Laatste Nieuws
19 december 2024
Hybride testduin om afslag tijdens storm te meten
Vorige week verrees een honderd-meter-lang testduin aan de kust bij Monster. Een hybride duin, bestaande uit combinaties van zand en harde elementen. Onderzoekers van de TU Delft monitoren hoe verschillende configuraties eroderen onder de gure weersomstandigheden. Hiermee kunnen hybride dijk-duinconstructies in de toekomst efficiënter en veiliger ontworpen worden.
18 december 2024
TU Delft Wins Silver at QS Reimagine Education Awards – Two Years Running
Erkend om zijn innovatieve circulaire portfolio heeft TU Delft Zilver gewonnen bij de QS Reimagine Education Awards, waarmee de wereldwijde impact op een leven lang leren en duurzame transformatie wordt benadrukt.
17 december 2024
Meer water door de Waal: kantelpunt van het Rijnsysteem?
Historische waarnemingen gecombineerd met modelberekeningen wijzen op het bereiken van een kantelpunt in het Rijnsysteem. Sinds de extreme rivierafvoeren in de jaren ’90 stroomt er bij het splitsingspunt Pannerdense Kop geleidelijk steeds meer water via de Waal. Dit blijkt uit recent onderzoek van de TU Delft, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht en Rijkswaterstaat.
13 december 2024
Een nieuwe draai eraan: de moleculaire machientjes die onze chromosomen lussen, wentelen ook het DNA
Wetenschappers van het Kavli Instituut aan de TU Delft en het IMP Vienna Biocenter hebben een nieuwe eigenschap ontdekt van de moleculaire motoren die onze chromosomen vormgeven. Zes jaar geleden ontdekten ze dat deze zogenaamde SMC-motoreiwitten lange lussen in ons DNA maken. Nu hebben ze ontdekt dat deze motoren ook een flinke draai in de lussen aanbrengen die ze vormen. Deze vondst helpt ons beter te begrijpen hoe onze chromosomen zijn opgebouwd en functioneren. Ook geeft het inzicht in hoe verstoringen van die verdraaide DNA-lussen de gezondheid kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld bij ontwikkelingsziekten zoals ‘cohesinopathieën’. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in Science Advances.
09 december 2024
AI als Ondersteuner van Proactieve Mensgerichte Zorg
Maaike Kleinsmann (Hoogleraar Design for Digital Transformation) en Geert-Jan Houben (Pro Vice Rector Magnificus AI, Data en Digitalisering) bespreken hoe AI kan bijdragen aan deze digitale transformatie in de zorg.
09 december 2024
TU Delft team winnaar in Airbus-BMW Quantum Computing Challenge
Het QAIMS-team van de TU Delft heeft de Golden Application Prize 'Pushing the boundaries of quantum tech for mobility' gewonnen in de prestigieuze Airbus-BMW Global Quantum Computing Challenge. Teamleider Boyang Chen, universitair hoofddocent van de afdeling Aerospace Structures and Materials, nam de prijs vandaag namens het team in ontvangst in Silicon Valley.
06 december 2024
Bas Buchner, directeur van MARIN, is TU Delft Alumnus van het Jaar
Alumnus van het jaar 2024 is Bas Buchner, directeur van MARIN, het grootste onafhankelijke maritieme onderzoeksinstituut ter wereld.
04 december 2024
TU Delft Campus koploper in banengroei
Campussen en science parks van Nederland zijn essentieel voor groei van werkgelegenheid en nieuwe bedrijvigheid. In de afgelopen 6,5 jaar zijn 22.000 nieuwe arbeidsplaatsen gerealiseerd bij inmiddels 3000 bedrijven op de 20 belangrijkste campussen en science parks van Nederland. Zuid-Holland is koploper in deze ontwikkeling met Delft, kraamkamer van Zuid-Hollandse start-ups, als koploper in groei van werkgelegenheid zo blijkt uit het onderzoeksrapport van Buck Consultants International.
03 december 2024
Vier ERC Consolidator Grants voor onderzoekers van de TU Delft
De European Research Council (ERC) heeft vier Consolidator Grants toegekend aan Delftse onderzoekers. Deze Europese beurzen zijn bedoeld om excellente wetenschappers te ondersteunen bij het opzetten van hun onafhankelijke onderzoeksteams en het ontwikkelen van hun meest veelbelovende wetenschappelijke ideeën. De financiering, per beurs maximaal €2 miljoen met een looptijd van vijf jaar, wordt verstrekt via het Horizon Europe programma van de EU.
02 december 2024
Dansen op microschaal: Wetenschappers laten bacteriën synchroon bewegen
Onderzoekers van de TU Delft hebben ontdekt dat E. coli-bacteriën hun bewegingen kunnen synchroniseren. Daarmee brengen ze orde in een ogenschijnlijk chaotisch biologisch systeem. Door bacteriën te vangen in kleine, cirkelvormige holtes en deze met smalle kanaaltjes aan elkaar te koppelen, zagen de onderzoekers hoe de bacteriën hun bewegingen op elkaar afstemden.