BSc Civiele Techniek
Wil je met slimme technische oplossingen de wereld om je heen beter, veiliger en duurzamer maken?
Kies dan voor de bacheloropleiding Civiele Techniek aan de TU Delft.
Bij Civiele Techniek word je opgeleid om de wereld te begrijpen, maar ook innovatieve oplossingen te kunnen bedenken die onze leefomgeving verbeteren en duurzamer maken. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het ontwikkelen van nieuwe bouwmaterialen en manieren van bouwen, zoals zelf herstellend beton of het recyclen van bouwmaterialen, zodat het duurzamer wordt.
- Nieuwe technologieën voor kustbescherming en wateroverlast zoals ‘mobiele dijken’ of een duurzame zandmotor in zee, zodat we overal in Nederland droge voeten houden.
- Het gebruik van remote sensing technologie zoals satellietdata en sensoren, waarmee je op afstand verzakkingen, grote constructies en dijken kunt monitoren en gevaarlijke situaties kunt voorkomen.
- Het in kaart brengen van verkeersstromen en voetgangers gedrag, zodat je in binnensteden en op festivals de doorstroom kunt verbeteren.
- En natuurlijk ook innovaties aan grote gebouwde constructies, zodat deze bestand zijn tegen het veranderende klimaat en extreem natuurgeweld.
Allemaal voorbeelden van civiele techniek! Bij Civiele Techniek pas je je technische kennis toe binnen een groot en gevarieerd werkveld. Je kunt met de opleiding dan ook veel verschillende kanten op.
In het kort
Voertaal: Nederlands
Numerus fixus: Nee, geen selectie
Start: September
Vereiste vakken: Natuurkunde en Wiskunde B
Vorm: Voltijds- on campus
Ranking: Top 3 in QS World University Ranking by Subject (Engineering - Civil and Structural)
Belangrijke data
Open dag: 14 maart
Meeloopdagen: doorlopend
Eigenlijk ben je bij Civiele Techniek altijd bezig met het oplossen van puzzels. Bijvoorbeeld om te bepalen welke krachten er op een constructie werken en hoe je hier rekening mee houdt binnen je ontwerp.
― Babette den Hollander, student Civiele Techniek
| Highlighted Student Stories
It's all in the mix
Een kano van beton?! Waarmee met 2 inzittenden geracet moet worden? Jasmijn van Riggelen, MSc student Civil Engineering, zag kans om haar kennis in praktijk te brengen en besloot om samen met een groep medestudenten de uitdaging aan te gaan!
Keep on Track: Testing the Lines
Het is einde dag, je toert lekker in de auto naar huis als plots na een fikse regenbui de ondergaande zon recht in je ogen schijnt. Verblind probeer je de auto binnen de lijnen te houden, maar dat valt niet mee! Ineens voel je het lane keeping systeem van de auto ingrijpen. Pfiew, dat was op het nippertje…
Andere bekeken ook:
-
Qua vakken zijn er veel overeenkomsten tussen Werktuigbouwkunde en Civiele Techniek. Waar je bij Werktuigbouwkunde je wiskunde en mechanica kennis vooral inzet op bewegende constructies, zoals machines. Pas je bij Civiele Techniek deze technische kennis metname toe op grote statische bouwwerken en systemen in onze leefomgeving.
-
Bouwkunde en Civiele Techniek worden vaak met elkaar vergeken, maar zijn eigenlijk heel verschillend. Bij beide houdt je je bezig met het ontwerpen van onze leefomgeving. Bij Bouwkunde ligt bij het ontwerp een grote focus op de esthetiek en het gebruik. Er komt ook meer creativiteit bij kijken. Bij Civiele Techniek ligt er een grotere focus de technische constructies binnen het ontwerp. Je houdt je dus meer dan bij Bouwkunde bezig met het berekenen van de krachten die invloed hebben op een bouwwerk en hoe je hier slim rekening mee houdt binnen je ontwerp. Daarnaast is het vakgebied bij Civiele Techniek breder omdat je je technische kennis inzet op zowel 'bouw' als op 'water', 'transport, en 'schone watersystemen'.
-
De opleiding in Twente combineert management en economie. In Delft is de studie meer exact, technisch en biedt een ruimer aanbod van mastervarianten. Zo is het na je bachelor Civiele Techniek ook mogelijk om een aansluitende master te doen op het gebied van management (MSc Construction, Management en Engineering).
Chat met een student
Stel je vragen aan een student van Civiele Techniek.