Laatste Nieuws
21 juni 2024
TU Delft presenteert sneller en veiliger pak voor kiter Annelous Lammerts
Voor het eerst staat kitesurfen op het programma van de Olympische Spelen, met de Nederlandse Annelous Lammerts als een van de topdeelnemers. Met de Formula Kite, een hydrofoil onder het kiteboard, kan Lammerts snelheden tot boven de 70 km/u bereiken. Deze snelheid brengt verhoogde risico’s en aerodynamische uitdagingen met zich mee. Daarom ontwikkelde TU Delft, in samenwerking met TeamNL en de textielinnovatie start-up WEEV Textiles een geavanceerd aerodynamisch en snijbestendig pak.
21 juni 2024
David Abbink ontvangt Stevinpremie
David Abbink ontvangt dit jaar de NWO Stevinpremie. De Stevinpremie en de Spinozapremie zijn de hoogste Nederlandse onderscheidingen in de wetenschap. Ze worden jaarlijks uitgereikt aan vier mensen in totaal ‘voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk’, aldus NWO, die dit nieuws vandaag bekend maakt. Abbink ontvangt 1,5 miljoen euro te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en kennisbenutting. Hij ontvangt de Stevinpremie met name voor de maatschappelijke impact van zijn onderzoek.
20 juni 2024
TU Delft studententeam Eco-Runner doet wereldrecordpoging met waterstofauto
20 juni 2024
Gertjan Medema ontvangt Lee Kuan Yew Water prijs
Tijdens de Singapore International Water Week heeft professor Gertjan Medema de Lee Kuan Yew Water Prize 2024 ontvangen uit handen van de president van Singapore Tharman Shanmugaratnam. De prestigieuze prijs is toegekend voor zijn baanbrekende onderzoek en zijn significante bijdragen op het gebied van de rioolwaterepidemiologie voor virusdetectie in afvalwater tijdens de COVID-19-pandemie. Gertjan Medema is deeltijd hoogleraar Water and Health aan de TU Delft en werkt daarnaast bij KWR. Aan het begin van de pandemie waren hij en zijn team de eersten die de aanwezigheid van SARS-CoV-2 in afvalwater in Nederland ontdekten. Zijn onderzoek maakte het gebruik van afvalwatersurveillance tijdens de COVID-19 pandemie mogelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan en had een wereldwijde impact.
13 juni 2024
AMS Institute viert 10 jaar stedelijke innovatie en impact in Amsterdam
13 juni 2024
Nieuw modulair en circulair paviljoen in en voor Delft
12 juni 2024
Op weg naar schaalbare Majorana-qubits
Onderzoekers van QuTech hebben een manier gevonden om Majorana-deeltjes in een tweedimensionale omgeving te creëeren. Dit werd bereikt met ‘nanodevices’ op basis van de materiaaleigenschappen van zowel supergeleiders als halfgeleiders. De inherente flexibiliteit van dit nieuwe 2D-platform zou nieuwe experimenten met Majorana's mogelijk moeten maken. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Nature.
07 juni 2024
Waarom TU Delft samenwerkt met defensie-industrie
TU Delft wil transparant zijn over waarom de universiteit samenwerkt met de defensie-industrie.
05 juni 2024
Vijf TU Delft onderzoekers ontvangen Marie Curie-beurs
De Europese Commissie heeft vijf Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) Staff Exchanges 2023 subsidies toegekend aan talentvolle wetenschappers van de TU Delft. Staff Exchange, voorheen bekend als Research and Innovation Staff Exchange, is een staf uitwisselingsprogramma tussen landen en sectoren om de ontwikkeling van duurzame samenwerkingsprojecten tussen verschillende organisaties, uit zowel de academische als de niet-academische sector, gevestigd in en buiten Europa, te stimuleren.
04 juni 2024
TU Delft handhaaft top-50 positie in QS World University Ranking
TU Delft handhaaft zich in de top-50 van in de 21ste editie van de gezaghebbende QS World University Ranking (2025) en bevindt zich daarmee in de top 4% van de hoogst scorende universiteiten in de wereld. TU Delft behaalt positie 49 in de jongste ranglijst, het op één na beste resultaat sinds TU Delft deelneemt aan deze ranking (beste resultaat was positie 47 vorig jaar).