Experts
Twaalf wetenschappers uitgelicht
Peter Palensky
Intelligente elektriciteitsnetwerken
Hoogleraar Peter Palensky staat aan het hoofd van de afdeling Electrical Sustainable Energy. Zijn leerstoel heet: Intelligent Electrical Power Grids. Hiervoor was hij onder meer hoofdonderzoeker Complexe Energiesystemen aan de Austrian Institute of Technology en werkte hij aan universiteiten in Zuid-Afrika, Korea en de VS. Zijn belangrijke missie is de wereld afhelpen van fossiele brandstoffen. Energy hubs vormen een stukje van de puzzel. Hij zegt in dit verhaal:
“Een energy hub is een extreem krachtig concept, een echte innovatiesprong, omdat het dingen combineert die tot nu toe niet gecombineerd werden. Door het combineren, krijg je meer flexibiliteit, meerdere opties dan als je in silo’s werkt. Het stelt ons in staat om energie betrouwbaarder, betaalbaarder en groener te maken.”
Mail: P.Palensky@tudelft.nl
Talen: NL + EN + DU
Laura Ramírez Elizondo
Mirco-grids
Laura Ramírez Elizondo is universitair hoofddocent bij de onderzoeksgroep DC Systems, Energy Conversion & Storage. Ze groeide op in Costa Rica en in 2007 studeerde ze cum laude af in Electrical Power Engineering aan de TU Delft. In 2013 ontving ze de Erasmus Energy Science Award. Haar PhD onderzoek ging over energy hubs, nu doet ze onder andere onderzoek naar energy hubs voor woonhuizen, woonwijken en laadstations en uitdagingen daarbij zoals systeemtopologie, ontwerp van vermogenselektronica, en besturingsalgoritmen. Ze zegt in dit verhaal:
“Ik geloof echt in energy hubs. Weet je waarom? Omdat alles in het leven zo werkt: synergiën brengen meer vooruitgang dan individuele plannen. In een team krijg je meer voor elkaar dan in je eentje. Ik geloof in het concept, coördinatie brengt ons werkelijk verder."
Mail: L.M.RamirezElizondo@tudelft.nl
Talen: NL + EN + SP
Bekijk het profiel
Dominic von Terzi
Windenergie en offshore energy hubs
Dominic von Terzi is hoogleraar windenergie bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek. Zijn expertise is groene waterstof en dat betekent voor Nederland: op windenergie gebaseerde waterstof. Want de energietransitie gaat niet lukken met alleen elektriciteit; ook groene waterstof zal een essentieel onderdeel worden. De uitdagingen waar we voor staan zijn onder andere: hoe maken we deze op windenergie gebaseerde groene waterstof economisch rendabel? Hoe kunnen we het opschalen? In dit interview in NRC vertelde Von Terzi al over zijn droom van drijvende turbines op zee die waterstof maken.
“We kunnen de toekomst heel mooi maken voor onze kinderen maar we kunnen het ook helemaal verpesten. Klimaatverandering is er echt, en het kan verholpen worden. Als je ziet hoe de coronacrisis is opgelost; de hele energietransitie regelen zou minder geld kosten. Dus het geld is niet het probleem. Wind is de grote kracht van Nederland. En de TU Delft is de plek om hiernaar onderzoek te doen. Ik kan hier werken aan de toekomst van de aarde.”
Mail: D.A.vonTerzi@tudelft.nl
Talen: EN + DU
Bekijk het profiel
Aleksandra Lekić
Offshore energy hubs
Universitair docent Aleksandra Lekic werkt aan Intelligent Electrical Power Grids in de gelijknamige IEPG Group. Ook zij wil met haar werk bijdragen aan een groene en schone toekomst; bijvoorbeeld door te werken aan de controle en stabiliteit van offshore elektriciteitsnetten. Ze studeerde cum laude af (bachelor, master en PhD) in Electrical Engineering aan de Universiteit van Belgrado. Aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica van de TU Delft leidt ze een team van onderzoekers gespecialiseerd in de besturing van HVAC-voedingssystemen.
“Een paar landen rondom de Noordzee hebben plannen om samen een netwerk van offshore windparken te bouwen. Wij kunnen de werkelijke windsnelheid op de mogelijke locatie meten, en deze omstandigheden gebruiken om een replica van het netwerk te testen. Mijn onderzoek richt zich op de besturingselementen die zo’n netwerk onder alle omstandigheden stabiel moeten houden.”
