Progressvlag op TU Delft Campus

Delft, 30-11-2022

 

Betreft: Wenselijkheid progressvlag op TU Delft campus

 

Geachte lezer,

 

Sinds 30 juli j.l. wordt dagelijks de regenboogvlag gehesen op de campus van de TU Delft. Dit is een bemoedigend teken, dat laat zien dat aan de TU Delft Diversiteit en Inclusie serieus genomen worden, en dat men dit ook zichtbaar wil maken aan de buitenwereld. Het is een zeer welkom en nodig gebaar in de richting van iedereen op campus die zichzelf direct of indirect tot de LHBTIQ+-gemeenschap rekent. De kracht van dit soort symbolen, zeker aan een universiteit, valt niet te onderschatten. Wij vinden, dat het de hoogste tijd is dat de TU Delft nu een volgende stap zet met betrekking tot het vlagprotocol, en over gaat tot het hijsen van de zogenaamde progressvlag. In deze brief zullen wij toelichten waarom we dit vinden.

Om te beginnen laat de nationale en internationale actualiteit zien, dat het nog steeds niet goed gesteld is met de acceptatie en veiligheid van LHBTIQ+-personen en personen van kleur. De dader van de schietpartij bij een nachtclub in Collorado Springs in de VS lijkt het doelgericht gemunt te hebben gehad op leden van de transgemeenschap.  Het is een illusie om te denken dat deze internationale gebeurtenissen geen gevoel van onveiligheid brengen naar een internationale universiteit zoals de TU Delft, zeker met de huidige ambitie om te groeien naar veertigduizend studenten.

Dichter bij huis, hoeven we maar te kijken naar de Sinterklaasintocht in Staphorst, waarover Nederland door Amnesty International zelfs op de vingers is getikt. Maar er zijn ook voorbeelden aan onze eigen universiteit, waar recentelijk een emeritus-hoogleraar van de faculteit Bouwkunde zich openlijk tegen de nieuwe transgenderwet heeft uitgesproken. Dit laatste incident doet denken aan de ophef rond de zogenoemde Nashville declaratie in 2019, die toen door een professor van de TU Delft ondertekend werd.

We noemen deze voorbeelden om te onderstrepen dat het heel erg belangrijk is dat de TU Delft zich in woord en daad een veilige plek toont voor al haar LHBTIQ+-studenten en -medewerkers, en dat de TU Delft dit ook in de toekomst zal blijven.

Helaas moeten we vaststellen dat ondanks het huidige vlagprotocol aan de TU Delft niet bij alle faculteitsgebouwen op campus de regenboogvlag gehesen wordt op een dag als Coming Out Day. Waarom dit is, is ons niet duidelijk. Mogelijk komt de vlaginstructie niet juist door, of ziet de verantwoordelijke dienst de noodzaak niet. Hoe het ook zij, dit is een gemiste kans.

Juist omdat aan een universiteit met veel internationale studenten er een groot aantal studenten en medewerkers is dat worstelt met het accepteren van diens seksuele geaardheid of met het uiten van diens gender. De kracht van een symbool als de regenboogvlag, of liever een nog inclusiever symbool, kan voor deze groep niet overschat worden, omdat het laat zien dat iedereen aan de TU Delft welkom is en gesteund wordt. Hierbij moet opgemerkt worden, dat één dag in het jaar voor het maken van dit gebaar aan de krappe kant is.

Wij dringen er daarom op aan dat het vlagprotocol van de TU Delft op dit punt wordt uitgebreid en strikter wordt nageleefd, en stellen het volgende voor:

  • De progressvlag zal dagelijks gehesen worden voor de Aula van de TU Delft. Voorts zal de progressvlag gehesen worden bij alle faculteitsgebouwen van de TU Delft op de volgende dagen:
    1. ​​​​​​​Coming Out Day, 11 oktober
    2. Paarse Vrijdag, tweede vrijdag van december
    3. Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie, 17 mei
  • Het Diversity & Inclusion Office van de TU Delft zal erop toezien dat dit bij alle faculteitsgebouwen daadwerkelijk gebeurt, en indien dit niet gebeurt de verantwoordelijke personen hierop aanspreken.

Zoals eerder aangegeven in deze brief, vinden wij het belangrijk dat het gekozen symbool zo inclusief mogelijk is. Wij denken dat door het kiezen voor de progressvlag met name personen van kleur, trans- en non-binaire personen zich ook meer gezien zullen voelen. Ook denken wij dat dit goed aansluit bij de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Wel realiseren wij ons dat de progressvlag mogelijk ook nog niet het perfecte symbool is, en bevelen de TU Delft daarom aan om ook in de toekomst kritisch te blijven evalueren welk symbool het beste recht doet aan de inclusie en acceptatie van de LHBTIQ+-gemeenschap op de TU Delft campus.

Wij hopen dan ook dat de TU Delft ons verzoek tot herziening van het vlagprotocol zal overnemen, en wij kijken er al naar uit om de progressvlag dagelijks bij de Aula van de TU Delft gehesen te zien, net zoals driemaal per jaar bij alle faculteitsgebouwen van de TU Delft.

 

Met vriendelijke groet,

 

 

 

Laurens Weijs

Voorzitter Outsite

 

 

 

Abdelkader Karbache

D&I vertegenwoordiger Studentenraad TU Delft

 

 

 

Julien van Campen

Voorzitter True U