FAQ
Veelgestelde vragen rondom het thema groene AI
-
Luís Cruz legt uit in deze story: "Het is heel moeilijk om die vraag te beantwoorden. Niet alleen omdat het technisch een uitdaging is om betrouwbare energiegegevens te krijgen, maar ook omdat bedrijven die niet graag openbaar maken. Maar we weten wel dat het trainen van het ChatGPT 3.5-model - één enkele trainingsronde, dus nog afgezien van de experimentele training en hertraining die tijdens de ontwikkeling van het model is gedaan - ongeveer 500 ton CO2-uitstoot kost. […] 500 ton CO2 komt ongeveer overeen met 1000 auto's die elk 1000 km rijden. En als de training klaar is, zal de energie die de AI-tool nodig heeft om zijn werk te doen over het algemeen ongeveer gelijk zijn (aan wat het verbruikt heeft tijdens de training). Voor ChatGPT zal dat natuurlijk anders zijn, omdat het viraal is gegaan. De energiekosten zullen groter zijn."
-
Volgens Luís Cruz is de oplossing drieledig: meer onderzoek is nodig, meer transparantie en meer educatie. Hij zegt: “Een manier waarop veel energie-efficiëntie te winnen is, is bijvoorbeeld modelvereenvoudiging. Nadat we een AI-model hebben ontwikkeld dat goed presteert, zou het een verplichte stap moeten zijn om dit model te vereenvoudigen - zoals in de auto-industrie bijvoorbeeld ook te doen gebruikelijk is.
Hiernaast moeten we leren om de juiste hardware voor een bepaalde taak te kiezen. AI-beoefenaars zijn experts in AI, maar ze zijn niet noodzakelijk experts in de hardware waarop het draait.De CO2-voetafdruk van AI moet open en openbaar zijn voor iedereen. Als gebruikers moeten we weten hoe duurzaam de AI-technologie is die we gebruiken, zodat we weloverwogen beslissingen kunnen maken. Tot slot zou groene AI geen niche binnen AI-technologie moeten zijn: alle AI-beoefenaars zouden zich bewust moeten zijn van het energieverbruik. Soms zijn er kosteloze groenere oplossingen die niet worden gebruikt, simpelweg omdat er een gebrek aan kennis is. Onderwijs is de eenvoudigste en meest effectieve manier om van alle AI groene AI te maken.” -
Alles wat de TU Delft doet op het gebied van AI, Data en Digitalisering is onder andere te vinden op de website van het TU Delft AI Initiative. Bij de TU Delft ontwikkelen we nieuw wetenschappelijk onderwijs en onderzoek en werken we samen met overheidsorganisaties en bedrijven. In de 24 AI Labs komen nieuw wetenschappelijk onderwijs en onderzoek samen op het kruispunt van innovatie en toepassingsgebied: van betere aerodynamica voor windturbinebladen tot het beheer van ons energienetwerk.
-
In het TU Delft Digital Ethics Centre kijken onderzoekers naar waarden en morele afwegingen in de ontwerpfase van AI technologie. Hoe kunnen we de kloof overbruggen tussen abstracte ethische discussies over deze waarden en concrete digitale innovaties? In ELLIS Labs onderzoeken we verantwoorde mens-AI samenwerking.
-
Jeroen van den Hoven, hoogleraar ethiek en technologie zegt in dit interview: “We zijn al twintig jaar leidend op het gebied van het combineren van ethiek en engineering. We hebben niet alleen een plausibel verhaal over morele waarden, maar we weten ook wat het betekent om iets te bouwen of te ontwerpen dat aantoonbaar aan die waarden voldoet. Ik denk zelfs dat we op dit punt een van de voorlopers in de wereld zijn. Je hebt heel veel mensen die fantastische dingen uitvinden en ontwerpen, en je hebt mensen die mooie verhalen vertellen en snappen hoe belangrijk bepaalde morele waarden zijn; hier brengen we dat samen.”
Contactgegevens persvoorlichter
Marc de Kool
Wetenschapsvoorlichter Digital Society
a.j.m.deKool@tudelft.nl
(06) 10038065