FAQ
Veelgestelde vragen rondom het thema biodiversiteit
-
Assistent professor Nico Tillie: “Onder biodiversiteit verstaan we drie dingen: ten eerste de diversiteit aan soorten; ten tweede de diversiteit aan habitat (leefomgeving of omstandigheden waarin die soorten kunnen leven); en ten derde diversiteit van het genetische materiaal.”
-
Assistent professor Nico Tillie: “Aan studenten leg ik het uit als volgt. Ik laat een toren zien van Kapla blokjes. Als je maar genoeg blokjes eruit trekt, stort deze toren in elkaar. Deze toren staat voor de biodiversiteit. Dat kan de Amazone zijn of de Waddenzee, maar ook een stuk grasveld om de hoek. Als je genoeg soorten eruit haalt, verdwijnen bepaalde functies van een gebied. Bijvoorbeeld: als je het bodemleven weghaalt, zie je dat bodem dichtslaat, de grond neemt dan nauwelijks meer water meer op. Bomen kunnen dan niet meer goed groeien op die plek en regenwater kan niet meer weg. Een ecosysteem dat minder productief wordt, zoals in dit voorbeeld, kan ons in gevaar brengen. De natuurlijke ecosystemen functioneren als onze veiligheid, dit noem je ook wel ‘ecosystem services’. Schoon water, medicijnen, maar ook duinen bijvoorbeeld die ons beschermen tegen de zee: wij zijn in hoge mate afhankelijk van deze natuur. Zeker nu we door klimaatverandering meer hitte en meer wateroverlast zullen krijgen, hebben we natuurlijke ecosystemen nodig om ons te beschermen.”
-
Er wordt aan de oevers gewerkt en het waterleven. Parkeerplaatsen worden hier en daar groene borders. Er wordt inheemse beplanting en sierbeplanting samen gezaaid, zodat er meer vlinders en bijen kunnen leven. Brandnetels zijn misschien geen prettige planten maar wel voor rupsen (en vlinders); door deze tussen bloemen te laten staan, worden ze sneller geaccepteerd. Op de campus worden bijenburchten aangelegd. De bomen van klimaatarboretum dat op het plein voor faculteit bouwkunde stonden voor onderzoek een paar jaar lang, worden binnenkort in de grond gezet. Er wordt geëxperimenteerd met een boom-wadi: dit helpt in de toekomst tegelijkertijd tegen wateroverlast, tegen hittestress en het versterkt de biodiversiteit. In de Hortus Botanicus wordt in 2024 een voedselbos aangelegd.
-
Assistent professor Nico Tillie: “Je kunt biodiversiteit inzetten ten gunste van waterproblemen en hittestress-probleem. Hoe we dat het beste kunnen doen, onderzoeken we hier aan de TU Delft.”
-
Met de app ‘ObsIdentify’, onderdeel van natuurplatform Waarneming.nl, waarmee de TU Delft een samenwerking heeft, worden planten en dieren op de campus van de TU Delft ontdekt en bijgehouden. Door de biodiversiteit op de campus te monitoren tijdens deze tour die regelmatig gegeven wordt aan studenten en medewerkers, kan er ook gemeten worden hoe snel en op welke manier het toeneemt. Dit is een onderdeel van de duurzaamheidsplannen van de TU Delft om in 2030 CO2-neutraal, klimaatadaptief en circulair te zijn en dit op de campus te testen en zichtbaar te maken.
Contactgegevens persvoorlichter
Floris den Broeder
Wetenschapsvoorlichter Climate & Energy
f.denbroeder@tudelft.nl
0645207074