Let’s #EmbraceEquity: vandaag, maar ook daarna
Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag, de dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij emancipatie en vrouwenrechten. Ook TU Delft besteedt hier aandacht aan en dat doen we in het thema #EmbraceEquity. Iedereen die zich onderdeel voelt van de TU Delftse gemeenschap roepen we op om binnen de eigen invloedscirkel gelijkwaardigheid te ondersteunen en omarmen. Wanneer we gelijkwaardigheid omarmen, omarmen we diversiteit en inclusie. Waar gelijkheid draait om het bieden van gelijke kansen, gaat gelijkwaardigheid een stap verder: het sturen op gelijke kansen op succes. Om een onbalans in uitkomsten weg te nemen, moet je kijken naar welke voorrechten mensen genieten of wat voor barrières mensen juist in de weg kunnen staan. Het doel is een wereld zonder vooroordelen, stereotypen en discriminatie, die divers, rechtvaardig en inclusief is. Een wereld waarin verschillen en prestaties van vrouwen worden gewaardeerd en gevierd. Iedereen kan daaraan bijdragen, ook jij.
Om je te inspireren organiseert Delft Women in Science (DEWIS) een event in het thema. Het event start om 14.30 uur en bestaat uit onder meer een show over omdenken en een panelgesprek.
Inclusie is een zeer belangrijk onderwerp. Het is belangrijk dat mensen zich hier thuis voelen en zich kunnen ontplooien. Door naar elkaar te luisteren tonen we respect voor elkaar
― Tim van der Hagen, Rector Magnificus / Voorzitter CvB
Internationale vrouwendag event
Internationale Vrouwendag 2023 vieren we met een een schitterend programma. Merel Vercammen en Dina Invanova nemen je mee in de wereld van grote vrouwelijke componisten. De Omdenken Show laat je in een ultieme mix van theater, cabaret en performance zien hoe je anders naar de werkelijkheid kunt kijken. In een paneldiscussie met onder andere Marien van der Meer, VPO TUD, en Caspar Chorus, decaan van IO, onderzoeken we het wat, hoe en waarom van gendergelijkheid. Rob Mudde, VRM/VPE TUD, zal deze dag en de dagen daarna openen met een lezing over gelijkheid.
In the spotlight: Colleagues and students for Equity
Op deze internationale vrouwendag zetten we de 2022 DEWIS Award genomineerden in het zonnetje. Zij hebben allen een buitengewone bijdrage geleverd aan het realiseren van een inclusieve studie- en werkomgeving en aan het vergroten van genderdiversiteit aan de TU Delft. #EmbraceEquity
...
Inspirerende citaten
Wat kun je doen om solidair te zijn met vrouwen? Laat je inspireren door je collega's en medestudenten.
Claudia Werker
Associate Professor Economics of Technology and Innovation"Ik ben altijd op zoek naar mogelijkheden om best practices onder studenten en collega’s te verspreiden. Hoe maak je bijvoorbeeld studiegroepjes of lesmateriaal meer divers en inclusief, of hoe verwerk je een vrouwelijk perspectief in een ontwerponderzoeksproject. In mijn ervaring sluit dat perfect aan op de aanpakkersmentaliteit hier aan de TU Delft. Iedereen zou voor deze zeer informele benadering kunnen kiezen, als ze dat zouden willen. Daarnaast heb ik het geluk dat ik beleid met betrekking tot diversiteit en inclusiviteit kan benaderen vanuit mijn meer formele functies binnen en buiten de TU Delft."
Elif Ozcan Vieira
Associate Professor of Sound-driven Design and Research and Faculty Diversity Officer"Voor mijn gesprek met de loopbaanadviescommissie zorgde ik ervoor dat het externe commissielid een succesvolle vrouwelijke wetenschapper was. Alleen een vrouw kan echt weten tegen welke uitdagingen een vrouw tijdens haar loopbaan aan loopt."
