FAQ - Studieadviseurs

Over welke onderwerpen en met welke vragen kun je bij de studieadviseur terecht 

Studieplanning: Loopt het toch anders dan verwacht en merk je dat je je doelen moet bijstellen? Hoe is dit concreet terug te zien in de vakken die je gaat volgen? De studieadviseur kan vragen beantwoorden met betrekking tot het studieprogramma en helpen met het maken van planningen voor je studie. Vooral ook om de planning van je studie realistisch te houden. 

Keuzes maken: Keuzes maken en achter je keuzes staan is belangrijk, zowel in je studie als daarbuiten. Prioriteiten stellen is echter niet altijd even makkelijk in de praktijk. Het kan erg helpen om erover te praten. De studieadviseur kan helpen met vragen over de minorkeuze, studiekeuze maar ook inzicht bieden in hoe het proces van kiezen te verbeteren.  

Effectief studeren: Merk je dat je steeds tegen dezelfde dingen aanloopt bij het studeren? Werk je hard maar krijg je toch niet het gewenste resultaat? Misschien wil je iets veranderen maar weet je niet hoe of ervaar je onnodig veel stress bij tentamens. Door een gesprek aan te gaan met de studieadviseur kun je je studie houding onderzoeken om te zien waar er ruimte is voor verbetering. Ook kun je kijken naar het aanbod van Career & Counselling Services.  

Bijzondere omstandigheden: Er zijn omstandigheden die een grote impact kunnen hebben op je studievoortgang. (Chronische) ziekte, bijzondere familieomstandigheden en functiebeperkingen zoals AD(H)D, ASS en dyslexie zijn voorbeelden hiervan. Maar ook zaken als topsport, bestuurswerk of zwangerschap kunnen je studievoortgang beïnvloeden.
Het is belangrijk om tijdig de studieadviseur op de hoogte te stellen van bijzondere omstandigheden. De studieadviseur kan begeleiding bieden, oplossingen bedenken en vragen beantwoorden over financiële ondersteuning bij studievertraging. Meld je je niet (op tijd) dan loop je het risico achteraf geen aanspraak meer te kunnen maken op bijzondere regelingen in het kader van bijvoorbeeld BSA of afstudeersteun (regeling Profileringsfonds).
Zie ook de informatie over studeren met een functiebeperking.

Omgaan met regelgeving: Uiteraard kent de universiteit veel regels en reglementen. Pas op het moment dat je buiten de gebaande paden loopt, heb je ermee te maken en kan het zijn dat je daar wat hulp bij kan gebruiken. De studieadviseur kan je adviseren bij verzoeken aan de examencommissie en vragen beantwoorden met betrekking tot het BSA* en RPF
De regels van de opleiding vind je ook terug in het Opleidings- en Examenreglement.
* MST volgt de BSA procedure van Universiteit Leiden

Meer doen naast je studie: Wil je in het bestuur van de studievereniging of extra programma’s erbij doen, zoals het Honours programma** of een Dreamteam? De studieadviseur kan je hierbij ondersteunen door te helpen je studie te plannen en zaken te organiseren met de examencommissie. 
** MST en LST studenten kunnen zich aanmelden voor het Honours College van Universiteit Leiden. Binnen dit traject is het mogelijk om vakken/onderdelen van het honours programma van de TU Delft te kiezen.

FAQ

Ik ga mijn BSA niet halen, wat nu?
Je kunt een afspraak maken met een studieadviseur om te kijken wat de beste vervolgstappen zijn in jouw situatie. Mochten er bijzondere (persoonlijke) omstandigheden je studie belemmeren dan kan je dit met je studieadviseur bespreken. Kijk voor alle regelgeving omtrent het BSA hier.
Bij studievertraging met of zonder bijzondere omstandigheden is het altijd verstandig om een afspraak met de studieadviseur te maken.
 

Hoe maak ik een afspraak met de studieadviseur?
Een afspraak met de studieadviseur kun je online maken, klik hier
 

Mijn cijfer is niet (goed) ingevoerd, met wie kan ik contact opnemen?
Vraag allereerst na bij de desbetreffende docent of het cijfer is ingevoerd. Mocht deze docent het hebben ingevoerd, maar staat het nog steeds niet online neem dan contact met de studentadministratie, spa-tnw@tudelft.nl. MST studenten dienen in dit geval contact op te nemen met MST-admin@science.leidenuniv.nl.
 

Ik ben te laat met mij in te schrijven voor een tentamen, wat nu?
Als je te laat bent voor het inschrijven voor een tentamen, kijk dan op de pagina van het ExamDesk. Voor MST studenten staat de procedure beschreven op de MST Brightspace pagina (Leiden).


