Over de opleiding

Tijdens deze bacheloropleiding volg je een studieprogramma met vakken uit zowel de technische en exacte wetenschap, als uit de sociale en managementwetenschap. 

Denk aan Techniek, Wiskunde, Economie, Bestuur, Management, Ethiek, Recht en Beleidsanalyse. Je leert ook hoe het bedrijfsleven en openbaar bestuur werken, welke overheden er zijn en welke bevoegdheden ze hebben. 

Bij Technische Bestuurskunde is de Wiskunde die je leert zeer belangrijk omdat je hiermee cijfermatige impactmodellen voor technologische oplossingsrichtingen kunt maken. 

Studielast

180 EC, 36 maanden 

Indeling studieweek

Colleges 
10 - 12 uur 
 
Projecten 

10 - 14 uur 
 
Zelfstudie 
12 - 16 uur 

Vakgebied

Innovaties als Airbnb, het elektronisch patiëntendossier of pakketbezorging via drones, brengen grote veranderingen teweeg in ons leven en onze leefomgeving. Voor deze en alle andere vernieuwende technologieën geldt dat deze pas een succes worden als rekening wordt gehouden met de impact ervan op iedereen die ermee in aanraking komt.  

Als Technisch Bestuurskundig ingenieur kan je modelleren wat de mogelijke effecten zijn van verschillende technologische oplossingen. In je analyses neem je alle verschillende belangen mee en kun je kennis uit de sociale, economische en managementwetenschappen combineren. 

Omdat technologie overal in de samenleving voorkomt, kies je halverwege het eerste jaar een technologische specialisatie. Jij wordt getraind om ook de niet-technische omgeving van het technische systeem in je analyse te betrekken. 

Uiteraard word je aan het begin van het eerste jaar goed begeleid in de keuze van je domein. Je krijgt voorlichting en er is een mogelijkheid om met studenten uit het domein te praten. De drie technische domeinen waaruit je kunt kiezen zijn:  

Onderwijsprogramma

De bacheloropleiding Technische Bestuurskunde duurt drie jaar. Een studiejaar is opgedeeld in vier kwartalen van ieder tien weken en wordt afgesloten met een tentamenperiode. Een normale collegedag begint om 08:45 en eindigt om 17:30 uur. 

Halverwege het eerste jaar kies je de specialisatie. Je hebt dan nog steeds een deel van de vakken samen met studenten die een andere specialisatie hebben gekozen. 

In het derde jaar kies je een minor. Deze kan je bij TU Delft volgen, maar je kan ook kiezen voor een minor aan een andere universiteit in Nederland of het buitenland. Aan het einde van het derde jaar wordt de studie afgesloten met het Bachelor Eind Project (BEP).  

Bindend Studieadvies

TU Delft hanteert een Bindend Studieadvies (BSA). Dit betekent dat je in het eerste studiejaar ten minste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC van de 60 punten die je kunt halen. Als je een ‘negatief Bindend Studieadvies’ krijgt, kun je je de volgende 4 jaar niet meer voor deze opleiding inschrijven. 

 

Feiten en cijfers

Colleges 
80% Nederlands | 20% Engels 
 
Studentenpopulatie 

1.040 TB Studenten
34% vrouwen | 66% mannen 
 
78% behaalt het TB diploma binnen 4 jaar 
85% stroomt door naar een master 

Studievereniging Curius

Curius is de studievereniging van faculteit Techniek, Bestuur en Management, ook wel TBM genoemd. Vrijwel alle TB-studenten zijn lid van de vereniging die de studentenbelangen behartigt. De vereniging verkoopt studieboeken met korting, maar organiseert ook activiteiten als excursies naar bedrijven en overheidsinstellingen en sociale activiteiten, zoals borrels, feesten én het eerstejaarsweekend (WOEJ).