David Keyson
Professor in Smart Products and Environments and Chief Diversity Officer"Onze universiteit kan binnen de samenleving een toonaangevende rol spelen door het potentieel van vrouwen te bevorderen en tegelijk te streven naar gelijkheid en rechtvaardigheid. We kunnen het ons niet veroorloven om onszelf te beroven van de bijdragen die de helft van onze bevolking levert. Aan de TU Delft werken we actief aan het identificeren van de behoeften van vrouwelijke medewerkers en studenten en pakken we de kritieke uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd aan. Tegelijk met het onlangs opgerichte Diversity & Inclusion Office hebben we een netwerk aan facultaire diversiteitsmedewerkers en vertegenwoordigers in organisaties opgezet om de positieve verandering in de richting van een diverse en inclusieve universitaire gemeenschap te versnellen door middel van dialoog, inzichtelijke gegevens en gestructureerde interventies."
Mare Faber
Policy advisor Integrity Office"Een veilige werk- of studieomgeving is meer dan alleen een voorwaarde voor topprestaties – het is een mensenrecht. Het team vertrouwenspersonen staat klaar om steun te verlenen aan iedereen binnen de TU Delft die te maken krijgt met ongewenst gedrag of andere integriteitsgerelateerde vraagstukken. Zoek je een luisterend oor? Aarzel dan niet om contact op te nemen."
Read moreStella Boess
Assistant Professor of Participatory Inclusive Design"In de producten en systemen die wij ontwerpen liggen waarden besloten die gevolgen hebben voor mensen bij het dagelijks gebruik. Het Inclusive Design Lab ontwikkelt voorbeelden van producten en methodes die ons inzicht in deze problematiek vergroten en het ontwerp van inclusieve interacties met bestaande én nieuwe technologieën bevorderen. Sluit je aan bij het lab!"
Rob Mudde
Vice-President Education/Executive Board"Solidariteit naar vrouwen begint bij bewustwording: waarover en wanneer heb ik een vooroordeel? Breng ik gelijkwaardigheid in de praktijk? Wanneer kan ik iemand ondersteuning bieden in een lastige situatie? En wanneer moet ik ruimte geven aan iemand anders? Bewustwording is soms confronterend! Want je gaat ook opmerken wanneer jouw handelen niet inclusief was. Maar blinde vlekken hebben we allemaal. Dat is niet iets om je voor te schamen, maar wel iets om aan te werken."
Marien van der Meer
Vice President Operations/Executive Board"Als lid van de Raad van Bestuur van de TU Delft, en als vrouw, vind ik het belangrijk en inspirerend om vrouwen te steunen en te faciliteren bij het ontwikkelen van hun talenten en carrière. De TU Delft is een inclusieve gemeenschap. Wij zijn ervan overtuigd dat diverse teams meer succes hebben. Ik lever daar een bijdrage aan door te letten op gelijke vertegenwoordiging in (leidinggevende) functies, tijd in mijn agenda vrij te maken voor vrouwelijk talent en door vrouwen in de spotlights te zetten, zeker op deze Internationale Vrouwendag."
Michal Shemesh
Postdoctoral researcher Biological Soft Matter"We zijn allemaal gevoelig voor kleine signalen vanuit onze omgeving. De meesten van ons voelen het direct aan wanneer we onze gedachten durven te uiten. In gesprekken met verschillende vrouwelijke wetenschappers aan de TU Delft kreeg ik vaak het gevoel dat hun omgeving meer kon doen om hun zelfexpressie te bevorderen, zowel op het wetenschappelijke als het persoonlijke vlak. Om een meer tolerante, open en creatieve academische instelling te creëren zou ik adviseren om zachte vaardigheden, leiderschaps- en communicatievaardigheden regelmatig te laten oefenen door groepen leidinggevenden. In plaats van problemen afzonderlijk aan te pakken lijkt regelmatige training door professionele, gepassioneerde en gespecialiseerde mensen mij een betere manier om actief een ondersteunende werkomgeving in stand te houden."
