Klimaatmeter

TB student Dennis Botman creëert bewustwording voor klimaatverandering met de Klimaatmeter

TB student Dennis Botman creëerde samen met 3 andere maatschappelijke ondernemers een app om op een luchtige manier klimaatverandering onderwerp van gesprek te maken. Met ThermoMate hebben zij naast de gelijknamige app ook de eerste Klimaatmeter van Nederland gelanceerd, die in één oogopslag laat zien hoe het weer in Nederland zich verhoudt ten opzichte van het verleden!

Wat willen jullie bereiken met ThermoMate en de app die jullie hebben gemaakt?

Met ThermoMate willen we de gewoonte om over het weer te praten combineren met bewustwording van het veranderende klimaat. ThermoMate heeft als doel om klimaatverandering op de meest laagdrempelige wijze ooit in beeld te brengen. Dit doen we door de dimensie klimaat toe te voegen aan een onderwerp waar Nederlanders toch al dagelijks mee bezig zijn: het weer. Je zou zelfs kunnen zeggen dat praten over het weer bijna een onderdeel is van de Nederlandse cultuur. Anderzijds is dit nog niet het geval voor het praten over klimaat(verandering), dit wordt nog niet als een luchtig onderwerp bestempeld. Met ThermoMate brengen wij niet alleen het weerbericht, maar plaatsen dit ook op ieder moment van de dag in de context van het verleden.

ThermoMate vergelijkt namelijk de huidige temperatuur op iedere locatie in Nederland met de normale temperatuur, gebaseerd op data van het KNMI (de norm is vastgesteld vanaf 1950 tot en met 2020). Wij vertellen dus niet alleen dat het bijvoorbeeld vandaag 22 graden wordt, maar ook dat dit 4,3 graden warmer is dan normaal. De app en de Klimaatmeter laten zien dat het dit jaar ongeveer 70% van de dagen warmer is dan normaal, met een gemiddelde temperatuurstijging van 1,8 graden.

Voor ons als team is het belangrijk dat we niet met het vingertje wijzen en mensen bang willen maken voor klimaatverandering. Eerder is al gebleken dat deze aanpak niet werkt. Wij verschaffen informatie aan mensen waaruit zijzelf conclusies kunnen trekken. Als het bijvoorbeeld voor de zevende dag op rij net zo warm is in Nederland als normaal in een Zuid Europese stad, is het aan de gebruiker om hier een conclusie aan te koppelen. Een conclusie die in mijn ogen niet anders kan zijn, dan dat er iets aan de hand is met het klimaat. Door op deze manier naar het weerbericht te kijken, zal dit vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn.

Hoe ontstond het idee om ThermoMate op te richten?

Het idee ontstond eigenlijk vanuit verbazing van één van de teamleden, die zich afvroeg waarom de bevolking eigenlijk moet wachten op de media om te horen hoe het weer zich verhoudt ten opzichte van het verleden. In Nederland zijn temperatuurrecords voorpagina nieuws, maar zodra er geen sprake is van een record, wordt hier geen aandacht aan besteed. Wij vinden dat iedereen op ieder moment op de dag moet kunnen zien hoe het weer zich verhoudt ten opzichte van het verleden. Hieruit is ThermoMate ontstaan en daarmee ook de eerste Klimaatmeter van Nederland.

Welke TB-skills/vakken komen goed van pas bij het opzetten/runnen van een startup?

Er is niet één specifiek vak aan te wijzen. Dit is misschien ook wel tekenend voor de studie Technische Bestuurskunde: het multidisciplinaire karakter. Daarom durf ik te zeggen dat ik aan elk vak wel iets heb gehad.

Hoe combineer je Thermomate momenteel met je studie?

Ik zit nu in het derde jaar van mijn studie. De corona periode heeft ervoor gezorgd dat mijn minor naar Singapore niet door kon gaan. Dat was even flink balen. Maar door de corona-uitbraak had ik wel ineens veel meer tijd over naast mijn studie. Deze tijd vul ik nu dus op met het werken en uitbouwen van ThermoMate. Daarnaast volg ik nu een minor in Leiden.

Kan je iets vertellen over jouw rol binnen het team? Hoe draag jij bij aan het succes van het bedrijf?

Ik ben veruit de jongste van het team en daarnaast ook nog de enige student. Dit zorgt ervoor dat ik met een frisse blik naar alles kijk. Mijn taken liggen vooral op het commerciele gebied en de plaatsing van de Klimaatmeter. Daarnaast was ik ook fanatiek in het avonden lang doorpluizen van weerdata.

Wat zijn je toekomstplannen? Wil je het werk voor ThermoMate blijven combineren met je studie, geheel het bedrijfsleven in of juist nog een master volgen?

ThermoMate is nu iets wat leuk is om naast mijn studie te doen, uiteraard reikt de ambitie verder dan dat. Uiteindelijk hopen wij als ThermoMate ook iets te kunnen betekenen voor organisaties. Zoals het ondersteunen van bedrijven met hun duurzaamheidscommunicatie en het behalen van hun gestelde klimaatdoelen. Dit zou het moment kunnen zijn dat ThermoMate snel begint te groeien en dus nog meer tijd zal vragen. Ik hoop op dat moment mijn Bachelor te hebben afgerond. Ondernemen trekt me erg aan. Dus ik sluit niet uit dat ik me daar na mijn bachelor op ga focussen, maar ‘gewoon’ een master volgen is ook een mogelijkheid.

 Wat zijn jou do’s en don’ts bij het opzetten van een bedrijf naast je studie?

Ik zeg altijd maar: “de enige plaats waar succes voor werk komt, is in het woordenboek.” Daarmee bedoel ik dat je vooral veel moet doen en hard werken om iets te bereiken. Uiteraard loop je hiermee het risico om eens goed onderuit te gaan, maar ook daar leer je van. Niets komt vanzelf, dus een don’t is om niet bij de eerste de beste tegenslag de handdoek in de ring te gooien.

Waar ben je trots op?

Ik vind het vooral leuk dat wij de eerste Klimaatmeter van Nederland hebben ontwikkeld en hierbij de app ThermoMate hebben kunnen bouwen en lanceren. De reacties van mensen die de app gebruiken zijn leuk en bovenal erg positief! Daarnaast ben ik het meest trots op het geweldige team dat we hebben bij ThermoMate en de goede samenwerking onderling.

Download de gratis app ThermoMate!