Experts
4 wetenschappers uitgelicht
Marnix Wagemaker
Hoogleraar en aanzwengelaar van e4batteryDelft
Prof.dr.ir. Marnix Wagemaker is Professor Storage of Electrochemical Energy aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) in Delft. Wagemaker startte het e4batteryDelft initiatief omdat samenwerking met andere batterij-experts essentieel is voor innovatie. Zijn achtergrond is in de natuurkunde en hij zelf doet voornamelijk batterij-materiaalonderzoek. Wagemaker werkte onder andere aan dit onderzoek waardoor accu’s in smartphones en e-auto’s twee keer zo lang mee kunnen – dat verlaagt de kosten en leidt tot minder afval.
“Nu zijn we afhankelijk van kritische elementen zoals kobalt, nikkel en lithium. Er zijn alternatieven, maar die werken nog niet zo goed. We kijken naar nieuwe materialen die minder schaars zijn en waarvan de winning een minder grote impact op het milieu heeft, maar met even goede prestaties, dus waarmee de elektrische auto bijvoorbeeld even ver kan rijden en even snel kan opladen. En we kijken ook naar materialen die goedkoper zijn voor de opslag van wind- of zonne-energie.”
Mail: M.Wagemaker@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Shoshan Abrahami
Recycling expert
Dr.ir. Shoshan Abrahami onderzoekt de technische kant van batterijrecycling. Abrahami is Assistant Professor aan de ME-faculteit. Ze sprak eerder over batterijrecycling met onder andere de Volkskrant. Simpel uitgelegd heb je twee manieren waarop je batterijen kunt recyclen: de pyrometallurgische route en de hydrometallurgische route. In een duurzame toekomst van batterijrecycling, ziet zij een belangrijke rol weggelegd voor de tweede route, omdat hierbij meer grondstoffen terug te winnen zijn.
“Het is belangrijk dat we minder afhankelijk worden van landen als Rusland, China en Congo, waar de meeste batterij-grondstoffen nu vandaan komen; ook daarom is recycling van batterijen een heel belangrijk onderwerp.”
Mail: S.T.Abrahami@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Pavol Bauer
Elektrische batterijen voor een volledig duurzaam energiesysteem
Prof.dr.ir. Pavol Bauer is Professor Electrical Sustainable Energy aan de faculteit EWI, en hoofd van DC Systems, Energy Conversion and Storage (DCE&S) groep. Het werkveld omvat onder andere zonne-, wind- en golfenergie en de mogelijkheden voor energieopslag. Het onderzoek gaat niet alleen over de opslag van elektriciteit maar juist ook over de integraliteit van systemen. Daarvoor heeft Bauers onderzoeksgroep onder andere het ESP-lab ter beschikking. De kansen voor de toekomst zijn enorm, voor de energietransitie en commercieel, stelt Pavol Bauer in dit interview.
“Een batterij kan veel meer doen dan alleen energie opslaan, het kan bijvoorbeeld ook de pieken opvangen, of de spanningskwaliteit verbeteren of helpen congesties te voorkomen. We kijken nu bijvoorbeeld naar de vliegvelden: hoe we met behulp van batterijen verschillende voertuigen daar elektrisch kunnen maken.”
Mail: P.Bauer@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
David Peck
Kritische materialen en regelgeving
Dr.ir. David Peck is Associate Professor aan de faculteit Bouwkunde, gespecialiseerd in kritieke materialen en circulair productontwerp. Huidige generatie batterijen bevatten nog kritieke materialen zoals lithium, kobalt of nikkel, vaak afkomstig uit landen die vaak niet voldoen aan de minimale standaard van rechtsstatelijkheid. Door geopolitieke ontwikkelingen komt de levering daarvan in gevaar, en daarmee het streven om zowel economisch als technologisch onafhankelijker te worden, waarschuwt onderzoeker David Peck. Alleen met eigen, geavanceerde technologie, kan Europa welvarend en onafhankelijk blijven en zich goed beschermen tegen dreigingen van buitenaf. Mede daarom investeert de Europese Commissie miljarden in batterijen en waterstof.
“Inzetten op recycling lost de crisis rond kritieke materialen niet op, maar door het hergebruik van materialen krijg je wel meer tijd om oplossingen te bedenken.”
Mail: D.P.Peck@tudelft.nl
Talen: NL + EN
Bekijk het profiel
Contactgegevens persvoorlichter
Dave Boomkens
Wetenschapsvoorlichter Climate & Energy
d.j.boomkens@tudelft.nl
0634081461