Tina Nane
Assistant Professor of Applied Probability and Faculty Diversity Officer"Ik geef mijn studenten tijdens college een raadsel over gender bias op om te laten zien hoe krachtig stereotypen over gender zijn. Elk jaar hebben zowel mannelijke als vrouwelijke studenten moeite om het antwoord te bedenken. Na een gesprek met een collega werd ik me ervan bewust dat ik bevooroordeeld was bij het schrijven van aanbevelingsbrieven voor studenten. Bij vrouwelijke studenten kwamen vaak als eerste bijvoeglijke naamwoorden zoals “ijverig” en “betrouwbaar” in me op. Sinds dat gesprek kies ik mijn woorden voor mijn aanbevelingsbrieven heel zorgvuldig. "
Marije Severs
Diversity and Inclusion Policy Advisor"Wat ik super interessant vond om te leren is dat de woorden die we gebruiken in vacature teksten in meer of mindere mate mannen of juist vrouwen kunnen aantrekken. Bijvoorbeeld een kandidaat “is een leider” ten opzichte van “kan sturing geven aan een team”. Een selectie commissie kan ook makkelijker bevooroordeeld raken door de keuze van woorden. Je kan daarom bewust opzoek gaan naar woorden die meer neutraal zijn, zodat je meer kans hebt dat je echt de beste persoon voor de positie aanneemt."
Saraf Nawar
Secretary Central Student Council"Als student uit Bangladesh wil ik mijn kansen hier aan de TU Delft optimaal benutten en buitenlanders en vrouwen binnen en buiten de wetenschap vertegenwoordigen, waarbij ik de nadruk leg op het feit dat je jezelf geen etiket met een bepaald geslacht hoeft op te plakken om toegang te krijgen tot een functie of leiding te geven. Als voorzitter van Lijst Bèta voor de Centrale Studentenraad heb ik niet de controle over alles wat er om me heen gebeurt, maar ik heb besloten om me daar niet door te laten beperken."
Jantien Stoter
Professor Urban Data Science, Faculty of Architecture and the Built Environment"I learned that selection committees for grants and positions can be biased towards criteria that women feel less affiliated with or that are harder to be fulfilled by women. As a member of such committees, I try to raise awareness on this issue so that qualified women come more into the picture during such selections." "
Delft Women in Science
DEWIS is het vrouwennetwerk van wetenschappers aan de TU Delft en hun missie is onder andere om de TU Delft te helpen meer vrouwen aan te trekken en een inclusieve, veilige omgeving te creëren waarin vrouwen graag willen blijven en waarin ze de kans krijgen om te groeien en bloeien in hun academische loopbaan. Het D&I Office zet zich in voor een respectvolle, toegankelijke en inclusieve TU Delft-gemeenschap voor alle medewerkers, studenten en gasten.
Podcast over vrouwen in de wetenschap
DEWIS zet zich in voor gendergelijkheid aan de TU Delft. Aandacht voor rechtvaardigheid is belangrijk en we willen kijken hoe we vrouwen kunnen helpen zich te ontwikkelen en te floreren in hun wetenschappelijke carrière. In deze podcast kun je luisteren naar Hanneke Takkenberg, hoogleraar klinische besliskunde in cardiothoracale interventies bij het Erasmus MC en voorzitter van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH), en Zofia Lukszo, hoogleraar Smart Energy Systems aan de faculteit TBM en voorzitter van DEWIS
Dashboard genderdiversiteit
De TU Delft hecht veel belang aan representatie van vrouwen in de wetenschap, aan aandacht voor gender in onderzoek en innovatie, en in het algemeen aan een inclusievere cultuur. Internationale Vrouwendag is ook een oproep om gendergelijkheid te versnellen.
Wij vinden het belangrijk om transparant te zijn over het aandeel vrouwen aan de TU Delft. Daarom hebben alle medewerkers van de TU Delft toegang tot het dashboard genderdiversiteit.*
Je hebt toegang tot het dashboard met je NetID. Schakel hiervoor EduVPN in.
* Dit dashboard toont de cijfers voor mannelijke en vrouwelijke medewerkers. We beseffen dat niet iedereen zich als zodanig identificeert. Mocht je ideeën hebben ter bevorderingen van de inclusiviteit van non-binaire personen, neem dan gerust contact op met het D&I office.
Meer weten?
Er zijn veel instanties binnen de TU Delft die zich inzetten voor een veilige, diverse en inclusieve leer- en werkomgeving voor alle medewerkers en studenten. Wil je hieraan meewerken of wil je gewoon meer weten, neem dan contact op met het D&I Office (Diversiteit en inclusie), True-U (LHBT+-netwerk), DEWIS (Delft Women in Science), Librea (Netwerk voor vrouwelijke studenten), het Integrity Office, Student Onbeperkt, een ombudspersoon of een vertrouwenspersoon.