Ik wil graag een vrijstelling aanvragen voor een bepaald vak, hoe doe ik dat?
De examencommissie beoordeelt of je in aanmerking komt voor een vrijstelling. Denk je in aanmerking te komen voor een vrijstelling, neem dan contact op met de studieadviseur. Let op: Vrijstellingen tellen niet mee voor het BSA en het gewogen gemiddelde! Omdat MST de BSA procedure van Universiteit Leiden volgt kunnen vrijstellingen hier wel meetellen voor het BSA.
 

Voldoe ik aan de toelatingseisen van de opleiding?
Zie de pagina over toelating en aanmelding voor de toelatingseisen van de opleidingen. Mocht je naar aanleiding hiervan nog vragen hebben hierover neem dan contact op met contactcentre-esa@tudelft.nl.
 

Waar vind ik informatie over alle minors?
Zie deze pagina voor alle informatie omtrent de minors.
 

Ik wil graag een minor zelf samenstellen, wat is mogelijk?
Het is mogelijk een zogenaamde individuele minor te volgen. Het zelf samengestelde vakkenpakket moet je laten goedkeuren door de examencommissie via het aanvraagformulier ‘individuele minor’. Dit formulier vind je op de Brightspace pagina van de opleiding. Regelgeving omtrent de individuele minor kun je terug vinden in de Onderwijs en Examenregeling.

Ik wil graag een minor in het buitenland volgen. Kan dat?
Je kan ervoor kiezen om een minor in het buitenland te volgen. Zorg er dan wel voor dat je geen vakken open hebt staan in de periode dat je in het buitenland zit. Als je meer informatie wil over een minor in het buitenland neem dan contact op met het International Office van TNW.


Ik heb een functiebeperking, zijn er manieren waarop de TU Delft mij hierin kan ondersteunen?
Ja, binnen de TUD kan extra begeleiding worden geboden aan studenten met een functiebeperking en zijn er bepaalde voorzieningen beschikbaar. Een studieadviseur kan je doorverwijzen naar de juiste instanties. Maak een afspraak als je meer over de mogelijkheden wil weten. Hier vind je informatie over studeren met een functiebeperking. 
 

Ik studeer nu bij de faculteit TNW, maar twijfel aan mijn studiekeuze.
Maak een afspraak met je studieadviseur. Career & Counselling biedt ook vaak studie(her)keuze workshops aan. Het volledige aanbod workshops kun je vinden op de website, na inloggen met je netID.

Mag ik alvast vakken van mijn master volgen tijdens mijn bachelor?
Nee, dit mag niet vanwege de bachelor-voor-master regel. Het is niet geoorloofd om als bachelorstudent tentamens te doen en/of projecten of practica te volgen van je masterprogramma. Mastervakken die je afrondt voordat je je laatste bachelorvak hebt afgerond worden onderdeel van je bachelorprogramma. Je mag dat vak dan niet opvoeren voor je master en moet een alternatief (extra) vak doen.
Meer informatie over toegang tot de masteropleidingen vind je hier.
 

Waar kan ik alle benodigde formulieren vinden?
De meeste formulieren zijn te vinden op de Brightspace pagina van je opleiding. Een aantal formulieren vind je op de website van TNW of een Brightspace pagina anders dan de opleiding:
- Diploma aanvragen
- BEP/MEP application form: Brightspace pagina ‘Eindprojecten Administratie TNW’
- Aanmelden Study Abroad

Kan ik binnen de TU Delft workshops volgen ten behoeve van mijn studie?
Er zijn verschillende plekken waar je workshops kunt volgen. Om er een paar te noemen:

  • Gezondeboel: Online tool voor bewustwording en zelfmanagement. Scroll naar beneden op de website voor modules die beschikbaar zijn in het Engels.
     

  • Career and Counselling Services biedt workshops over bewustwording en zelfmanagement, studiekeuzes maken, studievaardigheden of loopbaanbegeleiding.
     

  • X biedt een breed scala aan workshops, b.v. sport, podiumkunsten, beeldende kunst, levensstijl of welzijn.

Moet ik mij aanmelden voor onderwijs of projecten?
Over het algemeen hebben we op dit moment bij TNW geen inschrijving voor onderwijs, alleen voor tentamens. Wel zul je je moeten inschrijven voor sommige vakonderdelen, met name practica of projecten. Kijk in de studiegids of op Brightspace bij het betreffende vak om te kijken of en hoe inschrijving plaatsvindt. 
MST studenten dienen zich wel aan te melden voor een vak, via uSis. Na aanmelding word je enrolled in de desbetreffende Brightspace pagina en sta je automatisch aangemeld voor eventuele toetsen en het tentamen. Let op, voor het hertentamen dien je je t.z.t. apart aan te melden in uSis.