FAQ
Veelgestelde vragen rondom het thema waterstof
-
De scheikundige formule van water is H2O. Twee waterstofatomen en een zuurstofatoom zijn stevig verbonden en vormen samen water. Om het waterstof, de twee H’2, uit het water te halen, moet je de atomen splitsen. Rudolph Deiman en Adriaan Paets van Troostwijk hebben dit uitgevonden, waterstof is een Nederlandse uitvinding uit 1978. Willem Haverkort (Assistant Professor in the field of electrochemical engineering aan de faculteit ME) legt dit duidelijk uit in deze Universiteit van Nederland-video. Willem Haverkort doet onderzoek naar groene waterstof.
-
Om waterstof uit water te halen, dus om de atomen op te splitsen, hebben we elektriciteit nodig. Door een kleine spanning op het water te zetten, geven we de atomen genoeg motivatie om uit elkaar te gaan. Dit noemen we elektrolyse. Hier vandaan kun je het brandbare gas waterstof opvangen. Hoe je hier een auto op kunt laten rijden, legt Willem Haverkort (Assistant Professor in the field of electrochemical engineering aan de faculteit ME) uit in deze Universiteit van Nederland-video. Willem Haverkort doet onderzoek naar groene waterstof.
-
Waterstof kan gebruikt worden op energie op te slaan, om elektriciteit op te wekken en warmte te produceren. Waterstof kan ook gebruikt worden voor de industrie, het kan gebruikt worden voor de bebouwde omgeving om bijvoorbeeld huizen te verwarmen, en voor mobiliteit als brandstof.
-
Milos Cvetkovic, universitair docent Electrical Sustainable Energy: “Waterstof wordt al een tijdje gebruikt als grondstof voor industriële processen, maar het is nog niet gebruikt als energiedrager en voor energieopslag – volgens mij zit hierin de grote belofte. In plaats van elektriciteit door een overbelast elektriciteitsnet te persen, zouden we het kunnen omzetten in waterstof en deze waterstof via pijpleidingen transporteren, waardoor het elektriciteitsnet minder wordt belast. Hiernaast is de opslagcapaciteit van waterstof handig. Ons energieverbruik is het hoogst in de winter, terwijl onze opwekking van zonne-energie het hoogst is in de zomer; wat een seizoensgebonden mismatch van opwekking en verbruik creëert. We moeten dus een manier vinden om ook in de winter toegang te hebben tot groene energie, energie opslaan in de vorm van waterstof biedt zo’n toegang.”
Dominic von Terzi, hoogleraar windenergie: “Waterstof heeft een groot potentieel omdat het een ‘sectorkoppeling’ mogelijk maakt die hernieuwbare energie, zoals wind- en zonne-energie, naar sectoren brengt die moeilijk koolstofvrij te maken zijn, zoals industriële warmte, langeafstandsluchtvaart en de productie van kunstmest om er maar een paar te noemen. Bovendien kan waterstof worden opgeslagen, en kunnen we onze kennis van verbrandingstechnologieën behouden en olie- en gasinfrastructuur hergebruiken.”
-
Dominic von Terzi, hoogleraar windenergie: “Voor een geslaagde energietransitie moet in 2050 ruwweg de helft van de wereldwijde energiebehoefte gedekt worden door hernieuwbare energiebronnen. Met waterstof als energiedrager zou dat kunnen lukken; de vraag is vooral hoe snel we het kunnen inzetten.”
-
Wat zijn nog uitdagingen rondom waterstof?
Hadi Hajibeygi, universitair hoofddocent ondergrondse opslag: “Waterstof is het lichtste molecuul op onze planeet. Het is veel mobieler dan elk ander gas en het lekt gemakkelijk weg. We moeten onderzoeken: als we waterstof ondergronds opslaan en weer terugwinnen - dus op een cyclische manier- zal dit veilig zijn en kunnen we het efficiënt terugwinnen?”
-
Aan de TU Delft zijn meer dan 200 onderzoekers betrokken bij waterstofonderzoek en zij werken samen in meer dan 50 projecten. De wetenschappelijke uitdagingen rondom waterstof zijn typisch multidisciplinair en daarom is het doel van het TU Delft Hydrogen Platform om onderzoekers en onderzoeksinfrastructuur samen te brengen, en gemeenschappelijke onderzoeksvragen te formuleren. Het TU Delft Hydrogen Platform is onderdeel van het TU Delft Energy Initiative. De Provincie Zuid-Holland is partner.
Contactgegevens persvoorlichter
Dave Boomkens
Wetenschapsvoorlichter Climate & Energy
d.j.boomkens@tudelft.nl
0634081461