Vragen over Strategische Agenda 2024-2030
-
Het instellingsplan TU Delft geeft richting aan de keuzes die we samen maken in de komende zes jaar. Het plan is niet alleen een plan voor de toekomst, het is ook een beschrijving van wie en wat we (willen) zijn.
De TU Delft wil een universiteit zijn die maatschappelijk relevant is en onderwijs verzorgt, onderzoek verricht, en innovatie realiseert van hoge kwaliteit. Het plan schets een beeld van hoe we dit in de komende jaren nóg beter kunnen doen. Hierbij staan een veilige, diverse en gezonde universitaire gemeenschap, en een duurzame campusomgeving, centraal.
In het plan wordt een selectie van 16 initiatieven op de “Strategische Agenda” gezet. In de komende periode worden deze initiatieven uitgewerkt in concrete deelplannen.
-
We willen als TU Delft, met onderwijs, onderzoek, en innovatieactiviteiten van hoge kwaliteit, bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Zo realiseren we impact op de samenleving.
Duurzaamheid staat hierbij centraal in alles wat we doen, zo zijn we goed op weg naar een duurzame campus in 2030 en dragen we met o.a. het Climate Action-programma via onderwijs en onderzoek bij aan de klimaatdoelstellingen.
De ondertitel bouwt voort op de inhoudelijke koers die is uitgezet in het vorige instellingsplan TU Delft – Strategisch Kader 2018-2024. Toen is de ondertitel “Impact voor een betere samenleving” gebruikt.
-
Het onderliggende doel van het plan is het vitaal houden van het ecosysteem TU Delft op de lange termijn. Het ecosysteem van onze universiteit bestaat uit de mensen, faciliteiten, en bedrijven die samenwerken om de missie van de TU Delft te verwezenlijken.
In de afgelopen jaren is de omgeving waar we ons als ecosysteem in bevinden sterk veranderd, denk bijvoorbeeld aan de impact die de COVID-19 pandemie, geopolitieke ontwikkelingen, of opkomst van AI hebben (gehad).
De geschetste prioriteiten en initiatieven in dit plan moeten ervoor zorgen dat we samen beter voorbereid zijn op externe ontwikkelingen en veranderingen, en ons makkelijker kunnen aanpassen aan een veranderende wereld.
-
Dit instellingsplan biedt een synthese van doorlopende discussies over de toekomstige koers van de organisatie sinds 2020. Het bouwt voort op de koers die is beschreven in Strategische Prioriteiten TU Delft 2022-2024 en integreert de uitkomsten van recente strategische discussies.
Diverse onderwerpen zijn breed besproken, zoals de impact van de COVID-19 pandemie, data en digitalisering, en de ambitie van de TU Delft om nog beter te voldoen aan de maatschappelijke behoefte naar technisch hoger opgeleiden.
In het najaar van 2023 is een breed spectrum interne stakeholders gevraagd of de hier geschetste koers voor de komende jaren wordt herkend. Veel van deze input heeft een weg gevonden naar de eindversie van dit instellingsplan.
Ten slotte is de gebruikelijke besluitvormingsprocedure gevolgd met de Medezeggenschap en de Raad van Toezicht.
-
In het plan worden vier prioritaire thema’s geïntroduceerd die erop zijn gericht om het ecosysteem vitaal te houden op de lange termijn:
- Vergroten van de reikwijdte
- Verbeteren van de kwaliteit
- Verbreden van de betrokkenheid
- Versterken van de veerkracht
De 16 strategische initiatieven die binnen deze 4 prioriteiten zijn ondergebracht, zijn geselecteerd op basis van de discussies en consultaties die zijn gevoerd in de afgelopen 3 jaar.
-
In het instellingsplan wordt verwezen naar (ontwikkelen van) een aantal concrete deelplannen. Eigenaarschap voor deze deelplannen is of wordt belegd bij relevante diensten, faculteiten en afdelingen binnen de universiteit. De voortgang van de realisatie van de Strategische Agenda (en deelplannen) wordt regelmatig besproken door het College van Bestuur in het Bestuursberaad, met de Medezeggenschap en de Raad van Toezicht. In het kader van de planning- en evaluatiecyclus, is deze agenda een van de onderdelen van de voor- en najaarsoverleggen van het College van Bestuur met de Faculteiten.
-
Het instellingsplan biedt een strategische visie voor de komende jaren en beschrijven wie en wat we (willen) zijn als universiteit en als gemeenschap. Afhankelijk van je positie en rol binnen de universiteit kan dit invloed hebben op je werkzaamheden. Verder biedt het plan een kader om te reflecteren of er aanknopingspunten zijn met je eigen werk, en hoe mogelijk invulling kan worden gegeven aan de onderliggende ambities, prioriteiten en initiatieven binnen het plan.
-
Het vorige instellingsplan is gepubliceerd in 2017. In de tussentijd is er veel veranderd, van de COVID-19 pandemie, naar de opkomst van AI, tot verschillende regionale en nationale ontwikkelingen in de sociaal-politieke omgeving. De periode waarin het vorige instellingsplan is geformuleerd kon nog gezien worden als relatief voorspelbaar en stabiel, momenteel bevinden we ons in een onzekere en sterk dynamische omgeving. Deze omgeving vergt een flexibele aanpak en veel aanpassingsvermogen.
De inhoud van dit plan is niet meer gecategoriseerd rondom traditionele pijlers van de universiteit (onderwijs, onderzoek, valorisatie, gemeenschap), maar introduceert een aantal overkoepelende prioriteiten. De onderliggende boodschap is dat deze pijlers niet los van elkaar kunnen worden gezien. Samen moeten we werken aan onze toekomst, wat ook kan betekenen dat inhoudelijke onderwerpen meer of minder prioriteit krijgen afhankelijk van veranderingen in de externe omgeving.
-
Op de pagina “Strategiedocumenten TU Delft” wordt een selectie aan strategiedocumenten gepresenteerd. Deze pagina wordt doorlopend bijgewerkt, deelplannen worden aan de pagina toegevoegd wanneer beschikbaar.
-
Een papieren versie van het instellingsplan kan worden opgevraagd bij de directie Strategy Development.