Latest News
03 maart 2023
Wetenschappers TU Delft onthullen moleculaire structuur van bacteriële gasblaasjes
Net als ballasttanks in onderzeeërs of de zwemblazen van vissen, gebruiken veel waterbacteriën gasblaasjes om hun drijfvermogen te regelen. In een publicatie in Cell hebben wetenschappers van de TU Delft nu voor het eerst de moleculaire structuur van deze blaasjes omschreven. De gasblaasjes zijn onlangs al ingezet als contrastmiddel bij echo's.
18 januari 2023
Nynke Dekker wint Physicaprijs 2023
De Physicaprijs 2023 is toegekend aan Nynke Dekker, hoogleraar Moleculaire Biofysica aan het Kavli Institute of Nanoscience van de Technische Universiteit Delft. Ze heeft binnen de moleculaire biologie innovatieve fysische methoden uitgevonden en ontwikkeld, die ze toepast op actuele en relevante vraagstukken in de biologie en geneeskunde.
16 januari 2023
Naar het buitenland: twee Delftse onderzoekers ontvangen Rubiconbeurs
Twee postdoc-onderzoekers van de TU Delft hebben van NWO een Rubicon-beurs ontvangen, waarmee zij voor twee jaar lang onderzoekservaring op mogen doen bij een buitenlandse topinstelling. De felbegeerde financiering is in totaal aan 15 onlangs gepromoveerde onderzoekers toegekend.
09 december 2022
Myrthe Smit (MSc Nanobiology) wins Unilever Research Prize
26 oktober 2022
ERC Synergy Grant om de vorming van eiwitcomplexen te ontrafelen
Een prestigieuze ERC Synergy Grant van 9,4 miljoen euro is toegekend aan een team van onderzoekers dat een nieuw mechanisme wil ophelderen om te kunnen begrijpen hoe eiwitcomplexen zich vormen.
05 oktober 2022
Gijsje Koenderink en Sjoerd Stallinga ontvangen financiering uit NWO Open Technologieprogramma
De NWO heeft ruim 4,5 miljoen euro toegekend aan zes projecten via het Open Technologieprogramma, waaronder het SUSTAINER project van Gijsje Koenderink en het Digital Pathology in 3D project van Sjoerd Stallinga.
22 september 2022
De grenzen van de microscopie verleggen om cellen beter te begrijpen
Kristin Grußmayer verlegt de grenzen van de microscopie met nieuwe technieken om de exacte locatie van moleculen te bestuderen, en om extreem snel 3D-beelden van de cel te maken. Haar onderzoeksgroep bekijkt het beginstadium van de ziekte van Huntington op zeer kleine schaal, wat nu mogelijk is dankzij deze geavanceerde microscopiemethoden.
26 augustus 2022
Nieuw CRISPR-Cas systeem met aan-uit schakelaar knipt eiwitten
Onderzoekers van de TU Delft in de groep van Stan Brouns hebben een CRISPR-Cas eiwit ontdekt dat geen DNA knipt maar eiwitten.
25 augustus 2022
Cellen: sterk op de juiste plaats en tijd
Onderzoekers van de TU Delft en NWO-instituut AMOLF ontdekten hoe bepaalde moleculaire bindingen levende cellen zowel flexibel maken om te bewegen als sterk om krachten te weerstaan.
04 augustus 2022
Delftse onderzoekers maken DNA-motoren op nanoschaal
Onderzoekers van de TU Delft hebben de kleinste door stroming gedreven motoren ter wereld ontwikkeld. Geïnspireerd door de iconische Nederlandse windmolens en door biologische motoreiwitten hebben ze een zichzelf configurerende, stromingsgedreven turbine uit DNA gemaakt, die energie van een elektrische of zoutgradiënt omzet in bruikbaar mechanisch vermogen. De resultaten bieden perspectief voor de ontwikkeling van actieve robotica op nanoschaal. Het artikel is vandaag gepubliceerd in Nature Physics.