Queer Inclusie Toolkit
Een makkelijk document met inspiratie en concrete tips voor het maken van een inclusieve organisatie voor LHBTI+’ers. Geschreven met en door LHBTI+’ers, in samenwerking met verenigingen.
Project Achtergrond en Werkwijze
Het merendeel van de studenten en werknemers staat er erg voor open om een inclusievere omgeving voor LHBTI+’ers te creëren. Dat ontdekte we tijdens het organiseren van Paarse vrijdag en het onderzoek naar de wensen van genderqueer studenten. De meeste mensen wisten alleen niet precies hoe ze dit concreet kunnen doen.
Dat is opzich ook niet gek, want soms weet je de behoeften van anderen niet, en je hebt niet altijd de tijd om er zelf uitgebreid onderzoek naar te doen. Daarom hebben we met Team Study Climate en de StudentHub ‘good practices’ verzameld en voor je op een rijtje gezet.
We hebben dit gedaan door met veel verschillende stakeholders te praten. Er zijn persoonlijke gesprekken geweest met bestuurders van de LHBTI+ vereniging Outsite, en leden van verschillende studie en studenten verenigingen. De tips zijn gebundeld per onderwerp en samengevoegd tot een document dat ook uitgedeeld is bij de VeRa en de SVR.
Uitkomsten en Inzichten
Tijdens het uitdelen van dit document kwam er een gesprek op gang over inclusie. Elke vereniging is anders, dus niet iedereen kan dezelfde dingen toepassen, maar bijna elke vereniging kan nog stappen maken.
Concrete veranderingen die gemaakt zijn;
-
Diversiteit en inclusie is dit jaar een van de focuspunten van de OWee.
-
Minstens 5 verenigingen hebben dit jaar de dresscode voor gala's inclusiever gemaakt.
-
Minstens 8 verenigingen hebben hun voornaamwoorden toegevoegd aan hun e-mail afsluiting.
-
Minstens 3 commissies hebben actief gezocht naar queer sprekers voor hun events.
-
Minstens 6 verenigingen hebben (voor specifieke events) een optie voor een genderneutraal toilet aangeboden.
-
Minstens 5 verenigingen geven aan tijdens de EJW's, de OWee en de KMT te kijken of ze genderqueer studenten in mentorgroepjes bij elkaar kunnen groeperen, zodat er minstens 2 genderqueer studenten bij elkaar zitten.
Toekomst Perspectief
Deze toolkit zal op 17 mei 2024 actiever verspreid worden (de dag tegen queer-fobie). Hierna zullen we verder in gesprek gaan met verenigingen in Delft om te kijken waar hun kansen voor inclusie liggen. Ook zijn we met team Study-Climate bezig om een queer introductie dag te organiseren, waarbij LHBTI+ studenten een mogelijkheid krijgen om de LHBTI+ community in Delft te ontdekken.