FAQ
Veelgestelde vragen rondom het thema zeespiegelstijging
-
Uit een uitgebreide analyse van de metingen van acht getijdestations langs de Nederlandse kust (onder meer die van Maassluis, Delfzijl en Vlissingen) blijkt dat de gemiddelde zeespiegelstijging – sinds midden jaren negentig – 2.7 ± 0.4* millimeter per jaar is. In vergelijking tot de zeventig jaar daarvoor is dat een significante stijging van 1.0 ± 0.5 mm/jaar. Lees hier meer over het onderzoek.
-
We controleren elk jaar of de Nederlandse kust sterk genoeg is voor een superstorm. Matthieu de Schipper legt het uit in deze video van de Universiteit van Nederland: https://www.tudelft.nl/actueel/universiteit-van-nederland/matthieu-de-schipper
Het is essentieel om te begrijpen hoe de kust reageert op stormen, en om te begrijpen hoe we ons daar tegen kunnen verdedigen. -
Op https://overstroomik.nl/ kun je dit vinden. Overstroomik.nl is een initiatief van Rijkswaterstaat, de veiligheidsregio's, de waterschappen, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ministerie van Justitie en Veiligheid en het Deltaprogramma.
-
Onderzoeker Riccardo Riva antwoordt in dit verhaal:
“Dat is een vraag voor politici. Wel raad ik andere laaggelegen gebieden in de wereld aan om zo snel mogelijk meetapparatuur aan te schaffen, en langdurige metingen te verrichten. Nauwkeurige kennis van de snelheid van onze zeespiegelstijging is namelijk onwijs belangrijk. Voor zowel de korte termijn – denk daarbij aan de zandsuppletie langs de Nederlandse kust, het spuiten van extra zand op het strand of op de zeebodem – als de lange termijn, waarbij we ons kustgebied zo moeten aanpassen dat we de zeespiegelstijging het hoofd kunnen bieden.”
Contactgegevens persvoorlichter
Floris den Broeder
Wetenschapsvoorlichter Climate & Energy
f.denbroeder@tudelft.nl
0645207074