutel die functies in specifieke eiwitten ontgrendelt. Zulke DNA-sleutels, 'aptameren' genoemd, zijn zeer gewild als nieuwe medicijnen en tools in biologisch onderzoek. Delftse onderzoekers ontwikkelden een techniek om de juiste DNA-sleutel te vinden tussen de ontelbare mogelijke structuren van aptameren. De European Research Council heeft hun idee nu beloond met een Proof-of-Concept subsidie.
“We kennen DNA het beste als de lange, kettingvormige moleculen die je erfelijke informatie opslaan als een vierlettercode – A's, C's, T's en G's. Minder bekend is de bijbaan van DNA als boodschapper”, zegt mede-aanvrager Carlos de Lannoy. “Sommige DNA-moleculen kunnen bijdragen aan de complexe communicatie in levende cellen, door zich op te vouwen in de vorm van sleutels die passen op specifieke sloten van eiwitten. Zulke DNA-sleutels – bekend als 'aptameren' – zijn zeer gewild als nieuwe medicijnen en tools in biologisch onderzoek. De juiste aptameer zoeken tussen talloze mogelijke kandidaten kan echter net zo ontmoedigend zijn als het zoeken naar een speld in een hooiberg."
Onderzoekers van het Joo Lab aan de TU Delft hebben mogelijk een manier gevonden om zulke DNA-sleutels te ontdekken. Zij stellen voor om miljoenen aptameren tegelijkertijd te scannen op hun vermogen om sloten te openen. Daarvoor gebruiken ze een speciale techniek die single-molecule microscopy en DNA-sequencing combineert. De European Research Council (ERC) heeft hun idee nu beloond met een Proof-of-Concept subsidie, waardoor ze het concept en de toepassing ervan in een commerciële setting kunnen testen. Als de technologie succesvol blijkt, zal het tot nieuwe levensreddende behandelingen en spannende onderzoeksmogelijkheden leiden.
Credits header image: Dimitri Otis/Photodisc/Getty Images