Mail: A.Lekic@tudelft.nl
Talen: EN
Bekijk het profiel
David Vermaas
CO2 afvangen uit de lucht
Universitair hoofddocent David Vermaas doet onderzoek naar het afvangen van CO2 uit de lucht. Voor zijn onderzoek naar membranen bestaande uit nano-dunne laagjes, die nodig zijn voor het scheiden van groene brandstoffen en grondstoffen, ontving hij in 2023 een Vidi-beurs. Zijn doel is processen ontwerpen die CO2 kunnen afvangen van het kleine percentage processen dat nooit zonder fossiele brandstoffen kan – zoals de plasticindustrie. Wat hij doet lijkt simpel gezegd op het op het ontwikkelen van een kunstmatig bos; alleen je hebt er 20.000 keer minder ruimte voor nodig hebt dan een echt bos. Hij is ook nauw betrokken bij het Climate Action programme.
“De energietransitie gaat over minder broeikasgassen. Dat kun je bereiken door minder uit te stoten, maar we zullen ook actief CO2 uit het milieu moeten verwijderen voor de 20 procent die niet te vervangen is met duurzame elektriciteit. Ik ontwikkel nieuwe technologieën om CO2 via zeewater uit de atmosfeer te halen.”
Mail: D.A.Vermaas@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Ruud Kortlever
Elektrificatie van de chemische industrie
Universitair hoofddocent Ruud Kortlever richt zich op elektrochemische processen en de elektrificatie van de chemische industrie. Nederland heeft alles in zich om een leidende rol aan te nemen op het gebied van elektrificatie, stelt hij. Met zijn Electrocatalysis for Energy Storage and Conversion-groep aan de faculteit Mechanical Engineering werkt Kortlever aan elektrochemische oplossingen om op een duurzame manier brandstoffen en bouwstenen voor de chemische industrie te vervaardigen uit kleine moleculen zoals koolstofdioxide (CO2), water en stikstof. Hij zegt in deze story:
“We hebben haast. Als we binnen de komende tien tot vijftien jaar niet met een oplossing komen voor de grondstoffentransitie kunnen we ook geen CO2-neutrale samenleving realiseren in 2050. Dat maakt het tegelijk spannend en levert een berg aan motivatie. De inzet van elektrochemie kan in dat opzicht het verschil gaan maken.”
Mail: R.Kortlever@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Emile Chappin
Verduurzamen glastuinbouw
Emile Chappin is universitair hoofddocent en het hoofd van de Energy & Industry groep aan faculteit Techniek, Bestuur en Management. Daarnaast is hij professioneel pianist en dirigent. Chappin wil met het modelleren van menselijk gedrag een betere match vinden tussen beleid en de praktijk om de energietransitie te versnellen. Zijn onderzoek bestaat uit computersimulaties waarin gedragsonzekerheden zijn opgenomen, om de glastuinbouw verduurzamen. Hij vertelt in dit verhaal:
“Een energy hub is een overkoepelende term voor een systeem waarbij je energie, bijvoorbeeld in de vorm van warmte, uitwisselt met andere partijen. In zo’n systeem kan bijvoorbeeld een kasteler de restwarmte en CO2 van een fabriek uit de omgeving gebruiken. Of een groep bedrijven uit de glastuinbouw schaft samen een aardwarmte-installatie aan. Door het samen te doen, deel je de kosten.”
Mail: E.J.L.Chappin@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Martin Bloemendal
Ondergronds warmte opslaan
Martin Bloemendal is universitair hoofddocent in Ondergrondse Thermische Energie Opslag aan faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, hij onderzoekt hoe we energieverbruik voor het verwarmen en koelen van gebouwen kunnen verminderen - door de ondergrond te gebruiken voor warmteopslag. Bloemendal is gespecialiseerd in Ondergrondse Thermische Energie Opslag (UTES): warmte opslaan in aardlagen op 100 tot 500 meter diepte. Hij vertelt in dit verhaal:
“De ondergrond speelt een cruciale en groeiende rol in het duurzaam koelen en verwarmen van gebouwen. Mijn visie is dat het enorme potentieel van deze “bron” van duurzame energie maximaal en op duurzame manier benut moet worden zodat toekomstige generaties die kunnen blijven gebruiken.”
