FAQ
Veelgestelde vragen rondom het thema groene zorg
-
Op de manier waarop onze huidige zorgsector werkt, verbruikt zij veel CO2 en produceert zij veel afval. Het RIVM heeft de milieuvoetafdruk van de zorgsector in kaart gebracht. Uit twee jaar onderzoek bleek dat zeven procent van alle CO2-uitstoot van ons land van de zorgsector komt: daarmee is het de meest vervuilende sector. Een gedeelte van deze uitstoot komt door (het ontwikkelen van) medicijnen en andere chemische producten. Daarnaast zit alles in een ziekenhuis in verpakking en veel medische hulpmiddelen en apparaten zijn ontworpen voor eenmalig gebruik. In Nederland worden per ziekenhuis per jaar bijvoorbeeld 50.000 metalen instrumenten na één keer gebruiken weggegooid. Ook worden apparaten zoals echoapparaten snel vervangen voor het nieuwste model, terwijl deze misschien best langer mee kunnen. NEMO Kennislink schetst in dit verhaal het probleem.
-
Eind vorig jaar hebben verschillende ministeries met partijen uit de sector een Green Deal, versie 3.0, gesloten waarin ze samen bepaalde doelen afspreken. De zorgsector wil in elk geval in 2050 klimaatneutraal zijn.
-
Hoogleraar Jan Carel Diehl legt uit in dit verhaal in het AD: “De sector is relatief laat gaan nadenken over de milieubelasting.” En hij zegt: “Door strenge regelgeving in de zorg, en doordat alles eerst getest moet worden, kan een apparaat dat we nu verzinnen pas over vijf, zes of zeven jaar de markt op.”
De gezondheidszorg worstelt met het thema duurzaamheid, volgens Diehl. Iedereen is er wel van doordrongen dat er wat moet veranderen. De bereidheid is er, bij iedereen in de keten. Het momentum is nu. Maar zo makkelijk als het gezegd is, is het niet gedaan.
-
Technologie is niet langer een optie, maar de drijvende kracht achter de transformatie van onze gezondheidszorg. In deze cruciale uitdaging speelt TU Delft een hoofdrol, in nauwe samenwerking met diverse medische partners. Ons team van ruim 350 onderzoekers, verdeeld over 45 onderzoeksgroepen, richt zich op meer dan 30 procent van onderzoek gerelateerd aan gezondheidszorg, lees meer over Health en TU Delft.
Hiernaast is de TU Delft een onderdeel van Medical Delta, een interdisciplinair samenwerkingsverband van meer dan 360 wetenschappers van Erasmus Universiteit, Erasmus MC, TU Delft, LUMC, Universiteit Leiden en vier Zuid-Hollandse hogescholen. Samen met bedrijven, zorginstellingen en overheden werken zij aan technologische oplossingen voor de zorg.
-
Er zijn vijf thema’s waarop de TU Delft onderzoek doet naar groene innovaties in de zorg. Het herbruikbaar maken van weggooiproducten en het circulair maken van de sector, is er een. Ook moeten ziekenhuisprocessen duurzamer gemaakt worden: door het omarmen van digitalisering en het implementeren van milieuvriendelijk beleid. Ten derde zal AI in logistiek, workflow en processen worden gebruikt om te vergroenen. Hiernaast wordt onderzoek gedaan om wereldwijde uitdagingen aan te gaan, en de algemene gezondheidsresultaten in ook achtergestelde gemeenschappen te bevorderen. Tot slot moet de kwaliteit van de zorg verhoogd worden en tegelijkertijd de operationele kosten verlaagd, door zorgtechnologie te verbeteren. Dit omvat bijvoorbeeld slimmere logistiek en transporttechnologie. Hier staan de thema’s verder uitgelegd.
Contactgegevens persvoorlichter
Fien Bosman
Wetenschapsvoorlichter Health & Care
f.j.bosman@tudelft.nl
0624953733