Off-shore windparken in de Noordzee
Bacheloreindproject van Pepijn Thijssen
Aan het einde van de bachelor tref je het grootste en tevens afsluitende vak van de studie: het bachelor eind project (BEP). Een kwart van het jaar besteed je individueel de tijd aan een zelf uit te kiezen maatschappelijk probleem. Dit probleem dient zowel technische als sociale aspecten te bevatten. Je dient eerst een onderzoeksvoorstel in en voert dit onderzoek daarna zelf ook uit. Voor TB-studenten is de BEP de perfecte manier om er achter te komen of je over alle gevraagde kwaliteiten beschikt die aangeleerd worden tijdens de opleiding.
Omdat ik met veel plezier de vakken van het domein Energie en Industrie heb gevolgd, leek het mij leuk om ook binnen dit domein een actuele kwestie te onderzoeken. Na enkele kranten en nieuwssites geraadpleegd te hebben, kwam ik uit op de offshore windparken op het Nederlandse Continentaal Plat op de Noordzee. Er bestaan veel plannen om toekomstige windparken op de Noordzee te realiseren. Deze windparken dienen aangesloten te worden op het transmissienetwerk tegen minimale kosten. In de huidige situatie wordt er voor een nieuw aan te leggen windpark een transmissieleiding gerealiseerd vanuit het dichtstbijzijnde punt. Dit punt kan een bestaand windpark of een aanlandingspunt zijn. Er wordt geen rekening gehouden met alle toekomstige windparken die in 2050 aange-sloten dienen te zijn; er wordt alleen gekeken naar een enkel nieuw aan te leggen windpark. Als er vooraf wordt gekeken naar alle windparken die aangesloten dienen te worden en aan de hand van deze set aan windparken een configuratie wordt bepaald, zou dit de kosten enorm kunnen drukken.
In het onderzoek is er gekeken naar de optimale configuratie om alle toekomstige windparken aan te sluiten op het transmissienetwerk als alle aan te sluiten windparken a priori bekend zijn. De configuratie moet ervoor zorgen dat de aanlegkosten van het transmissienetwerk minimaal zijn. Om deze configuratie te vinden is er gebruikt gemaakt van een netwerkanalyse in de tool Maple. Met behulp van deze tool is een model gemaakt die inzicht kan geven in de verschillende aanlegkosten voor verschillende configuraties van aanlandingspunten en windparken. De optimale configuratie is weergeven in figuur 1. Er dienen vier aanlandingspunten gebruikt te worden om de acht windparken aan te sluiten. De totale aanlegkosten voor het transmissienetwerk bedragen dan 16,0 miljard euro.