Mail: J.M.Bloemendal@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Abhigyan Singh
Energy hubs voor de wijk
Abhigyan Singh onderzoekt hoe we de energietransitie rechtvaardig en eerlijk kunnen houden door samen te werken met bewoners en lokale initiatieven. Een energy hub is een gedecentraliseerd energiesysteem, en past daarom goed bij het sociale, culturele en economische leven van mensen in bepaalde wijken. In deze video laat Singh zien hoe hij betrokken is bij het LIFE-project in Amsterdam Zuidoost, waar ze ‘energiearmoede’ willen tegengaan met behulp van energy hubs. Singh is Assistant professor Converging Design, Energy, & Anthropology aan de faculteit Industrieel Ontwerpen.
“Wij, als ontwerpers, willen een rechtvaardige en eerlijke energietransitie creëren door te co-creëren met mensen en maatschappelijke actoren. Een gedecentraliseerd energiesysteem wordt door mensen eerder vertrouwd en geaccepteerd”
Mail: A.Singh@tudelft.nl
Talen: EN
Bekijk het profiel
Hubert Linssen
Verduurzamen van de campus
Hubert Linssen houdt zich als programmamanager duurzaamheid bezig met de verduurzaming van de campus. De nieuwbouw, bestaande bouw, horeca en infrastructuur en daar vallen ook energiesystemen onder. Het doel is een CO2-neutrale, circulaire en klimaatadaptieve campus in 2030. Een van de grotere projecten is geothermie: in het najaar van 2025 zal de eerste warmte omhoog gehaald worden uit de grond. Linssen heeft werktuigbouwkunde gestudeerd en kwam via een omweg – onder andere bij Shell – terug bij de TU Delft, bij Campus Real Estate & Facility Management.
“Wij kunnen ervoor zorgen dat wat onderzoekers onderzoeken, direct op de campus gebruikt kan worden om de campus duurzamer te maken. De campus als een living lab. En zo kunnen we werkelijk verandering teweeg brengen in de maatschappij, echte impact. We kunnen hier pionieren.”
Mail: H.C.W.Linssen@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Mariëlle Rietkerk
De gedoe-factor van verduurzamen
Een vol stroomnet kun je oplossen met techniek, maar ook met gedrag. Mariëlle Rietkerk onderzoekt in haar PhD in hoeverre huishoudens bereidt zijn hun energiegebruik aan te passen aan momenten dat zonnepanelen bijvoorbeeld veel energie opwekken, het zogenaamde load shifting; en welk soort ‘gedoe’ hierbij in de weg staat. Haar inzichten verwerkt ze in systeemmodellen.
“Wij mensen kunnen ook helpen om het stroomnet te ontlasten. Welke psychologische factoren spelen mee? De psychologische factor die ik heel interessant vind, is dat mensen ‘gedoe’ ervaren, en dat dat de drempel is. Als je het gedoe vervolgens wegneemt, wordt nieuw gedrag het makkelijker. Systeemmodellen nemen deze psychologische factoren vaak nog niet mee.”
Mail: M.D.A.Rietkerk@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Regina Bokel
Binnenklimaat
Regina Bokel is als universitair hoofddocent betrokken bij faculteit Bouwkunde en doet onderzoek naar het binnenklimaat, en het ingewikkelde spel tussen energiebesparing en comfort. Hoe kun je zorgen dat gebouwen niet alleen zo zuinig mogelijk zijn, maar ook comfortabel blijven? Ze werkt mee aan het project Acapulco: het slim omgaan met warmte en verkoeling van het Co-Creation Centre op The Green Village. In dit gebouw werkt allerlei techniek samen: warmte opslag, bufferen, regelsystemen, een warmtepomp, zonwering – wat werkt het beste, voor de mensen die er werken?
“Je kunt een heel slim systeem maken, maar je moet de mens dan toch niet vergeten. Waar liggen de grenzen? Vinden we het gebouw nog wel comfortabel? Ik ga mee en kijk of het nog prettig is. Wat is de relatie tussen comfort en energie? Hoeveel zijn we bereid te accepteren?”
Mail: R.M.J.Bokel@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Contactgegevens persvoorlichter
Dave Boomkens
Wetenschapsvoorlichter Climate & Energy
d.j.boomkens@tudelft.nl
0634081461